Această salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc, de culoare mov intens, este ușor de făcut, delicioasă și reprezintă garnitura ideală, sănătoasă, bogată în nutrienți sau un fel principal de mâncare vegetarian.

Salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

Salata de sfeclă roșie este o modalitate excelentă de a consuma carbohidrați sănătoși. Se coace la cuptor până se înmoaie și apoi se pune într-o vinegretă delicioasă și se servește cu iaurt grecesc și ierburi proaspete, tocate. În mod normal, se consumă la temperatura camerei sau rece și este… perfectă.

Deși sunt doar câteva ingrediente, această salată are o aromă bogată, cu gustul pământiu al sfeclei, ce se îmbină frumos cu vinegreta cu usturoi cu lămâie și iaurtul cremos.

Pentru această rețetă, sfecla poate să fie ori fiartă ori coaptă.

Rețeta cere ca iaurtul rece să fie pus peste salata de sfeclă și este o modalitate numai bună de a adăuga un pic de cremozitate. Iar pentru asta, aveți trei modalități:

  1. puteți fie să puneți câteva linguri peste salată, sau
  2. să întindeți un strat de iaurt pe un platou și să acoperiți cu sfeclă, ori
  3. puteți amesteca iaurtul chiar în salata de sfeclă, creând o salată de sfeclă roz

Ingredientele necesare pentru salata de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

  • Sfeclă roșie – această rețetă se poate face cu orice fel de sfeclă
  • Suc de lămâie - puteți folosi și oțet normal sau chiar oțet balsamic
  • Iaurt grecesc - puteți folosi orice iaurt simplu pe care îl preferați, iar pentru o versiune vegană puteți alege unul bun, pe bază de plante, neîndulcit
  • Mărar proaspăt - prospețimea mărarului este delicioasă în combinație cu sfecla dulceagă, dar puteți folosi și pătrunjel sau chiar o combinație între cele două verdețuri
  • Nuci prăjite (opțional) – sunt mereu bune în salate pentru un plus de textură și pentru a oferi gustul crocant, dar pot fi și omise. Nu ezitați să utilizați nuci de pin prăjite sau migdale, dacă doriți.

Cum se prepară salată de sfeclă cu iaurt

  • Fierbeți sau coaceți sfecla până se înmoaie. Vă veți da seama că este gata atunci când o puteți străpunge ușor cu o furculiță.
  • Lăsați sfecla să se răcească, apoi curățați-o și tăiați-o felii de dimensiunea sau forma dorită.
  • Se pune sfecla în vinegreta făcută cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi, sare și piper.

După aceea, se pune totul într-o farfurie și se adaugă iaurt grecesc, se presară ierburi proaspete și nuci prăjite dacă vă plac.

O altă modalitate de a o servi este să puneți un strat de iaurt pe un platou, apoi unul de sfeclă și vinagreta deasupra. Sau puteți amesteca sfecla cu iaurtul creând o savuroasă salată de sfeclă.

Rețeta de salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 3-4 bucăți de sfeclă, mare (aproximativ 500-600 grame)
  • 2 căței de usturoi curățați, tocați sau zdrobiți
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors sau oțet de care folosiți
  • iaurt grecesc
  • 2-3 linguri de mărar sau pătrunjel proaspăt ori o combinație a ambelor
  • Sare și piper, după gust
  • Nuci prăjite, mărunțite pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius dacă alegeți să coaceți sfecla. Spălați-o ușor sub jet de apă cu o perie moale pentru a îndepărta toate particulele de murdărie. Tăiați capetele dacă este necesar. Opriți codițele verzi, în cazul în care ați cumpărat sfecla cu verdeață.

Înfășurați sfecla cu folie de aluminiu și sigilați bine (acest lucru le ajută să se frăgezească în timp ce se coc, astfel încât să nu se usuce) Așezați-o pe o tavă și lăsați-o la făcut, la cuptor, aproximativ 1 oră sau până când se înmoaie (O alternativă ar fi să o fierbeți într-o oală mare cu apă până când intră furculița în ea).

După aceea, se scoate din cuptor și se lasă la răcit în jur de 15 minute. Curățați-o cu degetele (coaja ar trebui să se desprindă ușor) sau cu un curățător și tăiați-o în bucăți, cum preferați.

Între timp, într-un castron mare, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie sau oțetul și usturoiul. Asezonați cu sare și piper. Adăugați sfecla și amestecați ușor.

Se servește cu iaurt grecesc și se presară ierburi proaspete și nucă deasupra, dacă folosiți. De asemenea, puteți amesteca iaurtul complet.