Aceasta este o rețetă clasică de cozonac, cu o umplutură combinată: nucă, mac și rahat.
Ingrediente
Pentru aluat
- 700 grame făină albă (tip 000)
- 1 plic drojdie uscată (7 g) sau 25 g drojdie proaspătă
- 500 ml lapte
- 2 linguri făină (pentru maia)
- 100 grame zahăr
- 1 praf de sare
- 50 ml ulei (pentru frământat)
- 1 ou (pentru uns)
Pentru umplutură
- 300 grame nucă măcinată
- 150 grame mac măcinat
- 100 grame zahăr
- 100 ml lapte fierbinte
- 150 grame rahat (tăiat cubulețe mici)
Mod de preparare
Pregătește maiaua - Fierbe 50 ml lapte. Amestecă cu 2 linguri de făină, până se face ca o cremă. Lasă la răcit.
Separat, amestecă drojdia cu 1 linguriță de zahăr și 2 linguri de lapte cald. Lasă 10 minute până face spumă.
Pregătește aluatul - Într-un bol mare, pune făina (700 g), maiaua răcită, drojdia activată, zahărul (100 g) și un praf de sare.
Toarnă laptele cald puțin câte puțin (aproximativ 400 ml). Frământă 10-15 minute. La final, adaugă uleiul și mai frământă 5 minute.
Acoperă și lasă la dospit 1,5 – 2 ore, într-un loc cald.
Pregătește umplutura - Amestecă nuca și macul cu zahărul. Toarnă peste ele laptele fierbinte. Amestecă bine.
Adaugă cubulețele de rahat în compoziție. Lasă deoparte să se răcească.
Formează cozonacii - După ce a crescut aluatul, împarte-l în 2 părți egale.
Întinde fiecare bucată cu sucitorul, în formă de dreptunghi.
Întinde umplutura uniform pe fiecare foaie.
Rulează, strânge bine capetele și pune în tăvi tapetate cu hârtie de copt sau unse cu ulei.
Creștere și coacere - Lasă cozonacii în tăvi încă 30 de minute, să mai crească.
Încinge cuptorul la 180 de grade.
Bate oul și unge cozonacii deasupra.
Coace 45-50 de minute, până sunt rumeni și trec testul cu scobitoarea.