Chiftelele grecești de dovlecei au gustul unei veri petrecute în Grecia. Sunt pline de savoare, pentru că se pregătesc cu ierburi aromatice proaspete și brânză feta.

Chifteluțe de dovlecei în stil grecesc

Crocante la exterior, dar moi și cremoase la interior, chifteluțele de dovlecei în stil grecesc sunt excelente servite ca aperitiv sau ca garnitură lângă alte feluri de mâncare.

Chiftelele de dovlecei tradiționale grecești se numesc kolokithokeftedes și sunt incluse în multe dintre meniurile restaurantelor și tavernelor din întreaga Grecie. Ceea ce le deosebește de alte preparate similare este faptul că sunt făcute cu brânză feta sărată și ierburi proaspete precum pătrunjel, mărar și mentă.

De obicei, chiftelele de dovlecei sunt prăjite în baie de ulei, astfel încât să fie crocante la exterior, dar să rămână moi și cremoase în interior. Însă, ca să fie mai sănătoase, ele pot fi gătite într-o tigaie de fontă, cu puțin ulei de măsline. Pe măsură ce dovleceii rași se gătesc, brânza începe să se topească, iar rezultatul este pur și simplu delicios. Aceste chiftele merg de minune servite calde, cu sos tzatziki sau iaurt grecesc simplu.

Cum se pregătesc chiftelele grecești de dovlecei

Preparare 30 minute
Gătire 15 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

Pentru chifteluțele de dovlecei

  • Un kilogram de dovlecei, adică aproximativ 4 dovlecei medii
  • 4 cepe verzi, tocate
  • 30 de grame de mărar proaspăt, tocat
  • 30 de grame de pătrunjel proaspăt, tocat
  • Un ou
  • 100 de grame de brânză feta, sfărâmată
  • 60 de grame de făină
  • 3 grame de praf de copt
  • 60 de grame de pesmet
  • 30 de mililitri de ulei de măsline
  • Piper negru, după gust
  • Sare, după gust
  • Felii de lămâie netratată, pentru servire

Ingrediente pentru sosul tzatziki

  • 100 de grame de iaurt grecesc simplu, cu 2% grăsime
  • 50 de grame de castraveți tăiați fin sau rași
  • Un cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 5 mililitri de suc de lămâie
  • 5 grame de mărar sau mentă proaspătă, tocată sau un sfert de linguriță de mărar sau mentă uscată
  • sare, după gust

Mod de preparare

Mai întâi, se spală bine dovleceii, se usucă cu prosoape de hârtie și se dau pe răzătoare, cu tot cu coajă. Se presară sare peste ei și se lasă deoparte. Sarea va scoate umezelea. După aproximativ 20 de minute, se scurg foarte bine dovleceii, într-un prosop de bucătărie curat sau direct cu mâinile.  

Atenție! Este important să fie stoarsă cât mai multă apă din dovlecei. Altfel, dacă dovleceii vor fi prea umezi, va fi nevoie de mai multă făină și pesmet și în cele din urmă chiftelele vor ieși cu o compoziție mai densă și mai neplăcută. 

Într-un castron mare, se sparge oul și se adaugă ceapa verde, ierburile aromatice, făina, praful de copt, pesmetul, brânza feta mărunțită, sarea și piperul. Se bate totul cu o furculiță, până se combină bine toate ingredientele. Se adaugă dovleceii scurși bine și se amestecă până se încorporează întreaga cantitate. 

Separat, se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare din fontă sau într-una antiaderentă, la foc mediu. Se iau mingiuțe din amestecul de dovlecei, ca pentru chiftele normale din carne, și se pun în tigaie, aplatizându-le ușor cu ajutorul unei spatule. 

Se lasă la prăjit timp de trei sau patru minute, până când formează o crustă aurie. Apoi, se întorc și se gătesc încă două sau trei minute, până când se rumenesc pe cealaltă parte.

Atenție! Este foarte important ca aceste chiftele grecești să nu fie prăjite la foc mare, pentru că altfel se vor rumeni prea repede la exterior, în timp ce la interior vor rămâne gătite insuficient. De aceea, este recomandat să fie gătite la foc mediu. Cu cât sunt aplatizate mai multe în tigaie, cu atât ies mai crocante. 

Pentru ca această rețetă să iasă perfect, este importantă folosirea unei tigăi antiaderente sau din fontă, astfel încât chiftelele să nu se lipească. În plus, ca să își poată păstra forma, acestea au nevoie de suficientă făină sau pesmet – cantitățile folosite pot fi reglate în funcție de umiditatea compoziției. 

Cum se face sosul tzatziki pentru chiftele

Se rade castravetele și se lasă la scurs într-o sită fină. Vă puteți folosi mâinile pentru a stoarce lichidul în exces.

Combinați iaurtul, usturoiul, uleiul, sucul de lămâie și sarea într-un castron mare. Acoperiți și dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Se adaugă castravetele ras și mărarul proaspăt în iaurt și se amestecă până când sosul este omogen. Se servește împreună cu chiftelele de dovlecei.

Cum se servesc chiftelele grecești de dovlecei

Chiftelele grecești de dovlecei cu sos tzatziki

Chiftelele grecești de dovlecei se servesc calde, cu sos tzatziki – ce se pregătește simplu, amestecând toate ingredientele într-un bol. Farfuriile se pot orna cu ierburi aromatice proaspete și felii de lămâie, după preferință.

Sosul Tzatziki rece, aromat și cremos, merge de minune cu chiftelele grecești de dovlecei fierbinți și crocante. Altfel, acest fel de mâncare poate fi servit și cu o lingură de iaurt grecesc simplu.

Chiftelele de dovlecei grecești pot fi servite ca aperitiv sau chiar ca o masă de prânz sau cină ușoară, lângă o salată grecească proaspătă ori un alt tip de salată preferat sau pur și simplu lângă roșii, castraveți sau ardei proaspeți. Preparatul se potrivește și lângă garnituri precum piure de mazăre sau de cartofi, morcovi ori conopidă, pentru o masă vegetariană mai bogată.

Cât țin chiftelele de dovlecei la frigider

Chiftelele grecești de dovlecei țin până la trei zile dacă sunt păstrate în frigider într-un recipient închis ermetic. Acestea pot fi reîncălzite într-o tigaie, în cuptor sau în friteauza cu aer cald. Însă, atunci când sunt încălzite la microunde, ele își pierd din textura crocantă. 

De asemenea, chiftelele grecești de dovlecei pot fi ținute în congelator până la trei luni. Însă, la temperaturi atât de scăzute, textura lor se modifică și devin mai pufoase.

Beneficiile consumului de dovlecei

Dovleceii sunt ieftini și se găsesc cu ușurință în timpul verii. Consumul lor este recomandat, deoarece au un conținut mare de apă, foarte puține calorii, dar multe substanțe nutritive. Un dovlecel de mărime medie are doar 31 de calorii.

Dovleceii sunt bogați în fibre, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K, potasiu și mangan. Cele mai multe dintre aceste substanțe nutritive se află în coaja lor, așa că aceasta trebuie să fie păstrată la preparare și consumată, nu aruncată la coșul de gunoi.

Calorii și valori nutriționale

Două chifteluțe de dovlecei în stil grecesc au 140 calorii.

  • Calorii

    140kcal

  • Proteine

    7g

  • Carbohidrați

    13g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    7g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    32mg

  • Sodiu

    190mg

  • Potasiu

    400mg

  • Vitamina A

    465IU

  • Vitamina C

    25mg

  • Calciu

    120mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.