Această mâncare de orez de post este perfectă pentru zilele în care vrei ceva rapid, gustos și fără ingrediente de origine animală. Se face ușor, nu necesită multă supraveghere și e ideală atât ca fel principal, cât și ca garnitură.

Mâncare de orez de post

Cel mai bine este să folosești orez cu bob lung, pentru că nu se lipește. Dacă ai la îndemână orez cu bob rotund, e bine să-l speli bine înainte, ca să elimini excesul de amidon.

Orezul absoarbe multă apă. Regula de bază este 1 cană de orez la 3 căni de apă, dar dacă vrei un preparat mai cremos, mai poți adăuga lichid pe parcurs.

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 250 grame orez (preferabil cu bob lung pentru a nu se lipi)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, pisați
  • 200 grame de ciuperci, feliate
  • 1 morcov mare, tăiat rondele
  • 2 cartofi medii, tăiați cuburi
  • 1 ardei gras verde, tăiat fâșii subțiri
  • 2 linguri de ulei
  • 1 legătură mărar, tocată fin
  • 1 linguriță sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță piper
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță cimbru uscat (opțional)

Mod de preparare

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, pune cele 2 linguri de ulei și călește ceapa timp de 2 minute, până devine ușor aurie. Adaugă ciupercile, morcovul și ardeiul gras și mai lasă la călit 3-4 minute, amestecând din când în când.

Adaugă cartofii tăiați cuburi și toarnă o cană de apă. Lasă totul să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute, adăugând apă puțin câte puțin dacă este nevoie.

După ce cartofii s-au înmuiat ușor, pune orezul spălat bine și toarnă 3 căni de apă. Amestecă ușor și lasă la fiert la foc mic până când orezul absoarbe toată apa și bobul este fiert.

După 10 minute, adaugă usturoiul pisat, sarea, piperul, boiaua și cimbrul. Amestecă bine și mai lasă să fiarbă încă 5-7 minute până când toate ingredientele sunt bine pătrunse.

Oprește focul și presară mărarul proaspăt deasupra pentru aromă.