Ce este supa concentrată de pui, cum se prepară și care este cel mai bun și rapid mod de a prepara. Află cât de ușor este să faci supă concentrată de pui în casă.

Este ușor să faci supă concentrată de pui în casă și nu numai că economisești bani dar este și mult mai sănătoasă datorită conținutului de fier, colagen, vitamine și minerale.

Fierbeți oasele dintr-un pui întreg sau din bucăți de pui pentru ore întregi sau pregătiți supa într-o singură oră. Legumele și verdeața sunt secretul pentru mai multă aromă.

Există mai multe moduri de a face supa de pui. Iată trei dintre modurile noastre preferate de a face supă concentrată de pui în casă!

Supă concentrată de pui din oase coapte

Pentru prima metodă aveți nevoie de oasele rămase dintr-o friptură de pui la cuptor (ceea ce înseamnă că sunt, practic, gratuite) și necesită câteva ore de gătire lentă. Este o modalitate foarte bună de a nu irosi mâncarea.

Ingrediente

  • Resturi de oase și piele de la un pui întreg, gătit sau crud, sau de la 2 pui la rotisor
  • Frunze de țelină și 1 rădăcină mare de țelină, tăiate în bucăți de 5 cm
  • 1 ceapă mare, fără coajă, tăiată în sferturi
  • 1 morcov, tăiat în bucăți de 5 cm
  • 1 legatură de pătrunjel (tulpini și frunze)
  • Sare, după gust
  • Piper negru, după gust

Mod de preparare

Combinați ingredientele într-o oală mare

Puneți oasele și pielea rămase dintr-un pui într-o oală mare. Adăugați legumele: țelina, ceapa, morcovii, pătrunjelul. Acoperiți cu apă. Adăugați sare și piper după gust, aproximativ o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper.

Dați în fiert, apoi reduceți focul

Se dă în fiert, apoi se reduce imediat focul. Se fierbe parțial acoperit cel puțin 4 ore, îndepărtând ocazional orice spumă care iese la suprafață.

Opțional: Dacă faceți supă pentru utilizare ulterioară, este posibil să doriți să reduceți cantitatea fierbând încă o oră sau două pentru a o face mai concentrată și mai ușor de depozitat.

Strecurați supa

Scoateți oasele și legumele cu o lingură și strecurați supa printr-o sită cu plasă fină.

Supă concentrată de pui din oase sotate

În cea de-a doua metodă, începem cu spatele și/sau aripioarele de pui crude tăiate și le călim mai întâi, pentru aromă. Apoi adăugați ceapa, morcovii, pătrunjelul și verdeața și acoperiți cu câțiva centimetri de apă rece.

Se fierbe timp de 4 până la 6 ore și apoi se strecoară.

Ingrediente

1 lingură ulei de măsline

2-2,5 kg aripioare de pui, tacâmuri și/sau pulpe, cu piele, cu excesul de grăsime îndepărtat, tăiate cu un satâr în bucăți de 5 cm

1 ceapă mare, fără coajă, tăiată în sferturi

1 morcov, tăiat în bucăți de 5 cm

1 țelină mare plus câteva Frunze de țelină, tăiate în bucăți de 5 cm

1 legatură pătrunjel (tulpini și frunze)

praz sau ceapă verde (dacă aveți)

1 frunză de dafin

6 litri apă rece

1 lingură de sare, sau după gust

Mod de preparare

Gatiti puiul într-o oală

Ungeți fundul unei oale mari (10-12 litri) cu ulei de măsline. Pune jumătate din bucățile de pui, cu pielea în jos, în fundul oalei. Se încălzește la foc mediu mare și se lasă pe foc până când puiul se rumenește. Adaugati restul bucăților de pui și gătiți, amestecând din când în când până când carnea nu mai este roz.

Adăugați aromele și legumele

Adăugați în oală ceapa, morcovul, țelina, pătrunjelul, prazul sau ceapa verde (dacă se folosește) și frunza de dafin. Acoperiți cu 6 litri de apă rece.

Dați în fiert și reduceți focul

Se dă în fiert și se reduce focul. Dacă se ridică spumă la suprafața oalei (acest lucru se întâmplă de obicei în prima jumătate de oră de gătit), îndepărtați cu o spumieră mare de metal. Lăsați să fiarbă neacoperit la foc mic timp de 4 până la 6 ore.

Verificați la fiecare oră pentru a vă asigura că există încă suficientă apă în oală. Dacă apa se evaporă prea repede, reduceți căldura sau adăugați puțină apă.

Îndepărtați solidele

Folosiți o spumieră pentru a scoate puiul și legumele fierte. (Apropo, acestea nu sunt chiar bune de mâncat. După 4 ore de gătit, majoritatea aromei și nutrienților sunt acum în supă.)

Strecurați supa

Folosiți o sită fină pentru a strecura supa.

Împărțiți și depozitați

În acest moment, fie se toarnă în borcane, fie o fierbeți la foc mare timp de 1 oră, pentru a reduce cantitatea cam la jumatate. În acest fel depozitați supa concentrată, pentru a ocupa mai puțin spațiu în congelator sau frigider. Când sunteți gata, turnați în borcane.

Dacă o congelați, poate doriți să eliminați o parte din excesul de grăsime de la suprafață. (Grăsimea ajută la păstrarea supei în frigider, dar nu o ajută în congelator.) Dacă o congelați, lăsați suficient spațiu pentru ca supa lichidă să se extindă pe măsură ce îngheață. (În caz contrar, se va sparge borcanul.)

Lăsați supa să se răcească complet înainte de a o pune la frigider sau de a o congela. Supa ar trebui să țină aproximativ o săptămână la frigider și câteva luni la congelator.

Cel mai bun și rapid mod de a face supă concentrată de pui

Supă concentrată de pui depozitată intr-un borcan de sticlă
Supă concentrată de pui depozitată intr-un borcan de sticlă

A treia metodă este o versiune rapidă a celei de-a doua. Puteți face supă cu ușurință în aproximativ o oră astfel, începând tot cu spatele și aripile.

Ingrediente

  • 2 kg aripioare, spate și/sau pulpe de pui, tăiate cu un satâr în bucăți de 5 cm
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 litri apă clocotită
  • 2 lingurițe sare, sau după gust
  • 2 foi de dafin

Mod de preparare

Căliți ceapa

Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o oală mare. Adăugați o ceapă tocată. Se călește până se înmoaie și se colorează ușor 2-3 minute. Transferați într-un castron mare.

Gatiti puiul si dați apa în fiert

Adăugați jumătate din bucățile de pui în oală. Se călesc până nu mai sunt roz, aproximativ 4-5 minute. Reduceți focul, acoperiți și gătiți până când puiul își eliberează sucul, aproximativ 20 de minute.

În timp ce bucățile de pui se gătesc, umpleți o oală mare cu 2 litri de apă și dați-o în fiert.

Adăugați apă, dați în fiert apoi reduceți focul

După ce bucățile de pui s-au fiert timp de 20 de minute, adăugați cei 2 litri de apă clocotită, 2 lingurițe de sare și 2 foi de dafin. Apoi, acoperiți și fierbeți aproape 20 de minute.

Strecurați supa

Se strecoară supa printr-o sită fină și se aruncă solidele.

Se toarnă în borcane și se răcește complet înainte de a le depozita în frigider sau congelator. Supa poate fi folosită timp de până la o săptămână la frigider sau câteva luni în congelator.

Depozitare și congelare

Lăsați supa concentrată de pui să se răcească complet înainte de a o pune la frigider sau de a o congela. Când sunteți gata, turnați în borcane de sticlă și depozitați la frigider.

Dacă o congelați, poate doriți să eliminați o parte din excesul de grăsime de la suprafață. Se toarnă în recipiente de plastic cu capace bine etanșe. Lăsați un spațiu deasupra pentru ca supa să se poată extinde pe măsură ce îngheață.

Supa poate fi ținută în frigider până la o săptămână și cel puțin câteva luni la congelator.