Mâncarea ungurească de cartofi cu ardei este o rețetă de post, nu doar gustoasă și sățioasă, ci și foarte ușor de preparat, din ingrediente ieftine.

Mâncare ungurească de cartofi cu ardei

Poate fi servită ca atare, la prânz sau la cină, cu o felie de pâine, dar și ca garnitură lângă friptura preferată sau alături de legume la grătar.

Deși este plină de savoare, această tocană nu conține ulei și gluten. În versiunea originală, rețeta include cârnați. Însă, în această rețetă, afumătura este dată de boiaua afumată.

Rețeta de tocană ungurească de cartofi cu ardei

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • Un kilogram de cartofi
  • O ceapă mare
  • O jumătate de ardei gras
  • Un cățel de usturoi
  • Un ardei iute mic
  • O jumătate de conservă de roșii
  • O lingură de boia dulce
  • O linguriță de boia afumată
  • Un strop de sos picant
  • Sare și piper, după gust

Puteți folosi roșii proaspete în loc de roșii din conservă și puteți omite ardeiul iute dacă preferați o versiune mai puțin picantă.

Mod de preparare

Modul de preparare este simplu și nu presupune petrecerea unui timp prea îndelungat în bucătărie. Înainte de orice altceva, tăiați o ceapă mare și o jumătate de ardei gras în cubulețe. Tocați un cățel de usturoi și un ardei iute mic și tăiați un kilogram de cartofi în bucăți mici.

Apoi, într-o oală încăpătoare, puneți ceapa, ardeiul gras, usturoiul și ardeiul iute într-o oală. Sotați la foc mediu timp de aproximativ 10 minute, amestecând frecvent. Adăugați una sau două linguri de apă, astfel încât mâncarea să nu se ardă.

După cele aproximativ 10 minute, adăugați și cartofii, roșiile, boiaua dulce și cea afumată, sosul picant și suficientă apă sau supă de legume pentru a acoperi toate ingredientele. Aduceți la tocana la punctul de fierbere, apoi reduceți focul și gătiți la foc mediu, timp de aproximativ o jumătate de oră, până când cartofii sunt bine fierți și aproape cremoși. Adăugați mai multă apă sau supă de legume dacă este necesar.

În cele din urmă, potriviți gustul cu sare și piper.

Cu ce se mănâncă tocana ungurească de cartofi cu ardei

Este recomandat să serviți această tocană ungurească de cartofi cu ardei caldă, alături de iaurt de soia și murături, în cazul în care aveți o dietă vegană.

Altfel, o puteți servi și cu smântână ori iaurt din lapte de vacă sau ca atare ori cu pâine normală ori prăjită, cu mămăligă și cu un ardei iute, după preferință.