Gustul de migdale este minunat completat de aroma de portocale.

Prajitura cu portocale, gutui si migdale
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • 270g unt
  • 290g zahar
  • 4 gutui
  • 5 linguri de apa de portocale
  • 6 oua
  • 115g faina
  • praf de copt
  • 300g migdale macinate
  • 3 portocale - coaja rasa si pulpa taiata in bucati

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge si se tapeteaza o tava, inclusiv pe partile laterale, cu hartie de copt.

2. Se pun cele 240 g de zahar si 150 ml de apa intr-o cratita, la foc mic, amestecand pentru a se dizolva. Se creste caldura, se da in fiert si se gateste timp de 4-5 minute, pana cand se topeste. Se reduce caldura. Se curata gutuile si se taie in 8 bucati, se adauga bucatile la sirop cu 3 linguri de apa de portocale si se fierb timp de 8-10 minute. Folosind o lingura, se transfera jumatate din gutui in tava, arajandu-le uniform pe baza. Se pune deoparte cratita cu gutui si cu siropul ramas.

3. Se pun untul si zaharul ramas intr-un castron mare si, folosind un mixer, se vat pana cand capata o consistenta cremoasa. Se adauga ouale, pe rand, incorporand putin din faina. Folosind o lingura mare de metal, se incorporeaza restul fainii, praful de copt, migdalele si coaja de portocale.

4. Se pune compozitia in tava, peste gutui, netezind suprafata. Se coace timp de 35-40 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Se racește in tava timp de 10 minute, apoi se scoate si se rastoarna pe o farfurie, astfel incat stratul de gutui este pe partea superioara.

5. Se reincalzesc siropul si gutuile la foc mediu timp de 10 minute, pana cand gutuile incep sa se coloreze si siropul se reduce. Se amesteca coaja de portocale, apa de portocale ramasa si 1 lingura de apa si se amesteca timp de 1 minut. Se raceste usor.

6. Se taie prajitura in felii generoase si se pun pe platouri. Se adauga siropul de gutui deasupra si se servesc.