Chec cu lămâie, afine și brânză ricotta este rețeta perfectă pentru orice ocazie și este delicios cu o ceașcă de cafea dimineața.

Chec cu lămâie, afine și brânză ricotta

Afine și lămâie? Brânză ricotta într-o prăjitură? Da, vă rog! Dulce, cu aromă de lămâie, acest chec te duce cu gândul la vară. Este rețeta perfectă pentru orice ocazie și este delicios cu o ceașcă de cafea dimineața. Este, de asemenea, o gustare excelentă la amiază sau un desert ușor.

Este un chec moale și dulce, umed, dens și cremos. Noi am testat această prăjitură și cu aromă de vanilie, dar o preferăm pe cea de lămâie.

Rețeta de chec cu lămâie, afine și brânză ricotta

Preparare 25 minute
Gătire 1 oră și 5 minute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 250 g de făină integrală
  • 285 g de afine
  • 250 g de brânză ricotta, lăsată la temperatura camerei câteva minute
  • 300 g de zahăr
  • 170 de grame de unt nesărat, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3 ouă mari, la temperatura camerei
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de coajă de lămâie

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 160°C. Pregătiți o tavă de chec, ungând interiorul cu unt.

Amestecați făina, praful de copt și sarea într-un bol.

Clătiți afinele și presărați puțină făină pentru a le acoperi ușor (în acest fel nu se vor scufunda în aluat).

Amestecați ingredientele umede și zahărul pentru aluat. Folosiți un mixer electric (puteți amesteca manual, dar veți obține rezultate mai bune dacă folosiți un mixer electric) pentru a amesteca untul, ricotta și zahărul, la viteză mare, timp de 3 minute, până când compoziția este omogenă.

Adăugați ouăle, pe rând, amestecând la viteză medie timp de un minut după fiecare adăugare.

Se adaugă coaja de lămâie și extractul de vanilie. Nu vă faceți griji dacă aluatul pare puțin închegat în acest moment. Nu este închegat; doar arată așa.

Adăugați ingredientele uscate treptat și amestecați până când sunt încorporate. Nu amestecați prea mult. Se adaugă afinele.

Turnați aluatul în forma pregătită, netezind partea de sus cu o spatulă de cauciuc. Așezați-o pe pe raftul din mijloc al cuptorului.

Coaceți la 160°C timp de 1 oră și 10 minute până la 1 oră și 20 de minute, sau până când un tester introdus în centru iese în mare parte curat, sau dacă apăsați pe centru cu degetele și ridicați, suprafața checului revine la forma inițială.

După primele 40 de minute de coacere puteți pune folie de aluminiu peste partea de sus a tăvii pentru a nu se rumeni în continuare.

Scoateți din cuptor și lăsați-o să se răcească timp de 15 minute în tavă. Apoi, treceți un cuțit în jurul marginii prăjiturii pentru a vă asigura că s-a desprins din tavă.

Scoateți ușor prăjitura din tavă și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar de sârmă, apoi se feliază.

Trucuri pentru prepararea celui mai bun chec cu lămâie, afine și brânză

cel mai bun chec cu lămâie, afine și ricotta

  • Folosiți ingrediente la temperatura camerei: Aluatul va ieși perfect dacă ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de coacere, mai exact ouăle, ricotta și untul. Pentru a aduce rapid ouăle la temperatura camerei, puneți-le într-un bol cu apă caldă timp de câteva minute.
  • Folosiți praf de copt proaspăt: Drojdia din această rețetă provine din ouă și praful de copt. Asigurați-vă că praful de copt este proaspăt! Praful de copt mai vechi de 6 luni are tendința de a se stinge.
  • Evitați ca fructele să se scufunde în aluat: Tăvăliți afinele în puțină făină înainte de a le adăuga în aluat. În acest fel nu se vor scufunda.
  • Folosiți afine proaspete sau congelate: Nu este nevoie să dezghețați afinele congelate dacă le folosiți. Doar asigurați-vă că sunt separate înainte de a le presăra cu făină.