Plăcinta cu dovleac și aluat fraged este un spectacol culinar pe care ar fi păcat să-l ratați în această toamnă.

Plăcintă cu dovleac și aluat fraged

Cu o textură extraordinară și un gust deosebit, acestă plăcintă cu dovleac și aluat fraged este perfectă pentru orice zi a săptămânii, dar și pentru a sărbători în mod memorabil Halloween-ul.

Cu un asemenea desert pus la cuptor, ce are un miros îmbietor, toată lumea din casă, de la mic la mare, se va plimba cu nerăbdare prin bucătărie, așteptând să se bucure de plăcinta cu dovleac și aluat fraged, al cărei gust celebrează toamna mai bine decât orice alt preparat dulce.

Rețeta de plăcintă cu dovleac și aluat fraged

Ingrediente

Ingrediente pentru aluatul fraged

  • 250 de grame de făină albă
  • 125 de grame de unt rece cu cel puțin 80% grăsime sau 90 de grame de untură
  • Un ou întreg și un gălbenuș
  • 30 de grame de smântână
  • 65 de grame de zahăr pudră
  • Un plic de zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o jumătate de lămâie
  • Coaja rasă de la o portocală
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura de dovleac

  • 800 de grame de dovleac plăcintar
  • 50 de grame de unt cu cel puțin 80% grăsime
  • 200 de grame de zahăr brun
  • Un plic de zahăr vanilat
  • 2-3 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Zeama de la o lămâie și jumătate
  • Un paf de sare
  • 100 de grame de nucă tocată, opțional

Mod de preparare

Cum se pregătește aluatul fraged

Pentru a obține aluatul fraged, mai întâi, tăiați în bucățele untul rece sau untura. Puneți bucățile direct în vasul robotului de bucătărie. Adăugați făina, sarea, zahărul pudră, zahărul vanilat și coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Frământați aluatul ușor, până când capătă un aspect nisipos.

Aluatul poate fi făcut și fără un robot de bucătărie, dar trebuie să lucrați repede și să aveți mâinile reci, astfel încât untul să nu se topească. Pentru această rețetă este esențial ca untul să fie rece, astfel încât să formeze aluatul cu aspect nisipos.

După ce ați obținut aluatul nisipos, adăugați smântâna, gălbenușul de ou și oul întreg. Amestecați totul pentru câteva secunde, până când obțineți un aluat compact. După aceea, puneți aluatul în folie alimentară și dați-l la frigider pentru o jumătate de oră.

Cum se pregătește umplutura de dovleac

Pentru umplutură, începeți prin a curăța coaja și sâmburii din bucățile de bostan. Apoi, dați bostanul pe răzătoarea mare. Într-o tigaie destul de încăpătoare, puneți dovleacul ras împreună cu untul și căliți-l puțin, la foc mediu, timp de aproximativ cinci minute.

După cele cinci minute, adăugați zahărul brun și pe cel vanilat, scorțișoara măcinată și coaja rasă de la o lămâie. Stoarceți și zeama acesteia, precum și pe cea a jumătății de lămâie ce a rămas de la aluat. Puneți și praful de sare.

În final, dacă doriți, puteți adăuga și câteva nuci crocante, tăiate cu grijă și prăjite în prealabil. Atenție! Pe acestea trebuie să le puneți în umplutura de dovleac doar în momentul în care umpleți plăcinta. Dacă le veți pune mai devreme, se vor înmuia.

Imediat după ce este gata umplutura de dovleac, scoateți aluatul din frigider. Împărțiți-l în două bucăți egale. Întindeți prima foaie. Cu ajutorul unui sucitor înfăinat, rulați foaia și așezați-o într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, desfășurând-o ușor.

Adăugați umplutura de dovleac și nucă. Întindeți și a doua foaie de aluat și așezați-o în tavă, deasupra umpluturii. În cele din urmă, ungeți plăcinta cu un ou bătut cu puțină sare.

Plăcinta cu dovleac și aluat fraged se coace la 170 de grade Celsius, pentru 50 de minute sau chiar o oră. După ce se răcește, o puteți acoperi cu zahăr pudră, dacă doriți, dar nu este obligatoriu. Desertul are un gust deosebit și fără acest ingredient.