Bucătăria orientală este foarte ofertantă atât în privința mâncărurilor complexe, deserturilor, dar și preparatelor simple, cum ar fi salatele. În afară de salata taboulleh, pe care o cunoaște toată lumea, a doua cea mai populară salată care se prepară în țările arabe este salata fattoush.

Este vorba despre o salată de legume, cu bucățele de lipie crocantă și cu un dressing bogat în arome și condimente. O puteți prepara în orice anotimp și pentru orice ocazie și se potrivește perfect la orice masă. 

Salată Fattoush
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 2 lipii
  • ulei de măsline
  • 1 salată verde
  • 4 roșii
  • 2 castraveți
  • 1 legătură ceapă verde
  • 5 ridichi
  • 1 legătură pătrunjel
  • mentă proaspătă
  • Dressing:
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță sumac
  • 1 praf de scorțișoară
  • 1 linguriță chimion

Mod de preparare

Pentru început, ne vom ocupa de lipii. Stropiți-le cu ulei de măsline și puneți-le la cuptor până când devin crocante.

Spălați bine salata și legumele. Tăiați roșiile cubulețe și tocați ceapa verde mărunt. Tăiați castraveții pe lungime, scoateți cu o lingură miezul cu seminte și apoi tăiați-i cubulețe. Tăiați ridichiile felii și rupeți cu mâna salata, după ce s-a scurs bine apa de pe ea.

Pentru dressing, amestecați toate ingredientele într-un bol. Raportul de zeamă de lămâie / ulei de măsline trebuie să fie 2/3. Adăugați sare, piper și condimente după gust. Tocați fin menta și pătrunjelul. Rupeți lipiile cu mâna sau tăiați-le fâșii.

Pentru a asambla salata, puneți toate ingredientele mai puțin lipia într-un bol și turnați dressingul peste. Amestecați bine totul. Adăugați lipia la final, pentru a rămâne crocantă și a nu se îmbiba cu dressing.

Serviți salata alături de orice vă place. Opțional, o puteți decora cu boabe de rodie.

Poftă bună!