Friptura de curcan cu legume la cuptor e genul de mâncare care îți salvează ziua. Se face ușor și e potrivită atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru momente mai speciale. Nu e pretențioasă, dar este foarte gustoasă. Și nu te ține legat de aragaz – bagi tava la cuptor și îți vezi de treabă între timp.

Friptură de curcan cu legume la cuptor

Curcanul e o carne mai slabă decât puiul. Asta înseamnă mai puțină grăsime, dar și un risc mai mare să se usuce dacă nu e gătit cum trebuie. De asta, e bine să-l gătești cu lichid în tavă și să-l acoperi prima parte din timp. Așa se frăgezește frumos și rămâne suculent. Dacă vrei, poți lăsa carnea la marinat peste noapte, dar nu e obligatoriu. Cu condimentele potrivite, iese foarte bună și fără marinadă.

Legumele coapte absorb aromele din tavă și devin dulci și moi. Am folosit cartofi, morcovi, ceapă și ardei gras – legume simple, pe care le ai probabil deja prin casă. Dar poți pune orice ai la îndemână: broccoli, conopidă, dovlecei, ciuperci. Nu există reguli stricte.

Important e să fie și lichid în tavă. Am pus vin alb sec, care dă un gust ușor și plăcut. Dacă nu ai vin, merge foarte bine și cu apă. Important e să nu lipsească lichidul – fără el, carnea se usucă și legumele se ard.

Rețeta e simplă și se face ușor. Pui totul într-o singură tavă, bagi la cuptor și cam asta e. Fără tigăi, fără cratițe, fără haos în bucătărie.

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 50 minute

Ingrediente

  • Pulpe de curcan (aprox. 1 – 1,2 kg în total)
  • 4 cartofi mari
  • 3 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 4 căței usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 crenguță (opțional) rozmarin
  • 100 ml vin alb sec (sau apă)
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curăță legumele. Spală cartofii, morcovii, ceapa și ardeiul. Taie-le în bucăți potrivite. Nu prea mici, ca să nu se sfărâme la copt.

Pune legumele într-o tavă. Adaugă sare, piper și o lingură de ulei. Amestecă bine.

Pregătește carnea. Spală pulpele de curcan și tamponează-le cu șervețel. Crestează-le ușor ca să intre condimentele.

Condimentează carnea. Amestecă într-un bol 2 linguri de ulei, boia, cimbru, sare, piper și usturoiul pisat. Unge bine carnea cu acest mix.

Așează carnea peste legume. Pune rozmarinul deasupra, dacă folosești.

Pune vinul sau apa în tavă, pe margine, nu peste carne.

Acoperă tava. Folosește folie de aluminiu sau un capac.

Bagă la cuptor. Coace la 180 de grade timp de 1 oră acoperit, apoi descoperă și mai lasă 30-40 minute să se rumenească.