Bucătăria orientală este extrem de bogată în arome și condimente, iar harissa este doar un exemplu. Celebra pastă de ardei iute a devenit cunoscută în toată lumea și se folosește atât la preparate clasice, cât și la sosuri sau ca atare, atunci când vreți ceva foarte iute. 

Harissa se găsește în comerț, dar poate fi făcută și conservată foarte ușor și acasă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și veți obține o pastă de ardei foarte iute și concentrată, pe care o puteți folosi tot timpul anului. 

Harissa - pastă de ardei iute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg ardei iute roșu
  • 1/2 kg ardei kapia roșu
  • 200 ml oțet
  • 1 căpățână usturoi
  • 150 ml ulei
  • 1 lingură chimion
  • sare
  • piper
  • coriandru

Mod de preparare

Curățați ardeii iuți de codițe și de semințe. Tăiați ardeii cubulețe sau fâșii. Dacă vreți ca pasta să iasă foarte iute, păstrați și semințele.

Procedați la fel și cu ardeii kapia, pe care îi veți tăia cubulețe.

Puneți oțetul și usturoiul peste ardeiul iute și puneți totul într-un blender sau robot de bucătărie și pasați foarte bine totul. Mărunțiți și ardeiul kapia.

Puneți uleiul într-o oală pe foc. Adăugați pasta de ardei iute și ardeiul kapia. Condimentați cu sare, piper, coriandru și chimion. Amenstecați bine totul și lăsați pasta să fiarbă până când a scăzut o treime din volum și s-a transformat într-o pastă densă.

Opriți focul și lăsați amestecul să se răcească 10 minute, după care îl puteți turna în borcane sterilizate. Puneți puțin ulei de măsline deasupra și sigilați borcanele.