Tocănița grecească de miel cu paste orzo este o rețetă autentică care îți va aduce aroma și gustul bucătăriei mediteraneene chiar la tine acasă!

Tocăniță grecească de miel cu paste orzo

Tocănița grecească de miel cu paste orzo este un fel de mâncare vechi de secole, care pe vremuri era copt în cuptorul cu lemne al unei case.

Când se gătește o tocană grecească de miel, carnea este mai întâi rumenită pentru a rămâne suculentă, apoi adăugată într-un sos pe bază de roșii împreună cu ceapă, morcovi și vin și gătită la temperatură scăzută. Apoi se lasă la cuptor împreună cu pastele orzo pentru ca aromele să se îndrepătrundă.

Ce sunt pastele orzo și de de sunt folosite în acestă tocăniță

Orzo este o un tip paste, sub formă de bob de orez sau de orz, populară în Grecia și din alte țări mediteraneene. Pastele orzo au o textură ușoară, cremoasă și o formă ovală, fiind utilizate în multe rețete mediteraneene, precum salate, supe sau tocănițe.

Pentru tocănița grecească de miel, pastele orzo sunt o alegere potrivită, deoarece absorb aromele și sucurile tocăniței, completând gustul acesteia. De asemenea, pastele orzo au o textură ușoară și cremoasă, care se potrivește perfect cu carnea suculentă de miel și cu legumele din tocăniță.

Rețeta de tocăniță grecească de miel cu paste orzo

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 40 minute
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1 kg de pulpă de miel, dezosată, tăiată în bucăți
  • 2 cepe roșii medii, tocate mărunt
  • 2 morcovi, tăiați în felii (1 cm grosime)
  • 1 cutie de roșii tocate (la conservă) (400 g)
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 pahar de vin roșu
  • 1 frunză de dafin
  • 120 ml de ulei de măsline
  • 250 g de paste orzo
  • 100g brânză feta rasă

Mod de preparare

Pentru a pregăti această rețetă, începeți prin a tăia carnea de miel în bucăți. Ștergeți mielul cu prosoape de hârtie.

Încălziți 120 ml de ulei de măsline într-o tigaie, adăugați ceapa și morcovii tăiați mărunt și sotați timp de 5 minute la foc mic. Măriți focul și adăugați mielul; rumeniți carnea pe toate părțile până când devine crocantă.

Se adaugă pasta de tomate și se toarnă vinul roșu. Așteptați ca vinul să se evapore. Adăugați roșiile din conservă, un pahar de apă, frunza de dafin, zahărul și câte un vârf de cuțit de sare și piper.

Se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă la foc mic, cu capacul pus, timp de cel puțin 45 de minute.

Între timp, într-o altă tigaie se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline și pastele orzo. Se rumenesc, până când devin aurii.

Puneți pastele orzo împreună cu carnea și sosul într-o tavă (îndepărtați frunza de dafin) și amestecați cu o spatulă. Acoperiți tava cu puțină folie de aluminiu și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.

Scoateți folia de aluminiu, adăugați un pahar de apă, dacă este nevoie, și puneți din nou la cuptor pentru încă 15 minute.

Se presară cu puțină brânză rasă și se savurează!

Tocănița grecească de miel cu paste orzo - gustul autentic al Greciei în farfuria ta!

Tocănița de miel cu paste orzo este o mâncare delicioasă și sățioasă, care îmbină aromele și gusturile autentice ale bucătăriei grecești. Pastele orzo absorb sucurile și aromele din tocăniță, completând perfect gustul acesteia.

Carnea suculentă de miel și legumele proaspete sunt amestecate cu condimente și ierburi aromatice pentru a crea o tocăniță care, cu siguranță, vă va satisface pe deplin.

Încercați această rețetă tradițională grecească și bucurați-vă de gustul și aroma autentică a acestei mâncăruri delicioase!