Legume delicioase la cuptor cu ulei de măsline, oțet balsamic și condimente aromate. Perfect rumenite, vor deveni, cu siguranță, unul dintre felurile de mâncare favorite.

Legume rumenite la cuptor

Cel mai mare avantaj al acestei garnituri este că se face ușor și repede și nu ai nevoie decât de o tavă. În plus, legumele sunt foarte aromate și absolut delicioase.

Taie legumele pe care le ai la îndemână, bagă-le în cuptor și vei avea o mâncare delicioasă în cel mai scurt timp. Sunt o cină ușoară și sănătoasă, cu un minim de efort.

Rețeta este potrivită și pentru persoanele care nu iubesc legumele pentru că nu au mâncat niciodată unele atât de gustoase!

Ce legume se pot coace?

Există o mulțime de legume diferite care au un gust delicios atunci când sunt preparate la cuptor, așa că puteți folosi un amestec format din rădăcinoase și legume mai moi.

Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este faptul că timpul de preparare este diferit, întrucât rădăcinoasele se coc mai greu.

Rădăcinoase

  • Cartofi roșii
  • Morcovi
  • Napi
  • Gulii
  • Sfeclă
  • Păstârnac

Legume moi 

  • Ardei (roșu, portocaliu sau galben)
  • Ceapă
  • Fasole verde
  • Sparanghel
  • Dovlecel
  • Varză de Bruxelles
  • Brocoli
  • Conopidă

Condimentare

Condimentele folosite pentru aceste legumele la cuptor trebuie să le scoată în evideță aroma delicioasă, așa că cele mai potrivite sunt:

  • ulei de masline
  • oțet balsamic (sau sos Worcestershire sau cremă de oțet balsamic)
  • boia de ardei
  • pudră de usturoi
  • sare
  • piper

De asemenea, puteți folosi chimen, oregano, rozmarin, mix de condimente italiene, sos de soia sau chiar fulgi de ardei roșu pentru cine preferă mâncarea picantă. Opțiunile sunt nesfârșite!

Cum se prepară legumele la cuptor

  • Tăiați legumele în bucăți de dimensiuni similare. Adăugați rădăcinoasele într-un bol și legumele mai moi într-un alt bol.
  • Condimentați. Se amestecă uleiul, oțetul balsamul și condimentele. Apoi împărțiți amestecul între cele două boluri și amestecați până când legumele sunt acoperite uniform.
  • Preparați rădăcinoasele. Puneți legumele într-o tavă și coaceți-le la 220° C timp de aproximativ 15 minute sau până când încep să devină fragede.
  • Adăugați legumele moi și amestecați. Asigurați-vă că toate sunt acoperite cu amestecul lichid.
  • Lăsați legumele la cuptor încă 15-20 de minute sau până când rădăcinoasele sunt fragede.

Sfaturi pentru legume la cuptor

Rădăcinoase vs. legume moi

Dacă utilizați un amestec format din rădăcinoase și legume moi, nu le puneți în tavă în același timp. Legumele tari au un timp de gătire mai mare, așa că trebuie să se coacă primele. La jumătatea timpului de gătire, adăugați legumele moi.

Folosiți legume de sezon

Utilizați dovlecei proaspeți, zucchini sau roșii în timpul verii și dovleac, varză de Bruxelles și cartofi dulci în timpul iernii.

Nu puneți prea multe legume în tavă

Legumele trebuie să fie așezate într-un singur strat pentru a se coace uniform și a-și păstra textura ușor crocantă. Dacă veți pune prea multe legume, se vor înăbuși în loc să se rumenească.

Tăiați-le în bucăți aproximativ egale

Asigurați-vă că tăiați legumele în bucăți de dimensiuni similare, astfel încât să se gătească uniform în cuptor. Buchețelele de broccoli și conopidă se taie mai mari și se pot așeza pe lungimea foii de copt pentru a se rumeni mai bine.

Amestecați

Nu uitați să amestecați la jumătatea timpului de gătire, astfel încât legumele să se gătească uniform și să se rumenească pe toate părțile.

Adăugați proteine

Puteți face o cină completă la tavă, adăugând niște proteine. Legumele la cuptor merg foarte bine cu piept de pui sau mușchi de porc.

Garnitura ideală

Aceste legume rumenite în cuptor au un gust uimitor alături de aproape orice fel de mâncare.

Rețeta de legume la cuptor

Preparare 5 minute
Gătire 35 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 kg legume (morcovi, cartofi roșii, broccoli, roșii, ardei gras, ceapă, ciuperci, dovlecel, fasole verde, etc.)
  • 60 ml ulei de măsline
  • 2 linguri de oțet balsamic sau cremă de oțet balsamic sau sos Worcestershire
  • 1/2 linguriță boia
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220°C și pulverizați o tavă mare cu spray antiaderent.

Tăiați legumele în bucăți de dimensiuni similare. Separați rădăcinoasele de legumele moi.

Amestecați uleiul de măsline cu oțetul balsamic, boia de ardei, pudra de usturoi, sarea și piperul. Turnați amestecul peste legume.

Puneți rădăcinoasele pe tavă și coaceți aproximativ 15 minute, sau până când încep să se înmoaie.

Adăugați legumele moi. Amestecați în tavă pentru a vă asigura că toate legumele sunt acoperite cu lichid.

 Coaceți încă 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Adăugați sare și piper după gust.

Calorii și valori nutriționale

  • Calorii

    150kcal

  • Proteine

    4g

  • Carbohidrați

    19g

  • Fibre

    5g

  • Grăsimi

    7g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    210mg

  • Potasiu

    293mg

  • Vitamina A

    7000IU

  • Vitamina C

    14mg

  • Calciu

    34mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.