Dulceață

Dulceață de ceapă. Cum se face și cu ce se mănâncă

Dulceața de ceapă este minunat de dulce și savuroasă, de la ceapa caramelizată, dar și mai aromată datorită adaosului de oțet balsamic, zahăr și cimbru.

Dulceață de prune cu coajă de portocală

Dulce și cu un gust ușor acidulat, dar și cu o mulțime de bucăți de prune în ea, cu siguranță, dulceața de prune este preferata familiei și prietenilor.

Dulceața de ardei iute. Cum se prepară și cu ce se servește

Dulceața de ardei iute este un amestec inedit și delicios de dulce și picant, având o consistență ușor lipicioasă. Rețeta este cât se poate de simplă.

Dulceață de ceapă roșie

Dulceața de ceapă roșie este un preparat inspirat din bucătăria franceză, fin și delicios, care poate fi inclus într-o mulțime de combinații alimentare.

Compot de mere pentru iarnă

Toamna este momentul perfect să transformați în gem, dulceață și compot fructele voastre preferate. Aroma și parfumul lor se pot conserva și păstra peste iarnă și aproape că nu există fruct pe care să nu îl poți transforma în dulceață sau compot. Și dacă aici v-am propus o rețetă de gem de mere, a venit momentul și pentru un compot de mere. Simplu, parfumat și delicios. Se păstrează foarte bine peste iarnă și îl puteți prepara și servi chiar și proaspăt. 

Compot de gutui pentru iarnă

Gutuile sunt unele dintre cele mai gustoase și parfumate fructe pe care toamna ni le pune la dispoziție, așa că e și păcat să nu ne bucurăm de aroma lor pe tot parcursul anului.  Și dacă v-am arătat deja cum să faceți peltea de gutui și dulceață de gutui, a venit momentul și pentru o rețetă de compot de gutui natural, fără conservanți. Fructele își vor păstra textura și savoarea și nu se vor înmuia în borcane, datorită faptului că nu sunt fierte. 

Dulceață de gogonele pentru iarnă

Toamna este sezonul în care pregătim conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre murături, gemuri, dulcețuri sau compot, avem la îndemână o mulțime de fructe și legume pe care le putem transforma în conserve delicioase.  Astăzi vă propunem o rețetă atipică de dulceață de gogonele. Dacă aici v-am prezentat o rețetă de gogonele murate, a venit timpul și pentru o rețetă mai îndrăzneață de a prepara gogonelele pentru iarnă. 

Dulceață de dovleac plăcintar

Toamna este sezonul dovleacului plăcintar, dar și al conservelor pentru iarnă, așa că este un moment numai bun să preparăm o dulceață fină și aromată de dovleac. Dacă nu ați încercat-o până acum, merită să o încercați și vă promitem că gustul nu vă va dezamăgi.  Rețeta de dulceață de dovleac plăcintar s-a născut la mânăstire. La fel ca multe feluri de mâncare tradiționale, și dulceața de dovleac a fost ideea unui stareț care s-a gândit să transforme dovlecii pe care îi avea în beci într-o dulceață aromată. 

Dulceață de gutui

Gutuile sunt fructe de sezon, așa că este momentul perfect pentru a le conserva peste iarnă, sub o formă sau alta. Aromate, parfumate și cu o textură care rămâne întreagă în timpul fierberii, gutuile sunt fructe ideale pentru a fi transformate în dulceață, gem, peltea sau compot. Și dacă aici v-am prezentat o rețetă delicioasă de peltea de gutui, astăzi vă propunem o dulceață fină și delicioasă pe care o puteți pregăti pentru iarnă. 

Peltea (jeleu) de gutui

Toamna, unul dintre fructele vedetă ale sezonului este gutuia. Galbenă, pufoasă, parfumată, gutuia este un fruct pretențios, a cărui textură nu o agreează oricine, în varianta crudă. Dar în gemuri, dulcețuri sau compot, gustul ei este nemaipomenit.  Astăzi vă propunem o rețetă de peltea de gutui, sau jeleu de gutui. Se face din apa în care au fiert gutuile, așa că puteți profita de ocazie și să preparați și o dulceață pe lângă, pentru a nu irosi fructele. 

Smochine confiate

Diferența dintre dulceață, gem și fructe confiate este că acestea din urmă se fierb mai puțin și în două reprize. Rezultatul final trebuie să fie niște fructe care să rămână întregi, lucioase și aspectuoase și care să fie îmbibate în sirop de zahăr.  Spre deosebire de dulceață, unde fructele ar fi tăiate în bucăți mai mici și s-ar combina cu siropul, ne interesează ca smochinele confiate să rămână întregi și ferme, pentru a le putea folosi apoi ca atare. 

Gem de prune (magiun) fără zahăr

Gemurile, dulcețurile și compoturile sunt modalități excelente de a păstra aroma fructelor pe tot parcursul anului. Preparate în casă, acestea au avantajul că știți exact ce puneți în ele și puteți prepara varianta sănătoasă, fără conservanți și cu o cantitate minimă de zahăr. Astăzi vă propunem o rețetă de gem de prune simplu, sănătos, fără zahăr și fără conservanți, care se face dintr-un singur ingredient: prune. Aveți nevoie de prune de calitate, cărnoase, zemoase și dulci, pentru a compensa lipsa zahărului din rețetă. 

Dulceață din fructe de soc

Dacă primăvara ne bucurăm de aroma deosebită a socului prin suc și sirop, în toiul verii este momentul optim pentru a prepara o dulceață din fructe de soc. Acele bobițe mici, închise la culoare, extrem de aromate, care pot fi ușor confundate cu coacăzele, pot fi transformate într-o dulceață delicioasă.  Perioada optimă pentru culegerea fructelor de soc este sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. Procesul de alegere a fructelor pentru dulceață poate părea migălos, dar vă asigurăm că merită efortul. Trebuie alese doar fructele coapte, închise la culoare, și îndepărtate cele verzi, pentru că acelea vor da un gust acru dulceței. 

Gem de caise - simplu și delicios

Cea mai gustoasă modalitate de a ne bucura de aroma fructelor tot anul este să le transformăm în gen, dulceață sau compot. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și gustoasă de gem de caise, care se face rapid și nu conține conservanți artificiali.  Diferența dintre gem și dulceață este că, dacă la dulceață ne dorim ca fructele să rămână pe cât posibil întregi, în cazul gemului, consistența acestuia este cremoasă, ca o pastă, iar fructul se amestecă cu siropul. De asemenea, gemul se fierbe mai mult, până când ajunge la consistența dorită. 

Dulceață de piersici

Gemurile, dulcețurile și compoturile sunt variante nemaipomenite pentru a vă bucura de aroma și parfumul fructelor proaspete pentru tot restul anului. O dulceață făcută corect va fi întotdeauna parfumată și fructele își vor păstra forma și textura, fără să se confunde cu siropul. Spre deosebire de gem și marmeladă, dulceața se fierbe foarte puțin, tocmai pentru ca siropul să intre în fruct și acesta să rămână cât mai ferm. Dulceața de piersici pe care v-o prezentăm astăzi este foarte simplu de făcut, delicioasă și este excelentă pe o felie de pâine prăjită cu unt. 

Dulceață de roșii cherry

Pentru unii, ideea de a face dulceață din alimente pe care în mod normal le consumăm în combinații sărate de gust este cel puțin ciudată. Dar, dacă ne gândim că roșia este, de fapt, considerată fruct, ideea de dulceață de roșii nu mai pare așa ciudată, nu? Roșiile cherry au o aromă și o dulceață aparte. Gustul mult mai intens decât al roșiilor obișnuite și faptul că au multă pulpă și foarte puțină zeamă le face perfecte pentru a fi consumate și pe post de desert, sub formă de dulceață, sau pe o felie de pâine prăjită cu unt. Astăzi vă propunem o rețetă simplă de dulceață de roșii cherry, cu care să vă răsfățați simțurile pe tot parcursul anului. Puteți adăuga și condimente extravagante, dacă vreți un gust aparte, cum ar fi chilli sau cardamom. Noi vă prezentăm rețeta cea mai simplă, pornind de la care puteți improviza și da o notă exotică dulceței. 

Dulceață de pepene galben

Pentru dulceața de pepene galben, ideal este pepenele cu miezul tare, portocaliu și înnecăcios, pentru că fructele se vor păstra întregi și ferme și nu se vor înmuia în sirop.

Dulceață de pepene roșu

Dulceață din miezul de pepene roșu super delicioasă și cu o textură fină. Bucățelele de pepene trebuie fierte doar câteva minute, cât să se combine cu dulceața siropului.

Cum să faci cireșe confiate

În afară de compotul și dulceața de cireșe, o altă modalitate de a vă bucura de aroma acestor fructe pe tot parcursul anului este să faceți cireșe confiate. Chiar dacă procedeul poate părea migălos, vă asigurăm că merită efortul! Cireșele se vor păstra întregi și vor deveni ușor transparente.  Puteți folosi cireșele confiate la prăjituri, deserturi, le puteți savura cu iaurt sau simple. Cireșele confiate se păstrează în borcane sterilizate, cu sau fără sirop. 

Dulceață de vișine. Preparare, fierbere, secrete!

Vezi de dulceață de vișine ca la bunica acasă. Cum se prepară și căt timp se fierbe una dintre cele mai bune si mai aromate dulcețuri.

Dulceață de nuci verzi, o delicatesă în bucătăria românească

Dulceața de nuci verzi este considerată o delicatesă în bucătăria românească și pe bună dreptate! Este foarte gustoasă, dar și pretențioasă, în același timp, și necesită puțină grijă și atenție atunci când o preparați. Nucii au deja rod, iar luna iunie este perioada optimă pentru culegerea nucilor pentru dulceață. Dacă vreți să faceți dulceață de nuci verzi, trebuie să știți că nu este deloc o dulceață spornică. Prin curățare, se pierde destul de mult din nuci, iar din 1 kg de fructe verzi obțineți un borcan de dulceață de 400 ml. 

Dulceață de cireșe amare

Suntem în plin sezon al cireșelor și căpșunilor, așa că o rețetă de dulceață de cireșe este mai mult decât binevenită. Alături de compoturi și siropuri concentrate, dulceața este unul dintre cele mai gustoase și ieftine deserturi tradiționale. Vă puteți bucura de ea în orice perioadă a anului, pentru că o puteți păstra pentru tot restul anului. Puteți face dulceață de cireșe amare sau din orice soi de cireșe, este la fel de gustoasă. O puteți savura cu clătite, cu papanași sau cu pâine prăjită și unt sau simplă, este la fel de bună în orice combinație. 

Dulceață de bujori

Dacă vă place dulceața de trandafiri, cu siguranță vă va cuceri și cea din petale de bujori. Aromată, parfumată, dulce și rafinată, dulceața de bujori este un desert fin și deosebit, cu care vă veți impresiona musafirii. E sezonul lor, al bujorilor, așa că încă mai găsiți flori pentru o dulceață aromată și catifelată. Iar dacă vreți să încercați și altceva, puteți prepara și dulceața din flori de liliac. 

Dulceață de căpșuni - cea mai simplă rețetă

Care este cea mai gustoasă formă de a păstra aroma și parfumul căpșunilor tot timpul anului, dacă nu dulceața? Este sezonul lor, căpșunile sunt vedeta pe tarabele din piețe și în grădini, așa că este momentul perfect pentru o rețetă de dulceață de căpșuni. Există mai multe feluri de a prepara dulceața de căpșuni, dar cu acesta nu aveți cum să dați greș. O rețetă de dulceață simplă, dar foarte gustoasă, fără conservanți sau gelatină, doar din căpșuni, zahăr și puțină zeamă de lămâie. Rezultatul - perfect de savurat pe o felie de pâine prăjită cu unt, pe o clătită sau cu o porție de papanași cu smântână. 

Dulceață din flori de liliac

Dulceața de flori de liliac este una pe cât de rar întâlnită în bucătăria românească, pe atât de specială. Gustul este unul aparte și, dacă vă place dulceața de trandafiri, trebuie să o încercați și pe aceasta.  Încă se mai găsește liliac mov înflorit, așa că puteți prepara această dulceață rară. Rețeta este cunoscută mai degrabă în zona Moldovei și îi aparține lui Nicolae Curelea, cunoscut pentru faptul că promovează gastronomia tradițională și preparatele rare.

Gem De Caise

Cand sunt perfect coapte, caisele au un parfum si un gust minunat. De aceea, acest gem este perfect pentru micul dejun.

Marmelada De Portocale

Marmelada de casa este bucurie pura. Pur si simplu intinsa pe paine prajita la micul dejun, folosita ca glazura, sau pentru a da aroma prajiturilor, trebuie neaparat sa ai cateva borcane in camara.

Dulceata De Portocale

Nu mai arunca cojile de la portocale. Poti face un gem delicios din ele!

Dulceață din flori de liliac

2 linguri miere, 4 linguri suc zmeura, zeama de la 1/2 lamiie, 400 ml apa, 2 cuburi gheata frunze de menta

Dulceata din fructe de soc

1 kg de fructe de soc (pentru 4 borcanele),praf de gelatinare,zahar.

Dulceata de kiwi

1,5 kg kiwi copti, fermi, 500 g zahar pudra, 1 lamaie netratata.

Dulceata de petale de trandafir

400 grame petale trandafir, 1+1/4 kg zahar, 1 lingurita sare de lamaie, 3 pahare de apa

Dulceata de trandafiri

1 kg zahar750 ml apa250g petale de trandafiri cu partile albe taiatezeama de la 2 lamai

Dulceata de pere

1 kg pere Williams750 g zahar

Gem de lamai

1,2 kg lamai cu coaja subtire, 500 g zahar 100 ml apa.

Dulceata de smochine

1kg zahar250ml apa12 smochine mari, nu prea coaptejumatate de lamiieun bat de scortisoaracuisoare

Peltea de banane (Banana curd)

4 banane mature dar totusi tari, 130g unt, 4 oua, 1 lamaie, 200g zahar

Peltea de portocale (Orange curd)

Sucul de la o portocala (aproximativ 10 cl)coaja rasa de la o portocala150 g de zahar4 oua100 g de unt taiat in bucati mici

Gem de gutui

2 kg gutui 2 kg zahar, 1/2 jumatati de nuca, 2 lamii mari, 6 cani cu apa, 4-5 plicuri zahar vanilat.

Dulceata de zmeura

1 kg de zmeura 1 kg de zahar 1 plic de gelfix clasic

Gem de caise

1,359 kg de caise, 0,453 kg de zahar,

Magiun de macese

1 kg macese, 200 g miere/litru

Gem de pepene galben

1 kg pepene galben,1/2 baton vanilie,4 linguri zeama lamaie/litru,200 g miere/litru

Gem de coacaze

1 kg coacaze, gelatina, 400 g miere/litru

Gem de capsuni

1 kg capsuni 1 kg zahar zeama de la o jumatate de lamaie

Jeleu de corcoduse

2 kg corcoduse (de preferinta rosii), 1,5 kg zahar, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura sirop de zmeura

Marmelada de pere

2 kg pere dulci50 g fructozaapa sa acopere perele in oala

Gem de caise

3 kg caise 3 kg zahar

Dulceata de mure

2 kg mure 500 g fructoza