Rața la cuptor este una dintre acele rețete care sună sofisticat, dar în realitate este surprinzător de simplă. Dacă respecți câțiva pași esențiali, vei obține o carne fragedă, suculentă și o piele crocantă.

Cu această rețetă, vei obține o rață la cuptor ca la restaurant, dar fără eforturi prea mari. Doar câteva ingrediente, puțină planificare și un cuptor bine încins. Perfectă pentru o masă festivă sau pentru un weekend în care vrei să te răsfeți cu ceva special.

Rață delicioasă la cuptor - cea mai ușoară rețetă

Spre deosebire de pui, carnea de rață este mai bogată în grăsimi sănătoase, ceea ce o face mai gustoasă și mai fragedă. Grăsimea de rață este un ingredient prețios în bucătărie – se poate folosi pentru gătit cartofi crocanți sau legume aromate. În plus, aroma sa este intensă, ușor dulceagă, diferită de cea a altor tipuri de carne. Dacă nu ai gătit până acum rață, nu-ți face griji! Urmează rețeta de mai jos și vei avea un o friptură de rață delicioasă.

Secretul unei fripturi de rață reușite stă în marinadă. Citricele (în cazul nostru, portocala) ajută la frăgezirea cărnii și adaugă o notă de prospețime. Mierea nu doar că oferă un gust subtil dulce, dar ajută și la formarea acelei cruste perfecte. Sosul de soia și cel Worcestershire intensifică aroma cărnii, iar dafinul și salvia completează gustul cu note ușor condimentate. Nu sări peste marinare! Dacă o lași peste noapte, carnea va fi mult mai bună.

O altă etapă importantă este gătirea corectă. Rața are pielea groasă și trebuie să-i dai timp să devină crocantă. Dacă o bagi la foc mare din start, se arde la suprafață și rămâne crudă în interior. Așa că începi la temperatură moderată, întorci o singură dată și, la final, dai puțin pe grill.

Încearcă rețeta și pregătește cea mai gustoasă rață la cuptor!

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

  • 1 rață întreagă (aprox. 2-2,5 kg)
  • 100 ml apă (opțional, pentru un sos mai bogat)

Pentru marinadă

  • 3 linguri miere de albine
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • Zeama de la 2 portocale
  • 1 linguriță salvie uscată
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță sare de mare
  • 1 linguriță piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare

Spală bine rața și șterge-o cu un prosop de hârtie.

Amestecă toate ingredientele pentru marinadă într-un bol mare.

Masează bine rața pe toate părțile cu acest amestec.

Pune rața într-un vas mare și acoperă-l cu folie alimentară.

Las-o la frigider peste noapte (ideal 12 ore) pentru a absorbi aromele.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Așează rața într-un vas termorezistent în care ai turnat 100 ml apă.

Toarnă deasupra restul de marinadă.

Dă la cuptor pentru 90 de minute.

După 45 de minute, întoarce rața pe partea cealaltă pentru a se coace uniform.

La final, setează cuptorul pe funcția grill pentru 5-10 minute, până pielea devine crocantă.

Lasă rața să se odihnească 10-15 minute înainte de a o felia. Se potrivește perfect cu un piure de cartofi, legume la cuptor sau varză roșie călită. Se servește cu un pahar de vin alb demisec sau demidulce.