Încearcă rețeta de ruladă de dovleac cu cremă de brânză! Ușor de făcut, delicioasă și perfectă pentru ocazii speciale sau ca desert de zi cu zi.
Dovleacul nu e doar pentru Halloween sau pentru plăcintă; el e un ingredient extrem de versatil care merge bine în tot felul de preparate, de la supe până la deserturi.
Dacă ești în căutarea unei rețete care să captureze esența toamnei, ai ajuns în locul potrivit. Rulada de dovleac cu cremă de brânză este o prăjitură delicioasă și aromată, care este perfectă pentru orice ocazie. Este o combinație perfectă între blatul pufos de dovleac și crema fină de brânză.
Ce cremă de brănză se potrivește cu rulada de dovleac
Dacă vorbim despre ce tip de cremă de brânză să folosești, cel mai frecvent recomandat e Philadelphia, dar orice altă cremă de brânză cu textură cremoasă și un gust ușor dulceag va funcționa bine. În general, ar trebui să eviți tipurile de cremă de brânză care au condimente sau alte arome adăugate, pentru că s-ar putea să nu se potrivească cu celelalte ingrediente din rețetă.
Dacă vrei să faci ceva mai deosebit, poți încerca cu o cremă de brânză mascarpone. E mai bogată și mai cremoasă decât cea obișnuită, ceea ce îi poate da un gust și o textură specială umpluturii.
Și nu uita, pentru un rezultat cât mai bun, e important să folosești cremă de brânză la temperatura camerei. Asta o va face mult mai ușor de mixat cu celelalte ingrediente și vei obține o umplutură mai fină.
Rețeta de ruladă de dovleac cu cremă de brânză
Ingrediente
Ingrediente pentru blat:
- 220 grame zahăr
- 180 grame făină
- 4 ouă
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- 200 grame piure de dovleac (poți să îl faci tu din dovleac copt)
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 grame cremă de brânză
- 1 linguriță extract de vanilie
- 150 grame zahăr pudră
Mod de preparare
Blat:
Preîncălzește cuptorul la 180 grade.
Într-un bol, mixează ouăle cu zahărul până devin pufoase.
Adaugă piureul de dovleac și amestecă bine.
Într-un alt bol, amestecă făina, praful de copt, scorțișoara și sarea.
Combina ambele amestecuri și omogenizează.
Pune hârtie de copt într-o tavă și toarnă aluatul.
Coace pentru 15-20 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Umplutura:
Într-un bol, amestecă crema de brânză cu extractul de vanilie și zahărul pudră și mixează până la omogenizare.
Asamblare:
După ce blatul s-a răcit, întinde-l pe o suprafață plată.
Aplică umplutura de cremă de brânză peste blat.
Rulează blatul cu grijă, începând de la un capăt spre celălalt.
Pune rulada de dovleac cu cremă de brânză în frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a o tăia.
Sfaturi și trucuri pentru cea mai buna ruladă de dovleac cu cremă de brânză
Pentru a rula blatul fără să se rupă, cel mai bine este să-l rulezi cât e încă puțin cald, dar nu fierbinte. Înainte de a-l scoate din cuptor, pregătește un prosop de bucătărie sau o foaie de hârtie de copt presărată cu zahăr pudră. Când scoți blatul din cuptor, răstoarnă-l imediat pe prosop sau pe hârtia presărată cu zahăr. Rulează încet, folosind prosopul sau hârtia ca suport, începând de la un capăt al blatului.
Și un mic truc pentru umplutura de cremă de brânză: asigură-te că este la temperatura camerei înainte de a începe. Asta va face mult mai ușor procesul de mixare și vei obține o textură mai fină.
Cum faci piureul de dovleac
Pentru piureul de dovleac, ai mai multe opțiuni. Dacă ai un dovleac întreg, primul pas este să-l speli bine. Apoi îl tai pe jumătate și îndepărtezi semințele. Poți să îndepărtezi coaja înainte sau după ce îl coaceți; unele persoane găsesc mai ușor să-l coacă cu coaja.
Oricum ai alege, așează jumătățile de dovleac cu fața în jos într-o tavă și coace-le la 180 de grade Celsius până când sunt moi, aproximativ 45-60 de minute. Odată ce s-au răcit suficient încât să poți să le atingi, scoate pulpa și pasează-o într-un blender sau cu un zdobitor de cartofi.
Variante și adapări ale rețetei
Dacă nu ești fan al dovleacului sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou, există câteva alternative pe care le poți lua în considerare. De exemplu, piureul de dovleac poate fi înlocuit cu piure de mere sau de pere pentru un gust mai fructat.
În ceea ce privește umplutura, dacă nu ești fan al cremei de brânză, poți opta pentru o umplutură de ganache de ciocolată sau o cremă de vanilie. Dacă vrei ceva mai excentric, poți încerca o umplutură de mascarpone cu zmeură sau o versiune cu cremă de avocado și lime.
La nivel de condimente, poți varia cu nucșoară, cuișoare sau cardamom. Dacă ești fan al nucilor, adăugați câteva nuci tocate în aluat sau chiar în umplutură pentru un plus de textură și aromă.
Pentru o prezentare și o textură interesantă, poți să adaugi nuci tocate deasupra ruladei. Nu doar că arată bine, dar nucile aduc și un contrast de textură care se potrivește foarte bine cu cremozitatea umpluturii de cremă de brânză. Poți folosi nuci obișnuite, alune, migdale, nuci pecan sau orice alt tip de nuci care îți plac. Chiar și un amestec de diferite tipuri de nuci ar merge foarte bine.
Dacă vrei să mergi și mai departe cu detaliile, poți chiar să caramelizezi nucile înainte să le pui deasupra. Un strat subțire de nuci caramelizate nu doar că va arăta spectaculos, dar va adăuga și un alt nivel de gust.
Variante și adapări ale rețetei
Dacă nu ești fan al dovleacului sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou, există câteva alternative pe care le poți lua în considerare. De exemplu, piureul de dovleac poate fi înlocuit cu piure de mere sau de pere pentru un gust mai fructat.
În ceea ce privește umplutura, dacă nu ești fan al cremei de brânză, poți opta pentru o umplutură de ganache de ciocolată sau o cremă de vanilie. Dacă vrei ceva mai excentric, poți încerca o umplutură de mascarpone cu zmeură sau o versiune cu cremă de avocado și lime.
La nivel de condimente, poți varia cu nucșoară, cuișoare sau cardamom. Dacă ești fan al nucilor, adăugați câteva nuci tocate în aluat sau chiar în umplutură pentru un plus de textură și aromă.
Pentru o prezentare și o textură interesantă, poți să adaugi nuci tocate deasupra ruladei. Nu doar că arată bine, dar nucile aduc și un contrast de textură care se potrivește foarte bine cu cremozitatea umpluturii de cremă de brânză. Poți folosi nuci obișnuite, alune, migdale, nuci pecan sau orice alt tip de nuci care îți plac. Chiar și un amestec de diferite tipuri de nuci ar merge foarte bine.
Dacă vrei să mergi și mai departe cu detaliile, poți chiar să caramelizezi nucile înainte să le pui deasupra. Un strat subțire de nuci caramelizate nu doar că va arăta spectaculos, dar va adăuga și un alt nivel de gust.