Ați auzit vreodată de kimchi? Nu este altceva decât varză murată, în stil coreean. Preparatul a devenit foarte popular în toată lumea, iar americanii îl consumă frecvent, pe post de murături.
Spre deosebire de varza murată clasică, pe care o știm cu toții, kimchi este mai degrabă o varză fermentată, lăsată la temperatura camerei, cu o mulțime de mirodenii și arome. Kimchi nu seamănă deloc la gust cu varza murată cu care suntem noi obișnuiți. E suficient să ne uităm la ingrediente ca să înțelegem cât de diferit este preparatul, dar, în același timp, cu un gust original și interesant.
Timp total 30 minute
Ingrediente
- 1 varză chinezească mare
- sare
- 2 lingurițe usturoi zdrobit
- 2 lingurițe ghimbir tocat
- 1 linguriță zahăr
- 2 lingurițe apă
- 4 lingurițe fulgi de ardei iute
- 1 ridiche albă
- 1 legătură ceapă verde
Mod de preparare
Curățați varza și tăiați-o fâșii nu foarte mici, cam de 2 cm lățime. Puneți varza într-un vas și adăugați sare peste ea. Amestecați bine totul, după care puneți un vas cu o greutate deasupra verzei. În acest fel varza va elimina apa în exces. Lăsați așa cel puțin o oră.Scurgeți apa pe care și-a lăsat-o varza, după care amestecați toate ingredientele mai puțin ceapa și ridichea, până se formează o pastă. Turnați-o peste varză și amestecați bine totul. Este ideal să folosiți mănuși și să amestecați cu mâinile, pentru ca varza să fie uniform acoperită de amestec.
Adăugați și ceapa verde și ridichea tocată sau dată pe răzătoare și puneți amestecul într-un borcan. Lăsați capacul neînfiletat, pentru că va începe să fermenteze și va curge pe lângă. Varza trebuie să fermenteze între 2 și 5 zile, la temperatura camerei.
Gustați în fiecare zi și vedeți dacă mai trebuie lăsată la fermentat, în funcție de propriile gusturi. Puteți face varza kimchi mai fermentată sau mai puțin fermentată, după preferințe.
După ce varza a ajuns la gradul de fermentare dorit, păstrați-o în frigider, în vasul cu capacul închis. Serviți ca garnitură, sau pe post de murături.
Poftă bună!