Plăcinta cu dovleac de post, ce poate fi considerată și vegană, este un deliciu de neratat toamna, în zilele când nu se mănâncă de dulce, dar și în orice altă zi când apare pofta de un alint culinar.
Plăcinta cu dovleac de post se pregătește foarte ușor și repede, din doar câteva ingrediente ce se găsesc ușor în magazinele alimentare, la prețuri foarte accesibile.
Este posibil să aveți deja în casă cele mai multe dintre ingredientele necesare pentru această rețetă, iar pe cele pe care nu le aveți le puteți găsi mai mult ca sigur fără probleme, chiar în cel mai apropiat magazin alimentar.
Deși nu conține ouă, unt sau lapte, aluatul acestei plăcinte cu dovleac este foarte moale și gustos. Acesta potae fi pregătit atât cu umplutură de dovleac, cât și cu umplutură de mere, după preferință.
Plăcinta cu dovleac de post poate fi servită oricând și de persoanele vegane, deoarece nu conține produse provenite de la animale, precum ouă, unt sau lapte. Desertul poate fi savurat simplu sau lângă o cană cu ceaiul preferat ori lângă o cafea.
Puteți servi plăcinta cu dovleac pudrată cu zahăr, dacă o considerați mai aspectuoasă astfel sau dacă vă place gustul dulce pe care i-l adaugă acest ingredient, sau o puteți servi ca atare, pentru că este gustoasă și simplă.
Rețeta de plăcintă cu dovleac de post
Ingrediente
Ingrediente pentru aluatul de post
- 300 de grame de făină albă
- 7-8 linguri de zahăr tos
- 60 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- 85 de mililitri de apă plată
- O jumătate de pliculeț de praf de copt
- Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de dovleac
- Două kilograme de dovleac
- O lingură de margarină
- 110 grame de zahăr tos
- Un pliculeț de zahăr vanilat
- Coaja de la o lămâie netratată
Mod de preparare
Începeți prin a pregăti umplutura de dovleac. Primul pas este să curățați dovleacul de coajă și de semințe și apoi să-l dați pe răzătoarea mare. După aceea, topiți margarina într-o tigaie.
Când margarina s-a topit, adăugați dovleacul ras, zahărul, coaja de lămâie netratată și zahărul vanilat. Lăsați la foc mic până când scade toată zeama de la dovleac, amestecând între timp.
Apoi, pregătiți aluatul, amestecând ingredientele enumerate: 300 de grame de făină albă, 7-8 linguri de zahăr tos, 60 de mililitri de ulei de floarea-soarelui, 85 de mililitri de apă plată, o jumătate de pliculeț de praf de copt și un praf de sare. Frământați bine, cu mâna sau în robotul de bucătărie, până când obțineți un aluat omogen. În final, împărțiți-l în două bucăți egale.
Întindeți o foaie de aluat și așezați-o într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu o foaie de copt. Peste foaia de aluat, puneți uniform umplutura de dovleac. După aceea, așezați și cea de-a doua foaie de aluat. Faceți câteva găuri în ea cu furculița, ca să nu se umfle în cuptor.
Puneți plăcinta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 35 până la 40 de minute.
Atenție! Începeți să controlați plăcinta după primele 20 de minute și păziți-o, ca să nu se ardă. În cele din urmă, după ce se răcește, o puteți acoperi cu zahăr pudră sau o puteți servi ca atare.