Dovleacul este cu adevarat delicios, daca este gatit corect, iar aceasta reteta este plina de arome.
Timp total 1 oră și 25 minute
Ingrediente
- 1,25 kg dovleac
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa mica, tocata marunt
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 120ml de vin alb sec
- 1/2 lingurita de zahar
- 2-3 fire proaspete de cimbru
- 1 frunza de dafin
- fulgi de chilli
- 450g rosii, decojite, fara seminte si tocate
- 142ml smantana
- nucsoara
- 100g branza Gruyere, rasa fin
Mod de preparare
1. Se curata dovleacul de coaja si seminte si se taie in bucati mici. Ar trebui sa fie aprovimativ 750g.2. Se incalzesc 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie, apoi se adauga ceapa si usturoiul si se calesc usor pana cand ceapa este moale, dar nu este rumenita. Se adauga vinul si zaharul si se fierbe pana cand se reduce la jumatate. Se adauga cimbrul, frunza de dafin, fulgii de chilli si rosiile si se lasa sa se fiarba usor timp de 15 minute pana cand se reduce si se ingroasa. Se scoate frunza de dafin si se pune sosul pe baza unui vas termorezistent.
3. Se incalzeste cuptorul la 200C. Se incalzeste restul de ulei intr-o tigaie mare, apoi se adauga dovleacul si se lasa timp de 3-4 minute, pana cand este usor auriu pe ambele parti. Se pune dovleacul peste sosul de rosii.
4. Intr-o cratita mica, se dau in fiert smantana, cateva condimente si putina nucsoara rasa, apoi se ia de pe foc.
5. Se pune branza rasa peste dovleac, se toarna smantana si se coace timp de 30 de minute, pana cand branza este de culoare aurie. Se presara cu frunze de cimbru pentru a decora.