O mâncare de linte de post, fără gluten și cu 14 grame de proteine pe porție! Este perfectă pentru serile aglomerate din timpul săptămânii sau atunci când doriți o masă reconfortantă.

Mâncare de linte, de post. Rețeta este hrănitoare și plină de proteine

Toamna este anotimpul perfect să te bucuri de supe și tocănițe confortabile. Sunt sățioase, și perfecte pentru vremea rece.

Mâncarea de linte este mai groasă decât o supă de linte și este făcută cu ingrediente consistente, cum ar fi cartofii și morcovii. Este un preparat care se mănâncă cu lingura și poate fi savurat ca atare sau cu pâine crocantă.

Această rețetă va deveni una de bază în bucătăria ta în lunile mai reci și este o mâcare de post excelentă, deoarece este plină de proteine și fibre.

Se face într-o singură oală, așa că este ușor de preparat și chiar mai ușor de curățat. Mâncarea de linte poate fi păstrată în frigider timp de o săptămână, mai ales că aromele din această tocană se vor intensifica în timp. Dacă există ierburi, mirodenii sau condimente pe care le îndrăgiți, o puteți personaliza cu oricare dintre aromele preferate.

Tipuri de linte pe care le puteți folosi

măncare de linte maro, de post / vegană

  • Linte maro: este cel mai comun tip de linte. Se gătește în aproximativ 30 de minute și își păstrează bine forma, ceea ce o face perfectă pentru mâncare.
  • Linte verde: tinde să aibă o aromă bogată și să își păstreze forma și textura, dar poate dura mai mult timp pentru a fi gătită. Dacă folosiți linte verde în această rețetă, este nevoie să ajustați timpul de gătire.
  • Linte roșie: acest soi de linte este cel mai dulce și mai blând și se gătește în aproximativ 30 de minute. Este folosită în mod obișnuit în mâncărurile indiene. Lintea roșie tinde să devină moale atunci când este gătită, ceea ce pentru unele rețete este grozav. Dar dacă preferați să aveți linte întreagă în mâncare, atunci vă recomandăm să evitați lintea roșie.

De reținut!

  • Este întotdeauna bine să clătiți lintea înainte de a o adăuga în mâncare. Astfel se va îndepărta orice murdărie și ajută, de asemenea, la eliminarea amărăciunii din linte.
  • Pentru această rețetă nu este nevoie să înmuiați lintea. Se adaugă direct în oală și se va găti în supa de legume pentru a absorbi mai multă aromă.

Rețeta de mâncare de linte, de post

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de linte maro
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 tulpină de țelină, tocată mărunt
  • 2 morcovi mari, tocați mărunt
  • 2 cartofi medii, tăiați în cuburi
  • 2 lingurițe de paprika afumată
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper
  • 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
  • 2 linguri de frunze de cimbru proaspăt
  • 1 litru de supă de legume
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 2 frunze de dafin
  • 60 grame de spanac (opțional)

Mod de preparare

  • Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu, apoi se adaugă ceapa, usturoiul, țelina și morcovii și se sotează timp de 4-5 minute.
  • Adăugați cartofii, paprika afumată, sare, piper, rozmarin și cimbru și amestecați totul lăsând să se gătească timp de 1-2 minute până când toate legumele sunt acoperite uniform de condimente.
  • Clătiți lintea într-o strecurătoare sub puțină apă timp de 30 de secunde (astfel se va îndepărta orice murdărie) și adăugați lintea, supa de legume, sucul de lămâie și foaia de dafin și amestecați totul.
  • Reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 30-45 de minute, până când lintea este bine gătită.
  • Îndepărtați capacul și adăugați spanacul înainte de servire.

Sfaturi utile

  • Folosiți linte maro în această rețetă dacă doriți să își păstreze forma. Dacă preferați o mâncare mai moale, care seamănă mai mult cu o supă, puteți folosi linte roșie.
  • Folosiți rozmarin și cimbru proaspăt pentru cea mai bună aromă. Dacă nu le aveți la dispoziție, le puteți folosi uscate sau puteți folosi 2 lingurițe de ierburi de Provence.

Se poate folosi linte din conservă în această rețetă?

Da, se poate folosi și linte din conserveă, însă mâncarea va avea un gust mai bun cu linte uscată. Lintea uscată va absorbi aroma legumelor și a condimentelor pe măsură ce se gătește. Dacă folosiți totuși linte din conservă, puteți găti mâncarea în doar 15 minute, deoarece lintea este deja fiartă.