O supa hranitoare si racoroasa, perfecta pentru zilele toride de vara.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 2 fire de praz
- 2 catei de usturoi
- 1 si 1/4 l supa de legume
- 1kg sfecla
- 35g hrean
- 1/2 legatura marar
- 1 mar dulce
- suc de lamaie
- smantana
- Pentru galuste:
- 150g faina
- 1/2 lingurite sare fina
- 75g unt
- 1/2 legatura marar
- 1/2 ceapa
- 1/2 legatura patrunjel
Mod de preparare
1. Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare la foc mic. Se adauga prazul si usturoiul si se fierbe usor timp de 10-12 minute pana cand se inmaoie.2. Se adauga supa de legume si sfecla rosie, se da in fiert, apoi se reduce la foc mic. Se acopera si se fierbe timp de aproximativ 45 de minute pana cand sfecla rosie se penetreaza cu usurinta cu varful unui cutit.
3. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se paseaza supa intr-un blender, pana la omogenizare, adaugand hreanul, mararul si marul. Se asezoneaza, dupa gust, cu suc de lamaie, sare si piper.
4. Se incalzeste cuptorul la 200 grade. Pentru a face galustele, se pun faina si sarea intr-un bol, apoi se adauga untul si se amesteca pana cand amestecul se aseamana cu un pesmet. Se adauga verdeata maruntita fin. Se adauga apa rece, amestecand cu varful degetelor, pana cand aluatul se leaga. Se pune aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina si se framanta pentru scurt timp. Se rup bucati si se ruleaza sub forma unor bile.
5. Se unge cu grasime o foaie de copt mare, apoi se pun galustele pe ea. Se lasa la cuptor timp de 10-12 minute, pana cand se umfla usor si capata o culoare aurie. Se incalzeste supa, daca este necesar, apoi se serveste in boluri cu galuste si smantana.