Tiramisu cu ananas e o variantă simplă a desertului tradițional, dar (poate) la fel de gustoasă. Poți să-l faci rapid, fără bătăi de cap. E potrivit și pentru copii, pentru că nu conține cafea sau alcool.
Poate că ai mai făcut, cel puțin o dată, tiramisu clasic. Cu pișcoturi însiropate în cafea, cremă cu ouă crude și cacao. Dar această versiune e diferită. Mai prietenoasă cu toată lumea. Fără cafea, fără ouă, fără alcool. E sigură și pentru copii, și pentru cei care vor ceva mai light.
Ananasul aduce un gust fresh, ușor acrișor. Îți curăță puțin gustul din gură după fiecare lingură. Nu e un fruct pe care-l vezi des în deserturile românești, dar merge perfect aici. Cea mai bună variantă e ananasul din conservă – e deja feliat, e moale și are un sirop care e ideal pentru însiropat pișcoturile. Plus că are același gust tot timpul anului, nu depinzi de sezon.
Ingrediente
- 400 grame pișcoturi
- 500 grame mascarpone
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 conservă ananas rondele (aprox. 500 grame)
- 1 plic zahăr vanilat (sau 1 linguriță extract de vanilie)
- Sucul de la conserva de ananas (pentru însiropat pișcoturile)
- Opțional: fulgi de cocos sau bucăți de ananas pentru decor
Mod de preparare
Pune smântâna lichidă rece într-un bol și bate-o până devine fermă. Adaugă zahărul pudră și zahărul vanilat. Mai mixează 30 secunde.
Pune mascarpone peste frișcă și amestecă ușor, cu o spatulă sau mixerul la viteză mică. Trebuie să obții o cremă fină și densă.
Înmoaie fiecare pișcot în sucul de ananas din conservă. Nu le lăsa prea mult, doar o jumătate de secundă pe fiecare parte, ca să nu se rupă.
Într-o tavă sau vas de sticlă, pune un strat de pișcoturi însiropate.
Adaugă un strat de cremă.
Pune bucăți de ananas tăiate mărunt.
Repetă straturile: pișcoturi – cremă – ananas.
Decorează - Deasupra poți presăra fulgi de cocos, puțin ananas sau chiar câteva frunze de mentă.
Acoperă vasul și pune-l la frigider pentru minimum 3 ore. Ideal peste noapte, ca să se întrepătrundă aromele.