Aceasta reinventare a retetei clasice frantuzesti de tartiflette foloseste pastarnac, in loc de cartofii traditionali.
Timp total 40 minute
Ingrediente
- 50g unt, moale
- 1 catel de usturoi, zdrobit intr-o pasta cu putina sare
- 1 kg de pastarnac, curatat
- 1 lingura de ulei de masline
- 200g bacon
- 1 ceapa mare, felii subtiri
- 100 ml de vin alb uscat
- 120g smantana
- 225g branza semi-moale (fontina), taiata subtire
- 75g branza comte, rasa
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 200C. Se unge un vas cu putin unt, apoi se freaca peste cu putin usturoi.2. Se taie pastarnacul in bucati mai lungi, in felii groase de 5 mm. Se adauga intr-o cratita de apa cu sare, se da in fiert, apoi se fierbe timp de 4-5 minute. Se scurge si se lasa sa se raceasca usor.
3. Intre timp, se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se prajeste baconul pana capata o culoare aurie, apoi se scoate pe o farfurie. Se adauga untul ramas in tigaie cu ceapa si se caleste timp de 6-7 minute, amestecand, pana se inmoaie. Se adauga restul de usturoi si se gateste timp de inca un minut. Se adauga vinul si se lasa sa fiarba pana cand se reduce la jumatate. Se ia de pe foc si se adauga 120g de smantana. Se gusta si se asezoneaza.
4. Se pun o treime din bucatil de pastarnac pe baza vasului si se acopera cu jumatate din amestecul de ceapa. Se adauga jumatate din bacon, putin piper si jumatate din feliile de fontina. Se repeta straturile, apoi se termina cu un strat de pastarnac. Se acopera cu restul de smantana, se presara cu branza comte, apoi se coace timp de 25-30 de minute. Se serveste imediat.