Plăcintă de pui cu praz și foietaj – o rețetă simplă și delicioasă, inspirată de Jamie Oliver.

Plăcinta de pui cu praz și foietaj, inspirată de Jamie Oliver, este o mâncare ușor de făcut și delicioasă. Umplutura cremoasă, cu pui și praz, se pune într-un vas termorezistent și se acoperă cu o foaie de foietaj.

La cuptor, foietajul devine auriu și crocant, completând perfect textura moale și aromată a umpluturii. Este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă, pe care o poate face oricine.

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 aluat foietaj
  • 500 grame piept de pui, tăiat cuburi mici
  • 2 fire de praz mari, spălate și tăiate rondele
  • 200 ml supă de pui
  • 100 ml smântână lichidă (minim 15% grăsime)
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 ou bătut (pentru uns)
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătirea umpluturii

Încinge uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugă prazul tăiat rondele și călește-l 5-7 minute, până se înmoaie și devine ușor auriu.

Pune bucățile de pui peste praz, condimentează cu sare, piper și cimbru. Gătește 5-7 minute, până când puiul este ușor rumenit și gătit.

Prepararea sosului

Presară făina peste pui și praz, amestecând bine, și gătește 1-2 minute pentru a elimina gustul de făină crudă.

Toarnă treptat supa de pui, amestecând continuu, apoi adaugă smântâna lichidă și muștarul Dijon. Lasă să fiarbă câteva minute, până când sosul se îngroașă și devine cremos. Gustă și ajustează condimentele, dacă este nevoie.

Asamblarea și coacerea plăcintei

Pune umplutura într-o tavă sau într-un vas termorezistent. Acoperă cu foaia de foietaj, tăind excesul și sigilând marginile.

Folosește oul bătut pentru a unge suprafața foietajului, astfel încât să capete o culoare aurie frumoasă în timpul coacerii.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Coace plăcinta timp de 15-20 de minute, până când foietajul este bine crescut și auriu.

Cum o servești

  • Legume fierte: Merge de minune cu fasole verde, mazăre sau morcovi fierți.
  • Pâine crocantă: Poți servi alături și pâine proaspătă, pentru a savura până la ultima picătură de sos.
  • Piure de cartofi
  • Salată proaspătă