Dacă ai un piept de rață ar trebui să încerci această rețetă sofisticată, dar simplu de pregătit acasă. Vei avea o carne fragedă, cu pielea crocantă și o garnitură aromată de ciuperci cu oțet balsamic.

Piept de rață cu ciuperci și oțet balsamic

Pieptul de rață este o carne fragedă și suculentă, iar dacă este gătit corect, vei obține o crustă crocantă la exterior și o textură moale în interior. În această rețetă, îl combinăm cu un sos aromat de ciuperci trase la tigaie cu ceapă, whiskey și oțet balsamic.

Poate sună complicat, dar nu este. Nu ai nevoie de tehnici de restaurant sau de echipamente speciale. Doar o tigaie bună și puțină răbdare. Gătitul pieptului de rață este simplu: se prăjește încet, fără ulei, pentru a-i lăsa pielea să devină crocantă și aurie. Apoi îl lăsăm să se odihnească, iar între timp pregătim un sos delicios. Whiskey-ul adaugă un gust subtil de fum și caramel, iar oțetul balsamic echilibrează totul cu o notă acrișoară și ușor dulce.

Nu durează mult, iar rezultatul este spectaculos.

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 piept de rață (aprox. 250-300 grame)
  • 200 grame ciuperci (champignon sau alte tipuri)
  • 1 ceapă mare (de preferat ceapă de apă, pentru un gust mai dulce)
  • 50 ml whiskey
  • 50 ml oțet balsamic
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Presară sare și piper pe toată suprafața pieptului de rață. Lasă-l la fezandat (minim 15-20 de minute) la temperatura camerei, astfel încât să fie mai fraged și să se gătească uniform.

Pune o tigaie rece pe foc mic. Așează pieptul de rață cu pielea în jos, fără ulei – va lăsa suficientă grăsime.

Prăjește-l timp de 5-7 minute, până când pielea devine crocantă și aurie.

Întoarce-l pe partea cealaltă și mai gătește 2-3 minute.

Scoate pieptul din tigaie, învelește-l în folie de aluminiu și lasă-l să se odihnească.

În aceeași tigaie, adaugă ceapa tăiată solzișori și o lingură de apă. Pune puțină sare, ca să se înmoaie mai repede.

După 2-3 minute, adaugă ciupercile tăiate felii și călește-le până lasă lichid și se evaporă parțial.

Toarnă whiskey-ul peste ciuperci și lasă-l să se evapore complet (aprox. 1 minut).

Adaugă oțetul balsamic, amestecă și mai lasă pe foc încă 1-2 minute, până când sosul devine ușor lipicios.

Pentru servire, taie pieptul de rață felii subțiri și așează-l pe farfurie. Pune alături ciupercile cu sos balsamic.

Servește imediat, alături de o garnitură simplă, cum ar fi piure de cartofi sau o salată verde.