Quinoa este o pseudo-cereală excelentă pentru a fi introdusă în alimentație. Este bogată în proteine, fibre și vitamine și poate fi integrată într-o mulțime de rețete, cu carne sau vegetariene, de dulce sau de post.
Astăzi vă propunem o combinație delicioasă și sănătoasă de quinoa cu broccoli, gratinate la cuptor. Se face ușor, este un preparat care poate fi savurat atât cald, cât și rece și poate fi o masă delicioasă și pentru copii.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 150 g quinoa
- 300 ml apă
- 1 broccoli mare
- 2 lingurițe ulei de măsline
- sare
- piper
- 1/4 linguriță chilli
- 200 g cheddar
- 200 ml lapte
- 1 cubuleț de unt
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri pesmet
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o tavă cu hârtie de copt.Puneți o oală cu apa la fiert. Când dă în clocot, adăugați quinoa, dați focul mic și lăsați să fiarbă 17-20 de minute, sau până când apa este absorbită. Opriți focul, amestecați și lăsați quinoa să stea așa 10 minute, cu capacul pus.
Separat, puneți o oală cu apă și sare la fiert și adăugați broccoli-ul rupt buchețele, pe care îl lăsați să fiarbă 4-5 minute, nu mai mult. Imediat, scurgeți apa și clătiți cu un jet de apă rece, pentru ca broccoli-ul să își păstreze culoarea verde.
Puneți usturoiul zdrobit, sare, piper, chilli, untul și laptele peste quinoa cât încă este fierbinte. Amestecați bine totul.
Așezați buchețelele de broccoli în tavă și stropiți cu puțin ulei. Apoi, puneți amestecul de quinoa și amestecați. Presărați cheddar sau cașcaval ras și apoi pesmetul la final, pentru a obține acel efect rumenit și crocant.
Dați tava la cuptor, fără să o acoperiți, pentru 25-30 de minute sau până când preparatul s-a rumenit frumos.
Poftă bună!