Ce faci când ai de preparat un aperitiv rapid sau o gustare caldă și ai la îndemână doar un pachet de aluat foietaj și o caserolă de ciuperci? Te descurci cu ce ai și pregătești o porție de pateuri delicioase, pufoase și foarte practice. 

Astăzi vă propunem o rețetă simplă, dar foarte gustoasă, de pateuri cu ciuperci și mărar, potrivite atât pentru o masă rapidă, în familie, cât și pentru aperitive sau gustări, atunci când aveți musafiri. Se fac ușor, din ingrediente puține și la îndemână și sunt excelente alături de un pahar de bere. 

Pateuri cu ciuperci și mărar
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 300 g ciuperci
  • 2 cepe
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • chilli
  • 3-4 lingurițe ulei
  • 1 ou
  • 1 pachet aluat foietaj
  • 1 legătură mărar

Mod de preparare

Lăsați aluatul foietaj să se dezghețe treptat, dacă este congelat. Aluatul trebuie să fie rece, dar maleabil, în momentul în care îl băgați la cuptor.

Între timp, curățați și tocați mărunt ceapa, usturoiul și ciupercile. Puneți o tigaie cu puțin ulei pe foc. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le timp de câteva minute, după care puneți și ciupercile.

Asezonați cu sare, piper și chilli și lăsați pe foc până când ciupercile s-au călit și apa pe care au lăsat-o s-a evaporat complet.

Opriți focul și adăugați mărarul tocat fin. Amestecați și lăsați compoziția să se răcească puțin.

Între timp, porniți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o tavă pe care o tapetați cu hârtie de copt.

Împărțiți foietajul în 6 sau 8 părți egale, în funcție de cât de mare e bucata și de câte pateuri vreți să obțineți.

Adăugați câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de aluat și împăturiți. Apăsați marginile cu o furculiță pentru a sigila conținutul înăuntru. Ungeți pateurile cu ou bătut și dați la cuptor pentru aproximativ 18-20 de minute sau până când pateurile s-au rumenit frumos.

Serviți pateurile calde sau reci. Poftă bună!