Nimic nu se compară cu o porție delicioasă de ciorbă de ardei umpluți, cu o lingură de smântână și pâine proaspătă. Rețeta de ciorbă este foarte populară în Ardeal și are influențe ungurești, în timp ce în celelalte zone ale țării se gătește mai des ardeiul umplut, cu puțin sos.

Singura diferență față de rețeta clasică de ardei umpluți este aceea că ardeii vor fierbe într-o ciorbă de roșii, foarte ușor de făcut. Veți avea nevoie de suc de roșii, dar nu pastă sau bulion, pentru că trebuie să fie cât mai subțire. Pentru umplerea ardeilor puteți folosi carne tocată de vită, porc sau amestec, cu cât mai multă grăsime. Dacă folosiți o carne slabă, ardeii vor ieși uscați și fazi. 

Ciorbă de ardei umpluți
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 10-15 ardei mici
  • 800 g carne tocată (vită sau porc)
  • 1 ceapă mare
  • 100 g orez
  • 1 ou
  • mărar uscat
  • sare
  • piper

Pentru ciorbă:

  • 1 l suc de rosii
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • 1 inguriță zahăr
  • smântână și verdeață pentru servit

Mod de preparare

Umplutura pentru ardei se face exact ca la sarmale sau la ardeii umpliți clasici. Puneți carnea tocată într-un bol, adăugați orezul spălat, ceapa tocată mărunt, mărar, sare și piper după gust și oul, pentru a lega compoziția. Amestecați bine toate ingredientele și lăsați carnea să stea la frigider o jumătate de oră.

Între timp, spălați și curățați ardeii de cotor și de semințe și lăsați-i la scurs. Umpleți ardeii cu amestecul de carne, având grijă să lăsați puțin gol la suprafață. Orezul se va umfla în timpul fierberii și ardeii se vor umple.

Puneți ardeii umpluți într-o cratiță sau tavă mai înaltă, în poziție verticală.

Pentru ciorbă, tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare. Căliți-le în 2 linguri de ulei, câteva minute. Adăugați sare și piper, iar când legumele s-au călit, puneți sucul de roșii. Când a dat în clocot, turnați sosul peste ardei și completați cu apă până când ardeii sunt complet acoperiți de sos.

Puneți ardeii la foc și lăsați să fiarbă o jumătate de oră. Adăugați puțin zahăr pentru a corecta aciditatea sucului de roșii. Completați cu apă dacă este nevoie. După o jumătate de oră, dați ardeii umpluți la cuptor pentru încă 40-45 de minute.

Când ciorba de ardei umpluți este gata, o puteți servi cu smântână, verdeață și pâine proaspătă.

Poftă bună!