Mâncarea de mazăre cu ouă românești e genul ăla de rețetă simplă, dar care te surprinde. Poate ți se pare banală la prima vedere. Dar, în realitate, este o masă completă, gustoasă și sănătoasă. E perfectă pentru zilele în care nu ai chef de ceva complicat, dar vrei totuși o mâncare gătită, caldă, care să te sature. Nu e scumpă, nu e pretențioasă.

Poate ai mai mâncat mazăre cu carne. Poate ai făcut-o în sos de roșii, cu puțin usturoi sau mărar. Dar varianta asta, cu ou poșat deasupra, e puțin diferită. Și fix asta o face interesantă. Oul moale, cu gălbenușul ușor curgător, se amestecă în farfurie cu mazărea caldă și aromată. E simplu, dar are acel ceva.

E o rețetă versatilă. Poți să o adaptezi. Poți adăuga usturoi sau un strop de boia afumată. Și dacă ții post sau ești vegetarian, e suficient să scoți oul și tot ai o mâncare delicioasă.

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

Pentru mâncarea de mazăre

  • 500 grame mazăre boabe (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă medie
  • 1 roșie (sau 2 linguri de roșii cuburi din conservă)
  • 1 ardei gras
  • 1 lingură pastă de ardei dulce
  • 2 linguri ulei
  • 1 legătură mică de mărar proaspăt
  • 1 legătură mică de pătrunjel proaspăt
  • Sare și piper, după gust

Pentru ouăle românești

  • 2 ouă
  • 2 linguri oțet (preferabil alb)
  • 1 litru de apă
  • 1/2 linguriță sare

Mod de preparare

Pentru mâncarea de mazăre - Curăță și spală ceapa, roșia și ardeiul. Taie-le în felii subțiri.

Încinge cele 2 linguri de ulei într-o cratiță și călește legumele la foc mediu, până devin ușor moi și sticloase. Amestecă din când în când, să nu se ardă.

Adaugă mazărea peste legumele călite. Pune sare și piper după gust.

Toarnă apă cât să acopere totul și lasă să fiarbă la foc mediu, aproximativ 20-25 de minute. Mazărea trebuie să fie fiartă bine, dar să nu se sfărâme.

Când mazărea e gata, adaugă pasta de ardei dulce. Amestecă și lasă încă 2-3 minute pe foc.

La final, presară verdeața tocată (pătrunjel și mărar).

Ouăle românești (ouă poșate) - Pune la fiert 1 litru de apă cu o jumătate de linguriță de sare.

Când apa clocotește, adaugă 2 linguri de oțet.

Sparge ouăle, pe rând, într-un bol mic. Cu grijă, pune fiecare ou în apa care fierbe.

Fierbe 2-3 minute pentru un gălbenuș moale, sau 4-5 minute pentru unul mai tare.

Scoate ouăle cu o spumieră și lasă-le să se scurgă într-o strecurătoare.

Pune mâncarea de mazăre în farfurii adânci. Așează deasupra câte un ou românesc. Se poate servi ca atare sau cu o felie de pâine de casă.