Tiramisu fără cafea și alcool este o variantă delicioasă a popularului desert italian, de care se pot bucura copiii, dar și adulții care nu consumă cele două ingrediente menționate. Modul de pregătire este la fel de simplu, iar preparatul este cât se poate de reconfortant.

Tiramisu fără cafea și alcool. Rețeta perfectă pentru copii

Tiramisu este unul dintre cele mai populare deserturi din Italia, de obicei îndrăgit datorită cremei sale dense și delicioase de mascarpone, aromei de espresso și de coniac.

Cu toate acestea, cafeaua și coniacul nu sunt pentru toată lumea. Prin urmare, varianta clasică de tiramisu nu li se potrivește persoanelor cărora nu le place cafeaua, nu o pot bea din motive legate de sănătate sau care trebuie să stea departe de alcool sub orice formă.

Din fericire, există o rețetă de tiramisu fără alcool și cafea ce garantează obținerea unei variante delicioase a desertului clasic.

Rețeta de tiramisu fără cafea și alcool

Preparare 15 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 15 minute

Ingrediente

  • 3 ouă, cu gălbenușurile separate de albușuri
  • 100 de grame de zahăr
  • 240 de grame de mascarpone
  • 240 de mililitri de lapte
  • Cacao neagră, după gust, pentru a face lapte cu cacao și a înmuia pișcoturile
  • Pișcoturi savoiardi

Mod de preparare

Mai întâi, într-un castron mare, amestecați gălbenușurile de ou și zahărul până când se formează o cremă pufoasă de culoare deschisă. Puteți face acest lucru manual sau cu ajutorul unui mixer alimentar. Adăugați mascarpone și încorporați-l până când obțineți un amestec omogen. 

Într-un bol separat, bateți albușurile de ou până când acestea formează vârfuri tari și apoi încorporați-le foarte ușor în bolul principal, astfel încât să obțineți crema de tiramisu.

Încălziți laptele până când devine călduț și adăugați cacao, apoi lăsați amestecul să se răcească din nou în frigider pentru câteva minute.

Asigurați-vă că nu există cocoloașe de cacao și apoi turnați puțin din laptele cu cacao într-un platou puțin adânc. Luați câte un pișcot și puneți-l rapid pe orizontală în laptele cu cacao, astfel încât să absoarbă puțin din el. 

Atenție! Asigurați-vă că nu scufundați pișcoturile în lapte. Dacă vor absorbi prea mult lichid, se vor transforma în terci, iar tiramisu nu va ieși la fel de aspectuos. Laptele rece va face acest proces mai ușor, în timp ce unul cald sau călduț va face ca pișcoturile să absoarbă repede prea multă umiditate.

Așezați fiecare pișcot umezit în tava de servire până când aveți un strat complet. Puneți deasupra o parte din cremă și aplatizați-o delicat, apoi repetați până când obțineți două straturi de biscuiți și un strat superior de cremă.

Asigurați-vă că ultimul strat este de cremă și apoi presărați mai multă cacao deasupra. Dați prăjitura tiramisu la frigider timp de două ore și serviți-o rece.

Sfaturi pentru cel mai bun tiramisu fără cafea și alcool

Cel mai important sfat pentru a obține cel mai bun tiramisu este să aveți grijă să nu înmuiați prea mult pișcoturile în lapte și să folosiți lapte rece, nu cald sau călduț. 

Deși poate fi tentant să faceți tiramisu cu cacao dulce, această prăjitură iese mult mai bună dacă folosiți cacao amară. Aceasta menține aroma specifică a variantei clasice a desertului italian, iar zahărul din cremă garantează că prăjitura rămâne suficient de dulce pentru a fi pe placul copiilor.

Cum se servește acest tiramisu fără cafea și alcool

Cel mai simplu mod de a prezenta tiramisu este într-o tavă mare. În acest caz, puteți oferi fiecărui invitat la masă cantitatea pe care și-o dorește. 

Altfel, puteți monta tiramisu în cupe individuale, cum ar fi cupe mari de înghețată sau chiar în borcane ori în boluri sau căni, după preferință. Recipientele transparente sunt de preferat, deoarece în acestea se pot vedea straturile apetisante de pișcoturi și de cremă. 

Dacă optați pentru tiramisu sevit în recipiente individuale, asigurați-vă că îl asamblați de la început în acestea. Vă va fi imposibil să îi oferiți un aspect îngrijit dacă îl veți pune din tavă în astfel de recipiente.