Tiramisu cu ananas e o variantă simplă a desertului tradițional, dar (poate) la fel de gustoasă. Poți să-l faci rapid, fără bătăi de cap. E potrivit și pentru copii, pentru că nu conține cafea sau alcool.

Poate că ai mai făcut, cel puțin o dată, tiramisu clasic. Cu pișcoturi însiropate în cafea, cremă cu ouă crude și cacao. Dar această versiune e diferită. Mai prietenoasă cu toată lumea. Fără cafea, fără ouă, fără alcool. E sigură și pentru copii, și pentru cei care vor ceva mai light.

Ananasul aduce un gust fresh, ușor acrișor. Îți curăță puțin gustul din gură după fiecare lingură. Nu e un fruct pe care-l vezi des în deserturile românești, dar merge perfect aici. Cea mai bună variantă e ananasul din conservă – e deja feliat, e moale și are un sirop care e ideal pentru însiropat pișcoturile. Plus că are același gust tot timpul anului, nu depinzi de sezon.

Preparare 20 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 400 grame pișcoturi
  • 500 grame mascarpone
  • 250 ml smântână lichidă pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 conservă ananas rondele (aprox. 500 grame)
  • 1 plic zahăr vanilat (sau 1 linguriță extract de vanilie)
  • Sucul de la conserva de ananas (pentru însiropat pișcoturile)
  • Opțional: fulgi de cocos sau bucăți de ananas pentru decor

Mod de preparare

Pune smântâna lichidă rece într-un bol și bate-o până devine fermă. Adaugă zahărul pudră și zahărul vanilat. Mai mixează 30 secunde.

Pune mascarpone peste frișcă și amestecă ușor, cu o spatulă sau mixerul la viteză mică. Trebuie să obții o cremă fină și densă.

Înmoaie fiecare pișcot în sucul de ananas din conservă. Nu le lăsa prea mult, doar o jumătate de secundă pe fiecare parte, ca să nu se rupă.

Într-o tavă sau vas de sticlă, pune un strat de pișcoturi însiropate.

Adaugă un strat de cremă.

Pune bucăți de ananas tăiate mărunt.

Repetă straturile: pișcoturi – cremă – ananas.

Decorează - Deasupra poți presăra fulgi de cocos, puțin ananas sau chiar câteva frunze de mentă.

Acoperă vasul și pune-l la frigider pentru minimum 3 ore. Ideal peste noapte, ca să se întrepătrundă aromele.