Descoperă tocanița turcească tradițională de miel, preparată cu legume proaspete, ierburi și condimente aromate.

Tocăniță de miel turcească

Acest preparat mai este cunoscut și sub numele de Kuzu Guvec, fiind o mâncare clasică turcească din doar câteva ingrediente. Cubulețele de miel și legumele se combină într-o tocăniță ușoară, ce are un gust cu adevărat savuros pentru toată familia.

În mod normal, tocănița de miel turcească se servește cu pilaf de orez. Mai mult, este un fel de mâncare bogat, consistent, reconfortant și cel mai important, este simplu de preparat!

Îl puteți găti fie pe aragaz, fie în cuptor. Și pentru asta, vă prezentăm ambele metode.

Ce este Kuzu Guvec?

În limba turcă kuzu guvec înseamnă tocăniță de miel. Este un fel de mâncare clasic în bucătăria turcească. Îl puteți găsi în orice restaurant turcesc care servește preparate de casă.

Și deoarece carnea de miel este întotdeauna mai scumpă, această tocăniță este cel mai adesea considerată specială în comparație cu varianta de vită.

Deci, ce este mai exact Kuzu Guvec?

Güveç este cuvântul folosit pentru a descrie mâncărurile gătite în vase de lut. De asemenea, tocănița tradițională turcească de miel era făcută inițial în aceste oale de lut. Însă, din păcate, nu se mai practică în mod obișnuit, deoarece vasele de lut sunt greu de găsit, scumpe și nu sunt la fel de ușor de utilizat ca vasele obișnuite.

Cu toate acestea, indiferent ce tip de oală este folosit, preparatul se numește guvec și astăzi, atunci când este gătit lent și are o consistență mai groasă decât o supă.

Ingredientele necesare pentru tocănița turcească de miel

Carne de miel. Pentru această rețetă turcească cu miel, puteți folosi bucăți din pulpe sau orice alt tip de carne. Indiferent ce ați alege, carnea nu trebuie să fie extrem de grasă. Acest lucru va face felul de mâncare uleios și îi va da o aromă foarte neplăcută.

Legume. În rețeta autentică se folosește o combinație de ceapă, ardei verde turcesc, cartofi, morcovi, usturoi și roșii.

Aceasta este cea mai populară combinație pentru prepararea tocăniței de miel în bucătăria turcească. Iar la final, veți avea în față un fel de mâncare delicios, consistent și foarte colorat. Ceea ce trebuie să știți este faptul că puteți adăuga și mai multe legume în această tocăniță.

Concret, alte legume ce sunt des folosite în Turcia sunt vinetele, fasolea verde, mazărea verde și dovlecelul. Puteți combina carnea de miel fie cu toate aceste legume, fie cu unele dintre ele.

Condimente. Tocănița de miel este una dintre acele mâncăruri turcești care se bazează pe aromele naturale ale legumelor și cărnii. Așadar, adăugați doar sare și piper negru. Și, optional, cimbru proaspăt, pe care îl puteți înlocui cu oregano. Mai puteți pune și 2 foi de dafin dacă le aveți la îndemână.

Iar dacă doriți să o faceți puțin mai interesantă, puteți adăuga chimen, boia de ardei dulce sau chiar picantă.

Pastă de roșii. Acest ingredient turcesc de bază adaugă mai mult gust tocăniței de miel. Ca să nu mai vorbim și de puțină culoare! Utilizați fie pastă de roșii cumpărată din magazin, fie de casă. Și din nou, pentru a o face și mai bogată, puteți pune și niște pastă de ardei roșu.

Rețeta turcească de tocăniță de miel

Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 700 g de carne de miel, tăiată cubulețe
  • 1 lingură de unt
  • 10 cepe decojite
  • 2 cartofi, tăiați cuburi mari
  • 4 ardei verzi, tăiați cubulete
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 4 căței de usturoi, curățați de coajă
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 1,5 lingurițe de sare
  • 240 ml de apă fierbinte
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 3 crenguțe de cimbru proaspăt sau oregano

Mod de preparare

Cum să gătiți tocănița de miel pe aragaz / plită

Puneți cubulețele de miel într-o tigaie de fontă sau într-una de inox. Adăugați untul și înăbușiți carnea, punând un capac deasupra, la foc mediu-mare, timp de 5 minute. Ar trebui ca bucățile de miel să-și lase apa și apoi să o absoarbă înapoi. Când a mai rămas puțină apă în tigaie, reduceți focul la mediu-mic. Gătiți carnea fără capac, amestecând din când în când, timp de aproximativ 5 minute.

După aceea, adăugați ceapa, cartofii, ardeii, morcovii, cățeii de usturoi și roșiile. Presărați sare și piper peste acestea. Puneți deasupra și câteva crenguțe de cimbru proaspat sau oregano.

În paralel, într-un castron mic, amestecați pasta de roșii cu apă fierbinte. Turnați-o apoi în tigaie și gătiți cu capac, la foc mic, până când totul este fraged, dar nu moale. Acest lucru poate dura aproximativ 35-40 de minute.

Se ia de pe foc, se lasă să se odihnească 15 minute și apoi se servește.

Cum să gătiți tocănița de miel la cuptor

Pentru a începe, preîncălziți cuptorul la 160 de grade. În ceea ce privește pregătirea rețetei, va trebui să tocați mărunt roșiile sau să le dați prin răzătoare. Și asta deoarece nu veți putea amesteca des, iar așa veți ști că roșiile își lasă tot sucul în mâncare.

Într-o tavă, combinați mielul, legumele, sarea și piperul. Vă recomandăm să asezonați bine ingredientele cu sare și piper. Apoi, adaugați bucăți de unt între acestea.

Separat, într-un castron, amestecați apa fierbinte și pasta de roșii. Adăugați acest lichid cu roșiile rase în vasul de copt. La final, puneți și cimbru sau oregano.

Acoperiți vasul cu un capac sau cu o folie de aluminiu. Lăsați ingredientele la cuptor aproximativ o oră înainte de a le verifica. După tot acest timp, amestecați ingredientele și acoperiți din nou vasul. Adăugați apă în plus dacă vi se pare că se usucă prea tare. Lăsați tocănița la cuptor pentru încă 1 oră.

Cum se păstrează

Dacă aveți norocul să vă mai rămână tocăniță de miel turcească, păstrați-o într-un recipient închis ermetic. Trebuie să știți că la frigider, va rezista aproximativ 4 zile.

Tocănița de miel turcească este o alegere excelentă pentru cei care doresc să experimenteze gusturi noi și să încerce preparate culinare tradiționale, dar și pentru cei care sunt în căutarea unor mâncăruri sănătoase și nutritive.

Tocanița turcească de miel - o combinație perfectă de arome și texturi

  • Kuzu Guvec este o tocaniță tradițională turcească, preparată cu carne de miel, legume, ierburi și condimente aromate. Are un gust delicios, bogat și intens.
  • Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine, fier și vitamina B12. Legumele și ierburile din tocaniță adaugă și ele nutrienți valoroși.
  • Kuzu Guvec face parte din cultura culinară turcească și este o modalitate excelentă de a descoperi noi gusturi și tradiții culinare.
  • Tocănița de miel turcească poate fi servită ca fel principal, dar poate fi și un garnitură delicioasă pentru orez sau pilaf.