Atunci când te gândești la pateu, primul lucru care își vine în minte este pateul clasic, de ficat. Dar acesta nu poate fi consumat în perioada postului, așa că trebuie să găsim alternative pentru toate gusturile.
Pateurile vegetale sunt o alegere nemaipomenită dacă le preparați acasă și nu optați pentru cele din comerț. O astfel de rețetă de pate ”fals”, adică de post, vă propunem și noi astăzi.
Timp total 30 minute
Ingrediente
- 300 g ciuperci champignon
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
- 1 ceapă
- cimbru
- 100 g tofu
- 50 g măsline
- 200 g fasole fiartă
- 1 linguriță sos de soia
- 3 linguri pesmet
Mod de preparare
Spălați ciupercile cu apă rece și curățați-le, după care tăiați-le în sferturi. Puneți ciupercile pe o tavă tapetată cu hârtie, asezonați cu sare și piper și stropiți cu ulei de măsline și dați la cuptor pentru 10 minute, după care lăsați-le să se răcească.Tocați ceapa mărunt și căliți-o câteva minute în ulei, până când devine translucidă. Clătiți fasolea cu un jet de apă rece, dacă folosiți fasole din conservă.
Puneți toate ingredientele în afară de pesmet într-un robot de bucătărie și mixați până când s-a format o pastă.
Asezonați cu sare și piper după gust, după care adăugați pesmet pentru a aduce pateul la consistența dorită, în funcție de cum vreți să fie: mai cremos sau mai ferm.
Serviți pateul cu pâine prăjită. Poftă bună!