O prajitura care se serveste calda, langa cateva cupe mari de inghetata.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 200g zahar
- 200g nuci, taiate in bucati, plus 10 jumatati de nuca pentru decorat
- 100ml smantana
- Pentru aluat:
- 350g faina
- 150g zahar
- 200g unt
- 1 ou, batut usor
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Pentru a face auatul, se pun faina, zaharul si un varf de sare intr-un blender. Se adauga untul si se amesteca. Se adauga oul si se amestecaa pentru a forma un aluat (se adauga 1-2 linguri de apa rece daca este prea uscat). Se taie doua treimi din aluat (restul se infasoara in folie si se raceste) si se intinde pe o suprafata usor pudrata cu faina. Se pune intr-o tava de tarta, tapetata cu faina, si se lasa sa se raceasca pentru cel putin 30 de minute.2. Dupa ce aluatul s-a racit, se face umplutura. Intr-o tigaie neacoperita, se incalzeste usor zaharul pana se dizolva. Se creste caldura si se gateste, fara a se amesteca, pana cand are o culoare de caramel. Se opreste caldura si se adauga cele 10 jumatati de nuc. Se scot pe hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Se adauga bucatile de nuci in tava, alaturi de smantana. Se amesteca rapid apoi se transfera peste aluat, netezind usor cu o lingura de lemn.
3. Se intinde restul de aluat intr-un cerc de 20 cm si se pune peste crema. Se sigileaza marginile prin presarea usoara cu degetele. Se inteeapa cu o furculita, apoi se coace timp de 25-30 de minute, apoi se scoate din cuptor si se decoreaza cu jumatile de nuca. Se coace timp de inca 5-10 minute. Se serveste calda, cu inghetata de vanilie.