Încercați această rețetă de ciuperci la tigaie și s-ar putea să nu mai gătiți niciodată ciupercile în alt mod. Ciupercile sotate în unt sunt moi și fragede, ușor rumenite.

Ciuperci la tigaie (sote) cu usturoi. Sunt moi și fragede, ușor rumenite și cu o aromă bogată

Ciupercile sotate în unt sunt moi și fragede, ușor rumenite și cu o aromă bogată. Este o garnitură simplu de preparat, în mai puțin de 15 minute. Încercați această rețetă și s-ar putea să nu mai serviți niciodată ciupercile în alt mod.

Sunt garnitura perfectă. Le puteți servi la cină, prânz sau chiar la micul dejun. Se asortează atât de bine cu o friptură ribeye sau de pui, lângă un hamburger suculent clasic sau în pastele fettuccine alfredo.

Pentru micul dejun? Serviți-le alături de o frittata sau de o omletă grecească. Nu veți regreta.

Ingrediente de care aveți nevoie

Veți avea nevoie de doar câteva ingrediente simple pentru a prepara aceste ciuperci la tigaie cu usturoi:

  • ciuperci - puteți folosi ciuperci albe sau brune. Nouă ne plac tăiate în sferturi, dar le puteți tăia și în felii dacă preferați
  • unt
  • condimente italiene
  • sare și piper
  • sos de soia - este un ingredient secret care va ajuta la procesul de caramelizare. Sosul de soia va da o culoare maronie ciupercilor prin descompunerea lentă a zahărului natural din ciuperci
  • usturoi
  • pătrunjel proaspăt - opțional, pentru decor

Cheia pentru o aromă bogată și pentru a obține cele mai bune ciuperci sotate este să le lăsați să se caramelizeze și să adăugați usturoi și sos de soia. Noi adăugăm mult usturoi, dar puteți adăuga și ceapă prăjită pentru o garnitură perfectă alături de burger!

  • Ciupercile au un conținut ridicat de apă, așa că se vor găti substanțial.
  • La început, va părea că aveți o cantitate foarte mare de ciuperci, dar la final va rămâne un volum mult mai mic.
  • Pentru a vă asigura că ciupercile nu se înmoaie, scurgeți excesul de lichid dacă este necesar. Până când nu veți face acest lucru, ciupercile nu se vor putea rumeni.

Timpul de rumenire va varia, în funcție de cantitatea de lichid și de mărimea tigăii.

Cum se sotează ciupercile

Pentru ca ciupercile sotate să nu se înmoaie, folosiți o tigaie mare în care să încapă toate fără a le înghesuiți (ciupercile lasă multă apă, care are nevoie de spațiu pentru a se evapora).

Dacă nu aveți altă variantă, odată ce ciupercile sunt moi, scurgeți lichidul în plus, apoi continuați să le rumeniți până când sunt ușor crocante.

Cum se prepară ciuperci la tigaie cu usturoi

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 2 linguri de unt (sau ulei)
  • 500 grame de ciuperci albe sau brune, tăiate în patru
  • 1 linguriță de condimente italiene
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 linguriță de sos de soia
  • 1 lingură de usturoi, tocat mărunt
  • 1 linguriță de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt (pentru garnitură)

Mod de preparare

Se topește untul într-o tigaie la foc mediu timp de 2 minute, până când începe să sfârâie.

Adăugați ciupercile tăiate în patru și sotați-le timp de 5-7 minute până când încep să își reducă volumul și să lase apa. Se amestecă ocazional pentru a se găti uniform. Nu amestecați prea des.

Adăugați condimentele italiene, sare și piper. Se amestecă bine pentru a se omogeniza și se gătesc timp de 2-3 minute, până când devin aurii (dar nu încă maro închis). Sarea va elimina și mai multă apă din interiorul ciupercilor.

Adăugați sosul de soia și usturoiul. Se sotează încă 2-3 minute. Sosul de soia va intensifica procesul de caramelizare, care face ca ciupercile să capete o culoare maronie caracteristică prin descompunerea lentă a zahărului.

Se servesc pe o farfurie și se ornează cu pătrunjel deasupra.

Trucuri pentru caremelizarea ciupercilor trase la tigaie

  • Folosiți unt și ulei de măsline: Combinația dintre cele două adaugă o aromă deosebită.
  • Nu aglomerați prea mult tigaia. Astfel, ciupercile se vor găti uniform și vor avea spațiul necesar pentru a se carameliza perfect.
  • Amestecați din când în când. Acest lucru va ajuta la o caramelizare uniformă. Cheia pentru ciupercile caramelizate este de a le permite să formeze o crustă, ceea ce înseamnă că trebuie să le lăsați să stea pe o parte fără să amestecați.
  • Nu săriți peste sosul de soia. Ajută la obținerea acelei frumoase și bogate culori și, de asemenea, ajută la procesul de caramelizare.

Cum se păstrează resturile rămase de ciuperci sote

Depozitați ciupecile într-un recipient etanș până la 4 zile în frigider. Reîncălziți timp de câteva minute pe aragaz, la foc mediu.

Reîncălziți resturile într-o tigaie pe aragaz, la foc mic, sau în cuptorul cu microunde. Dacă le încălziți la foc mare, se vor găti prea mult.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă este pentru 4 porții. O porție de ciuperci la tigaie cu usturoi are 82 calorii.

  • Calorii

    82kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    6g

  • Zaharuri

    2g

  • Grăsimi

    6g

  • Colesterol

    15mg

  • Sodiu

    625mg

  • Vitamina A

    65IU

  • Vitamina C

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Care este cel mai sănătos mod de a găti ciupercile

Deși poate cel mai sănătos mod de a găti ciupercile este la grătar, gustul și textura acestor ciuperci trase la tigaie cu usturoi este imbatabilă.

Cu toate că această rețetă folosește puțin unt și ulei, este totuși un mod relativ sănătos de a găti ciupercile.

Beneficiile consumului de ciuperci

Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, proteine și antioxidanți și conțin puține calorii. De asemenea, acestea pot atenua riscul de a dezvolta afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă, cancer și diabet.

Sunt, de asemenea, surse excelente de: