Rețetă ușoară de plăcintă cu gutui și mere. Aluat dospit, umplutură dulce-acrișoară și miere deasupra. Simplu, gustos și de toamnă.

Plăcinta cu gutui este o rețetă de toamnă ușoară. Se face cu aluat dospit, gutui rase și puțină miere. Nu e o prăjitură complicată, dar are gust bun și un miros plăcut.

Gutuile sunt fructe aromate, bogate în fibre și vitamina C. Combinate cu mere, dau o umplutură dulce-acrișoară care se potrivește bine cu aluatul moale. Pe lângă gutui, în rețetă am adăugat și 2 mere rase. Merele ajută la echilibrarea gustului — mai taie puțin din astringența gutuilor și fac umplutura mai suculentă. Dacă vrei o aromă mai intensă de gutuie, poți renunța la ele fără probleme.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga puțină scorțișoară sau nucă măcinată în umplutură.

Plăcinta iese pufoasă, ușor crocantă pe margini și se taie frumos după ce se răcește puțin.

Plăcinta cu gutui merge bine după o masă ușoară. Poți să o servești după pește la cuptor, cum ar fi somon sau păstrăv. Se potrivește și la micul dejun, cu ceai sau lapte.

Preparare 30 minute
Gătire 1 oră și 10 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 450 grame făină albă
  • 1 cub de drojdie proaspătă (25 g)
  • 1 cană cu apă călduță (250 ml)
  • 2 linguri zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură ulei (pentru frământat)

Pentru umplutură

  • 3-4 gutui mari (aprox. 800 grame)
  • 2 mere
  • 400 grame zahăr
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • Sucul de la 1 lămâie proaspătă
  • 3-4 linguri miere

Pentru finisare

  • Puțin unt sau ulei pentru uns tava
  • 1-2 linguri miere pentru uns deasupra

Mod de preparare

Pregătește aluatul

Pune drojdia într-un bol mic. Adaugă o linguriță de zahăr și amestecă până devine lichidă. Toarnă apa călduță peste ea. Adaugă treptat făina și frământă până obții un aluat moale, elastic. Dacă e prea lipicios, mai pune puțină făină. Lasă-l la crescut 30-40 de minute, acoperit cu un prosop curat.

Pregătește umplutura

Spală gutuile și merele, apoi dă-le pe răzătoarea mare. Pune-le într-un bol mare și amestecă-le cu zahărul alb, zahărul vanilat și sucul de lămâie. Lasă amestecul 10-15 minute, să se înmoaie și să lase puțin sirop.

Asamblează plăcinta

După ce aluatul a crescut, împarte-l în două părți egale. Presară făină pe masă și întinde prima foaie subțire, cam de mărimea tăvii. Unge tava cu puțin ulei sau unt și pune prima foaie.

Toarnă umplutura de gutui și mere, apoi întinde a doua foaie peste. Înțeap-o ușor cu o furculiță, ca să nu se umfle prea tare.

Finisează și coace

Unge plăcinta cu miere și așază deasupra felii subțiri de măr. Stropește-le ușor cu puțin suc de lămâie ca să nu se oxideze.

Preîncălzește cuptorul la foc mediu (180 de grade) și coace plăcinta timp de 60–70 de minute, până devine aurie.

Scoate apoi plăcinta din cuptor și unge-o din nou, caldă, cu miere. Las-o să se răcească ușor înainte să o tai.