Cum se face corect mămăliga sau „polenta”
Mămăliga este la loc de cinste în bucătăria românească, dar este preparată și în bucătăria italiană, sub denumirea de „polenta”. Totuși, modul corect de preparare nu este cunoscut de toată lumea, mai ales că, de-a lungul timpului, au apărut multe informații eronate.
De exemplu, poate că ați auzit că pentru a pregăti o mămăligă bună trebuie să folosiți o lingură de lemn, să amestecați într-un singur sens, să turnați mălaiul în apă clocotită și să amestecați încontinuu. Puteți uita toate aceste lucruri.
Ceea ce este cu adevărat important pentru a obține cea mai bună mămăligă sau „polenta” este să folosiți raportul corect între apă sau lapte și mălai și să îi permiteți mălaiului să se hidrateze corespunzător.
Ce este mămăliga, de fapt
Pe scurt, în prezent, mămăliga este un terci de făină de porumb. Însă, cu mult timp înainte ca porumbul să fie adus din Statele Unite ale Americii în Europa, mămăliga era deja un aliment de bază, doar că nu avea la bază mălaiul, ci meiul. De altfel, de-a lungul istoriei, terciul a fost cea mai populară formă în care oamenii au consumat cereale, cu mult înainte de apariția pâinii.
Porumbul a fost adus în Spania de Hernán Cortés din Mexic în anul 1530 și s-a răspândit în Europa în secolul al XVI-lea. Pentru a crește, porumbul are nevoie de multă căldură și umiditate, iar Valea Dunării este una dintre regiunile europene ideale pentru cultivarea lui.
Adevăratele reguli pentru cea mai bună mămăligă
În mod obișnuit, mămăliga este gătită prin fierberea apei și a mălaiului într-un ceaun. Atunci când este gătită în stil țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga ar trebui să fie mult mai groasă decât polenta italiană obișnuită, până la punctul în care poate fi tăiată în felii, la fel ca pâinea.
Atunci când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mult mai moale, uneori aproape de consistența unui terci. Deoarece mămăliga se lipește de suprafețele metalice, pentru a o tăia în felii se folosește o bucată de ață de cusut, în loc de cuțit. Apoi, poate fi mâncată cu mâna, la fel ca pâinea.
Proporția clasică este de o parte de mălai la patru părți de apă. De asemenea, se poate folosi lapte în loc de apă. Laptele face ca mămăliga să fie foarte bogată și cremoasă. Pregătiți-o așa cum preferați, în funcție de preparatele cu care plănuiți să o serviți.
Atunci când este folosit prea puțin lichid în prepararea mămăligii, mălaiul nu se poate hidrata suficient de bine. Mămăliga se va îngroșa și va părea gata mai repede, dar mălaiul nu va fi gătit suficient.
Timpul de gătire și cum îl puteți scurta
Așadar, dacă folosiți raportul corect de lichid la mălai, următorul detaliu important pentru pregătirea celei mai bune mămăligi este timpul de gătire. Acesta este un alt domeniu în care multă lume greșește mult prea des, servind polenta cât timp este încă foarte lichidă. Bineînțeles, există loc pentru preferințele personale.
În general, este bine să vă feriți de orice rețetă de mămăligă ce indică folosirea unui mălai ce se gătește în mai puțin de 45 de minute. De fapt, mămăliga se gătește corect în aproximativ o oră, având nevoie să fie amestecată din când în când.
Însă, există o metodă de a reduce timpul de gătire a mămăligii la aproximativ o jumătate, adică la un total de 30 de minute. Trucul constă în a înmuia mălaiul în apă sau în lapte timp de câteva ore înainte de găti mămăliga. Acest pas ajută la hidratarea completă a făinii de porumb înainte de a începe procesul de gătire, ceea ce reduce în mod considerabil timpul de gătire.
În cazul în care folosiți mălai din comerț, fierbeți mămăliga conform instrucțiunilor de pe pachet. Însă, dacă utilizați mălai de țară, țineți cont de faptul că acesta trebuie să fiarbă cu 15 minute mai mult față de cel din magazine.
Cum să evitați cocoloașele
Este important să turnați treptat mălaiul în lichidul fierbinte în timp ce amestecați pentru o consistență fină și cremoasă.
Dacă puneți mălaiul deodată, se va aduna și va fi dificil să scăpați de cocoloașe.
Rețete de mămăligă
Cum poate fi servită mămăliga
Mămăliga pregătită în acest fel este perfectă pentru a o servi cu brânză și smântână sau într-un bol cu lapte. De asemenea, o puteți tăia în felii, astfel încât să le prăjiți într-o tigaie cu ulei sau în untură.
Totodată, mămăliga pregătită după această rețetă merge de minune lângă sarmale, tochitură sau fripturi de porc, vită sau pui ori pește, împreună cu mujdei de usturoi.
De asemenea, mămăliga este un ingredient de bază pentru un alt preparat autohton: bulz - adică mămăligă cu brânză și unt gătită la cuptor. În plus, „polenta” stă la baza unui alt fel de mâncare românesc, ce era făcut de obicei de ciobanii din România – balmoș. Pentru acesta, făina se fierbe în lapte de oaie. Din lista de ingrediente mai fac parte: unt, smântână, telemea, caș, urdă etc.
Cât de sănătoasă este mămăliga
Cel mai frecvent, mămăliga este făcută din doar trei ingrediente – mălai, apă și sare. Astfel, aceasta reprezintă o sursă de proteine vegetale ce poate fi servită adesea de persoanele care vor să își țină greutatea sub control.
Mămăliga simplă, fără brânză sau smântână, este destul de săracă în calorii și conține cantități neglijabile de diverse vitamine și minerale. În plus, ca și alte cereale, este o sursă bună de carbohidrați.
În cazul în care mămăliga este gătită în lapte în loc de apă, mămăliga devine mai bogată în nutrienți, dar și în calorii.
Dieta cu mămăligă
Dacă ați decis deja ce dietă intenționați să urmați pe termen lung, trebuie să găsiți o modalitate de a vă pregăti cu ușurință organismul pentru ceea ce va urma. Dacă schimbați dintr-odată obiceiurile alimentare și supuneți organismul la un regim epuizant, rezultatele vor fi dezamăgitoare și veți renunța foarte repede.
Cea mai bună variantă este să aveți o perioadă de tranziție, în care puteți folosi dieta cu mămăligă, cu ajutorul căreia veți începe procesul de slăbire și, în același timp, nu vă veți simți înfometat. Este un regim scurt așa că nu vă așteptați să pierdeți în greutate în mod dramatic.