O reteta din regiunea Savoia a Frantei, preparata cu ceapa, cartofi, bacon, stafide si prune uscate.

Tartiflette Savoyarde
Timp total 3 ore

Ingrediente

  • 50g de unt, topit
  • 25-35buc bacon afumat
  • 150g bacon, taiat cubulete
  • 1 ceapa mare, felii subtiri
  • 10 prune uscate, taiate pe jumatate
  • 75g stafide
  • 1 kg cartofi
  • nucsoara rasa

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge un vas termorezistent cu unt. Se pun o treime din feiile de bacon pe baza vasului, apoi se suprapun usor, utilizand restul de felii ramase pentru laturile vasului astfel incat acestea sa depaseasca marginea vasului. Se pun cateva felii deoparte.

2. Se prajesc cubuletele de bacon intr-o tigaie pana cand capata o culoare aurie, apoi se pun intr-un castron impreuna cu sosul din tigaie. Se adauga ceapa taiata, prunele si stafidele. Se rad cartofii, apoi se pun intr-un prosop si se storc cat mai bine posibil. Se adauga cartofii rasi in castron. Se adauga restul de unt topit, nucsoara si condimente, se amesteca bine, apoi se pun, cu o lingura in vas si se preseaza ferm.

3. Se pliaza feliile de bacon de pe margini peste compozitie si se folosesc feliile puse deoparte pentru a acoperi partea superioara. Se acopera cu hartie de copt, se pune vasul intr-o tava si se toarna apa fiarta in tava, pana cand ajunge la jumatatea vasului. Se coace timp de 2 ore si jumatate, apoi se serveste fierbinte.