Gutuile sunt unele dintre cele mai gustoase și parfumate fructe pe care toamna ni le pune la dispoziție, așa că e și păcat să nu ne bucurăm de aroma lor pe tot parcursul anului. 

Și dacă v-am arătat deja cum să faceți peltea de gutui și dulceață de gutui, a venit momentul și pentru o rețetă de compot de gutui natural, fără conservanți. Fructele își vor păstra textura și savoarea și nu se vor înmuia în borcane, datorită faptului că nu sunt fierte. 

Compot de gutui pentru iarnă
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1,5 kg gutui
  • 1 litru apă
  • 650 g zahăr
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare

Sterilizați borcanele.

Spălați și curățați gutuile de cotoare și de porțiunile stricate. Tăiați gutuile felii și puneți-le într-un vas cu apă rece și zeamă de lămâie, cât să fie acoperite. În acest fel, gutuile își vor păstra culoarea și nu vor oxida.

Așezați bucățile de gutuie în borcane. Pentru a prepara siropul, puneți apa și zahărul într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

Când siropul a fiert, îl puteți turna în borcanele cu gutui, așezate pe o tavă metalică. În acest fel, borcanele nu se vor sparge din cauza siropului fierbinte.

Sigilați borcanele și sterilizați-le în cuptor sau prin fierbere, într-o oală cu apă. Lăsați borcanele să se răcească progresiv.