Cheesecake-ul cu lămâie fără gluten este un desert delicios și accesibil pentru toți cei care urmează o dietă fără gluten. Gustul lămâii adaugă un strop de aciditate care se echilibrează perfect cu dulceața cremoasă a brânzei.

Cheesecake cu lămâie, fără gluten

Cheesecake-ul cu lămâie fără gluten este nu doar delicios, ci și o opțiune excelentă pentru cei cu restricții alimentare. Cu toate acestea, chiar și cei fără restricții alimentare vor fi încântați de gustul rafinat și textura acestui cheesecake. Este un desert ideal pentru orice ocazie, de la o zi obișnuită la evenimente speciale.

Cu aciditatea și gustul lămâii proaspete ce completează crema de brânză, acest cheesecake de lămâie fără gluten oferă echilibrul perfect între un gust deosebit și o textură cremoasă.

Această rețetă este îndulcită cu miere de albine și folosește o crustă din făină de migdale. Rezultatul nu este doar delicios, ci și fără gluten.

Lămâile, un ingredient cheie în această rețetă, sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, care au fost legate de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Citricele se mândresc, de asemenea, cu beneficii antiinflamatorii, precum și cu avantaje pentru sănătatea intestinală.

Ce este făina de migdale

Făina de migdale sau migdalele măcinate reprezintă o alternativă versatilă și fără gluten la făină.

Pentru a produce făină de migdale, migdalele întregi sunt de obicei albite pentru a le îndepărta pielița și apoi măcinate până la o consistență fină, asemănătoare făinii.

Rezultatul este un produs aromat ce poate fi folosit într-o gamă largă de rețete, inclusiv produse de patiserie, clătite și în loc de pesmet pentru proteine precum carnea de pui sau de pește.

Făina de migdale este deosebit de populară în rândul celor care urmează diete fără gluten, cu un conținut scăzut de carbohidrați sau paleo, datorită beneficiilor sale nutriționale, cum ar fi conținutul ridicat de proteine, grăsimi sănătoase și fibre, fiind în același timp săracă în carbohidrați.

Ingrediente

Pentru crustă:

  • 125 de grame de făină de migdale
  • 8 curmale Medjool, fără sâmburi și tăiate mărunt
  • Două linguri de unt, topit

Pentru umplutură:

  • 750 de grame de cremă de brânză slabă, la temperatura camerei
  • 250 de grame de miere de albine
  • 1,5 lingurițe de esență de vanilie
  • Un sfert de linguriță de sare
  • 4 ouă, la temperatura camerei
  • 60 de mililitri de suc de lămâie
  • O lingură de coajă rasă de lămâie netratată
  • 60 de grame de iaurt grecesc cu grăsime integrală

Pentru topping:

  • 250 de grame de iaurt grecesc simplu degresat
  • Sucul și coaja de la o lămâie medie netratată (aproximativ două linguri de suc și o lingură de coajă de lămâie)
  • 85 de grame de miere de albine
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Mai întâi, preîncălziți cuptorul la 175 de grade. Pregătiți o tavă cu fundul detașabil, așezând o bucată de hârtie pergament pe aceasta. Nu trebuie să o tăiați la dimensiunea exactă, ci doar să o fixați la locul ei atunci când strângeți marginile tăvii.

Ungeți cu unt părțile laterale și fundul tăvii, inclusiv hârtia pergament. Înfășurați partea exterioară a tăvii în folie de aluminiu rezistentă pentru a o proteja de scurgeri.

Într-un robot de bucătărie, amestecați ingredientele pentru crustă. Presărați amestecul pe fundul formei de copt. Coaceți timp de 8 până la 10 minute, până când i se simte aroma și începe să se rumenească. Scoateți cheescake-ul din cuptor. Ulterior, coborâți temperatura cuptorului la 160 de grade Celsius.

În bolul unui mixer vertical, bateți crema de brânză până când devine pufoasă. Răzuiți părțile laterale ale bolului și paleta. Adăugați mierea de albine, esența de vanilie, sarea și două dintre ouă în crema de brânză. Mixați bine, apoi răzuiți pereții bolului.

Adăugați celelalte două ouă. Mixați bine și răzuiți. Adăugați sucul de lămâie, coaja de lămâie și iaurtul grecesc. Mixați bine, răzuiți și turnați amestecul peste crusta precoaptă.

Așezați o tavă de copt suficient de mare pentru a susține forma în cuptor și umpleți-o până la jumătate cu apă clocotită. Așezați forma elastică în tava de copt și coaceți timp de aproximativ 60 de minute, până când cheesecake-ul este în mare parte închegat, dar încă se clatină în mijloc.

În timp ce cheesecake-ul se coace, amestecați ingredientele pentru topping într-un bol curat și lăsați compoziția obținută deoparte.

Scoateți cheesecake-ul din cuptor, întindeți topping-ul peste cheesecake, apoi coaceți pentru încă 10 minute.

Lăsați cheescake-ul să se răcească la temperatura camerei, timp de una până la două ore, apoi lăsați-l să se răcească complet în frigider, timp de câteva ore înainte de servire.

Ponturi pentru cel mai bun cheesecake

  • Pentru un pic de strălucire și culoare, încercați să adăugați cimbru sau busuioc proaspăt tocat fin la amestecul de cheesecake pentru a contrasta cu coaja de lămâie.
  • Cheia pentru un cheesecake cu lămâie perfect este să obțineți nivelul potrivit de aromă de lămâie fără ca aceasta să fie acră. Pentru a realiza acest echilibru, această rețetă cere coajă de lămâie.
  • Folosind o răzătoare mică este ușor să îndepărtați coaja de lămâie fără a obține miezul alb amar de dedesubt.
  • Pentru o farfurie atrăgătoare, serviți cheesecake-ul garnisit cu felii de lămâie proaspătă sau acoperit cu fructe de pădure proaspete.