Pieptul de pui grecesc cu mărar și lămâie e genul de preparat care te scoate din încurcătură când nu mai știi ce să gătești. E potrivit pentru o masă de seară, un prânz în familie sau chiar și pentru pachetul de a doua zi.

Ce face această rețetă specială e combinația de gusturi. Ai lămâia care aduce aciditate și prospețime, ai vinul care dă profunzime, iar mărarul adaugă nota aia mediteraneană care schimbă totul. Nu e un pui banal. E suculent, aromat, dar fără să fie încărcat.

Rețeta merge bine și cu garnituri diferite. Am pus cartofi, dar dacă vrei o variantă mai ușoară poți folosi legume coapte, orez simplu sau chiar o salată. Poți adapta ușor în funcție de ce ai prin frigider.

Pe scurt, e o rețetă practică, gustoasă, accesibilă și versatilă. Dacă vrei ceva simplu, dar care să aibă gust și să impresioneze, pieptul de pui grecesc cu mărar și lămâie e alegerea potrivită.

Preparare 45 minute
Gătire 1 oră și 10 minute
Timp total 1 oră și 55 minute

Ingrediente

  • 1 piept de pui (aprox. 300-400 grame)
  • 1 lingură unt
  • 2 căței de usturoi
  • 100 ml suc de roșii
  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 100 ml vin roșu (opțional, dar adaugă savoare)
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 legătură mică de mărar verde (tocat mărunt)
  • 2 cartofi
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătește carnea. Spală pieptul de pui sub jet de apă rece. Tamponează-l bine cu un șervețel de hârtie, ca să elimini excesul de apă.

Pentru marinadă, curăță și pisează cei 2 căței de usturoi. Într-un bol, amestecă: pasta de roșii, pasta de tomate, vinul roșu, zeama de lămâie, usturoiul pisat, sare, piper și boia. Amestecă bine și mai potrivește după gust, dacă e cazul.

Pune pieptul de pui în acest amestec și rotește-l de câteva ori să fie acoperit bine cu marinadă. Acoperă bolul și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.

Pregătește garnitura. Curăță cei 2 cartofi, spală-i și taie-i pe jumătate.

Într-o tavă, unge fundul untul. Așează pieptul de pui și cartofii. Toarnă tot sosul peste carne și legume. Presară mărarul tocat pe deasupra.

Acoperă tava cu folie de aluminiu. Găurește folia din loc în loc cu o furculiță. Dă tava la cuptorul preîncălzit, la 180-190 de grade, pentru 60 de minute.

Dacă scade sosul prea mult, poți adăuga 2-3 linguri de apă fierbinte sau puțin vin.

După o oră, scoate folia și mai lasă tava 10 minute neacoperită, ca să se rumenească frumos.

Pieptul de pui se servește cald, cu cartofii moi și aromați alături. Poți adăuga o salată verde sau un sos de iaurt cu usturoi.

Note

Mărarul e esențial. Nu-l înlocui cu pătrunjel – aroma grecească vine tocmai din combinația de mărar și lămâie.