Tarta Cu Melasa
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 175g pesmet
  • 725g sirop auriu
  • 1 lamaie - coaja rasa
  • 1 1/2 lingura suc de lamaie
  • 2 oua, usor batute
  • 3 linguri de smantana lichida
  • inghetata de vanilie
  • Pentru blat:
  • 225g faina
  • 1/2 lingurita de sare
  • 65g unt
  • 65g untura rece, taiata in bucati
  • 1-2 linguri de apa rece

Mod de preparare

1. Pentru blat, se cern faina si sarea intr-un mixer, se adauga untul si untura, apoi se amesteca pentru scurt timp pana cand amestecul se aseamana cu pesmet fin. Se adauga 1-2 linguri de apa rece si se amesteca din nou, foarte putin, pana cand amestecul incepe sa formeze cocoloașe (se adauga mai multa apa daca arata prea uscat). Pe o suprafata presarata cu faina se framanta pana devine neted. Se pune intr-o tava de tarta, intepand usor cu o furculita, apoi se raceste timp de 20 de minute.

2. Se incalzeste cuptorul la 200C. Se pune foaie de copt peste aluatul din tava, apoi se pune un strat de boabe de orez nefiert. Se coace timp de 15-20 de minute, pana cand marginile capata culoarea bscuitilor. Se indeparteaza hartia de copt si orezul, apoi se intoarce la cuptor timp de 5-6 minute. Se scoate si se micsoreaza temperatura cuptorului la 170C.

3. Se pune pesmetul intr-un bol mare. Se pune siropul auriu intr-un bol asezat cu apa fierbinte sa se incalzeasca. Se cantareste cantitatea necesara intr-o cratita si se adauga sucul de lamaie si coaja de lamaie, urmate de ouale batute si smantana. Se pune amestecul de sirop cald peste pesmet amestecand usor, pentru a incorpora tot pesmetul. Se lasa deoparte, timp de 5 minute pentru a permite pesmetului sa se umfle usor.

4. Se toarna amestecul peste baza si se distribuie uniform. Se da la cuptor timp de 45-50 minute, pana cand umplutura este maronie. Se lasa sa se raceasca in tava timp de 15 minute, apoi se transfera pe un platou si se serveste cu inghetata.