Timp total 2 ore și 30 minute
Ingrediente
- PENTRU BLAT:
- 200 g de faina (fara gluten)
- 200 g de zahar
- 60 g de cacao
- 85 ml de ulei
- 200 ml de apa
- 3 oua
- un plic cu praf de copt
- o lingurita cu esenta de vanilie
- sare
- PENTRU MOUSSE DE IAURT SI BANANE
- 2 banane
- 300 g de iaurt grecesc
- zeama stoarsa de la o portocala
- o lingura cu zahar brun
- 10 g de gelatina
- 2 linguri cu apa calda
- PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATA
- 250 g de ciocolata neagra (minim 60% continut de cacao)
- 200 ml de smantana pentru frisca
Mod de preparare
1. Pregatim blatul pentru tort - punem zaharul peste faina, praful de copt, un varf de lingurita cu sare si praful de cacao si amestecam bine toate ingredientele uscate.2. Pregatim robotul de bucatarie sau mixerul in vasul caruia punem cele 3 oua, apa, esenta de vanilie si uleiul si batem energic (putem sa folosim si un mixer de mana).
3. Adaugam o ceasca din ingredientele uscate si mixam timp de 1 minut. Adauga ceasca cu ceasca amestecul de ingrediente solide si batem timp de un minut, de fiecare data.
4. Dupa ce terminam de pus ingredientele uscate, mixam pentru inca 2 minute.
5. Incalzim cuptorul.
6. Pregatim o tava pentru tort cu peretii detasabili, in care aranjam hartie pentru copt si turnam aluatul pentru blat.
7. Introducem tava in cuptorul incalzit la 220 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
8. Cand blatul pentru tort trece testul scobitorii, il scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreasca 10 minute, desfacem hartia pentru copt, il aranjam pe o farfurie, apoi il lasam sa se raceasca complet.
9. Pentru mousse-ul de iaurt si banane, presaram gelatina (10 g) deasupra sucului de portocale, amestecam si o lasam 10 minute sa se rehidrateze.
10. Pregatim un blender in care punem bananele, zaharul brun si iaurtul grecesc si mixam pana cand obtinem un smoothie fin.
11. Punem doua linguri cu apa fierbinte peste gelatina rehidratata si amestecam pana cand gelatina se topeste si obtinem un lichid, pe care il turnam peste smoothie-ul de banana si iaurt. Apoi mixam 1-2 minute.
12. Turnam mousse-ul de iaurt si banane peste blatul de tort (racit complet). Acoperim cu folie alimentara si punem la rece pentru 3-4 ore, pana cand mousse-ul se intareste.
13. Pentru glazura, pregatim o cratita, in care punem cele 200 g de ciocolata neagra pentru glazura si 150 ml de smantana pentru frisca.
14. Pregatim aragazul si lasam glazura la foc mic, amestecand continuu, pana cand ciocolata se topeste (nu trebuie sa ajunga la punctul de fierbere). Inchidem aragazul si punem cei 50 ml de smantana pentru frisca ramasi. Amestecam cu un tel, apoi lasam glazura sa se raceasca, pana cand ajunge la temperatura camerei.
15. Scoatem tortul din frigider, desfacem inelul detasabil si indepartam folia alimentara.
16. Turnam deasupra tortului glazura racorita, dar inca lichida si ornam, cu portocale (sau cu alte fructe).