Checul de banane este un desert simplu și delicios, pe care îl poți face fără prea mult efort. Este perfect pentru a folosi bananele prea coapte pe care nu vrei să le arunci. Dar dacă nu ai ouă în casă, ai alergii, ții post sau urmezi o dietă vegană, nu e nicio problemă – poți face un chec de banane fără ouă, care iese la fel de bun.

Chec de banane fără ouă

În această rețetă, ouăle sunt înlocuite cu piure de mere și bicarbonat de sodiu. Pe lângă faptul că ajută la legarea compoziției, piureul de mere adaugă un gust plăcut și face checul mai pufos și umed. Tot ce trebuie să faci este să combini ingredientele uscate (făină, zahăr, scorțișoară) cu cele umede (banane zdrobite, piure de mere, margarină topită), să adaugi nuci sau stafide și să amesteci bine.

Aluatul se toarnă într-o tavă de chec unsă și se coace la 180 de grade timp de 50-60 de minute, până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată. Este ușor, rapid și perfect pentru micul dejun, o gustare sau un desert.

Poți să personalizezi rețeta adăugând fulgi de ciocolată, semințe sau alte fructe uscate. Nu ai nevoie de ingrediente complicate sau de multă experiență în bucătărie – este o rețetă pe care oricine o poate face!

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 3 banane mari, bine coapte
  • 90 grame făină integrală
  • 90 grame făină albă
  • 150 grame zahăr (preferabil zahăr brun)
  • 100 grame nuci, mărunțite
  • 125 ml piure de mere (făcut din mere fierte și pasate)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri semințe de in râșnite (opțional)
  • 4 linguri margarină topită (sau unt/ulei de cocos)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2-3 lingurițe oțet sau zeamă de lămâie
  • 1 vârf de cuțit sare

Mod de preparare

Setează cuptorul la 180 de grade. Pregătește o tavă de chec, unge-o cu ulei și tapeteaz-o cu hârtie de copt, pentru a preveni lipirea.

Într-un bol mare, combină făina integrală, făina albă, sarea, zahărul brun, scorțișoara și semințele de in, dacă le folosești. Amestecă bine.

Într-un alt bol, pasează bine bananele până obții o pastă. Adaugă piureul de mere, margarina topită (sau untul/uleiul de cocos) și esența de vanilie. Amestecă până când compoziția devine omogenă.

Toarnă amestecul de ingrediente uscate peste cel de banane și încorporează totul ușor cu o lingură de lemn, până când nu mai rămân urme de făină. Nu amesteca excesiv, pentru a păstra textura pufoasă a checului.

Încorporează nucile și bicarbonatul de sodiu stins cu oțet sau zeamă de lămâie. Dacă aluatul pare prea dens, poți adăuga puțin piure de mere sau o jumătate de banană zdrobită.

Toarnă compoziția în tava de chec pregătită. Nivelează ușor aluatul și pune tava în cuptorul preîncălzit. Coace timp de 50-60 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.

După ce checul s-a copt, lasă-l să se răcească în tavă pentru 10 minute, apoi scoate-l și lasă-l să se răcească complet pe un grătar.