Ce mod mai bun sa-ti incepi dimineata daca nu cu o cana de cafea cu lapte si o felie din acest rulou aromat cu gem?

Rulouri cu gem
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 450g faina
  • 1/2 lingurita de sare
  • 7g drojdie
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 linguri zahar brun
  • 290ml lapte
  • 2 oua, usor batute
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de zahar
  • Pentru umplutura:
  • 200g gem de zmeura

Mod de preparare

1. Se cern faina si sarea intr-un bol, apoi se adauga drojdia, scortisoara si zaharul brun. Intr-o cratita mica, se incalzeste usor laptele, pana scoate abur (nu se lasa sa se fierba), apoi se opreste caldura si se lasa laptele sa se raceasca timp de 5 minute.

2. Cand laptele este cald (nu fierbinte), se toarna peste faina din castron, apoi se adauga 1 ou batut. Se amesteca rapid cu o lingura, apoi, folosind mainile, se framanta pana cand se formeaza un aluat.

3. Se pune aluatul si se acopera cu folie. Se lasa sa creasca timp de o ora intr-un loc cald pana cand se dubleaza in dimensiune. Intre timp, se tapeteaza o tava mare cu hartie de copt.

4. Se intinde aluatul, pe o suprafata presarata cu faina, pana cand se formeaza -un dreptunghi de 75 cm x 25 cm, grosime de 3-4 mm. Se raspandeste usor gemul peste dreptunghi, apoi, se ruleaza cu atentie.

5. Cu un cutit ascutit, se taie aluatul pe jumatate, pe lungime. Se intorc ambele jumatati cu partea taiata in sus, pentru a se vedea straturile. Se unesc cele doua jumatati la un capat, apoi se rasucesc una in jurul alteia. Se formeaza, in tava pregatita, un cerc, apasand usor un capat pe celalalt. Se acopera cu folie si se pune deoparte timp de 45-60 de minute. Se incalzeste cuptorul la 180C.

6. Pentru a verifica daca aluatul este gata, se apasa usor, iar degetul va lasa o mica urma. Se perie aluatul cu ou batut si se presara cu zaharul ramas. Se coace timp de 20 de minute sau pana cand este crescut, apoi se acopera usor cu folie si se gateste timp de inca 25 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 5 minute, apoi se ridica cu grija coroana pe un suport pentru a se raci complet. Se serveste cu gem.