Puiul cu gutui la tigaie este un preparat deosebit, cu o aromă aparte, ce poate transforma o cină obișnuită într-una memorabilă. Vezi ingredientele si modul de preparare.

Pui cu gutui la tigaie - rețeta simplă a unei mâncăruri delicioase

Rețeta de pui cu gutui la tigaie are origini grecești și se pregătește ușor, iar rezultatul este ca un spectacol de artificii pentru papilele gustative. Toată lumea care va încerca acest preparat îl va ține minte și va vorbi despre el.

În general, în bucătăria românească, gutuile sunt folosite pentru a pregăti gem sau dulceață. Însă, aceste fructe pot da o aromă extraordinară când sunt folosite lângă carnea de pui. Prăjite, ele se înmoaie, se îndulcesc și emană un parfum fermecător.

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • Un pui pentru prăjit de mărime medie, adică de 1 sau 1,5 kilograme, curățat și tăiat în sferturi
  • 2 gutui coapte, medii sau mari
  • Sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie
  • 4 linguri de unt ușor sărat
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • O ceapă mare roșie sau galbenă curățată, tăiată în două și apoi în felii
  • Aproximativ 10 roșii, curățate de coajă și fără miez, tăiate mărunt 
  • Un baton mic de scorțișoară
  • Un sfert sau până la o jumătate de linguriță de zahăr, în funcție de cât de dulci sunt gutuile
  • O frunză de dafin
  • O lingură de pastă de tomate
  • O lingură mare de mentă proaspătă tocată mărunt
  • Sare și piper după gust
  • Făină condimentată cu sare și piper, după gust, pentru tăvălit carnea

Mod de preparare

Primul pas este pregătirea gutuilor. Acestea se curăță de coajă, se taie în două și li se îndepărtează miezul. Se lasă să stea în apă rece cât să fie acoperite și se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie, astfel încât fructele să nu se înnegrească. Când vor fi gata de folosire, se vor scurge și se vor usca.

Apoi, se încing o lingură de unt și una de ulei de măsline într-o tigaie mai mare și se călește ceapa. Se scoate cu o lingură cu găuri și se pune pe o farfurie.

Se tăvălesc bucățile de pui prin făina condimentată și se scutură excesul. Se adaugă în aceeași tigaie câte două linguri de unt și ulei de măsline. Se așează cu atenție bucățile de pui în tigaie, se dă focul la mediu și se prăjește carnea pe toate părțile.

Se adaugă din nou ceapa în tigaie, apoi și roșiile, scorțișoara, zahărul, foaia de dafin, sarea și piperul. Se toarnă suficientă apă astfel încât lichidul să ajungă cam până la jumătatea puiului. Se adaugă și pasta de roșii.

Apoi, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la fiert, la foc mic, până când puiul este gata, timp de aproximativ o oră.

Între timp, se încing untul și uleiul ce au rămas înt-o tigaie mare și se pun feliile de gutui. Se lasă la prăjit până se înmoaie. Cu aproximativ un sfert de oră înainte ca puiul să fie gata, se adaugă feliile de gutui în tigaie. Se presară menta, se gustă de sare și se ia de pe foc. Se servește.

Cu ce se mănâncă puiul cu gutui

Puiul cu gutui poate fi servit ca atare, cald, dar merge de minune și lângă orez fiert simplu.

Cine preferă, îl poate servi și cu un piure de cartofi cremos ori cu cartofi natur sau chiar lângă o porție de paste gătite simplu, astfel încât gustul preparatului să se poată distinge cel mai bine.