Mancare gatita

Mâncare de spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

Mâncarea de spanac la cuptor este deliciul tuturor iubitorilor de spanac! Spanac, cașcaval și o notă de nucșoară, este garnitura perfect sănătoasă pentru aproape orice masă.

Ficăței lionezi

Ficățeii sunt o sursă importantă de proteine și fier și nu trebuie să lipsească din alimentație, într-un regim de viață echilibrat. Fie că alegeți să îi gătiți înăbușiți, la grătar sau la cuptor, există o mulțime de rețete care să îi pună în valoare și să le scoată în evidență gustul și proprietățile.  Astăzi vă propunem o rețetă de ficăței inspirată din bucătăria franceză, cu ceapă și vin alb, rumeniți la cuptor, foarte simplu de făcut. 

Tocăniță Nicoise din pulpe de pui

O tocăniță de pui, aromată și delicioasă este o alegere perfectă pentru prânz sau cină. Alături de un piure sau o porție de orez, sau chiar mămăliguță, această tocăniță pe care v-o propunem astăzi va fi pe placul întregii familii. Rețeta aceasta poate fi făcută din orice fel de carne, nu numai din pulpe de pui. Este o combinație delicioasă de carne, sos de roșii, usturoi și măsline, care vă va face să vă lingeți pe degete. 

Iahnie de fasole (de post)

Leguminoasele sunt unele dintre cele mai hrănitoare și sățioase legume. Sunt ideale de consumat mai ales în sezonul rece, pentru că vă asigură necesarul de calorii pentru o masă. Fasolea este o alegere excelentă, fie că vorbim despre ciorbă, fasole bătută sau iahnie.  Astăzi vă prezentăm o rețetă tradițională de iahnie de fasole, pe care o puteți servi alături de cârnați afumați sau simplă, dacă țineți post. Este o rețetă nemaipomenită pentru vegearieni, dar și pentru cei care țin post și se potrivește perfect alături de o porție de murături asortate. 

Mâncare de țelină cu măsline

Mâncărurile pe bază de legume sunt întotdeauna o alegere inspirată, mai ales în perioadele de post și pentru cei care nu consumă carne, dar nu numai. O tocăniță de legume este sățioasă, sănătoasă și poate fi servită inclusiv alături de o bucată de carne.  Astăzi vă propunem o tocăniță de țelină cu măsline, delicioasă și ușor de făcut. O puteți prepara și în perioadele de post și este foarte hrănitoare. 

Butter Chicken - piept de pui în stil indian

Pieptul de pui este o carne care poate fi inclusă în atât de multe rețete, încât nu ai cum să rămâi în pană de idei. Tradiționale, exotice, simple sau mai complexe, sunt o mulțime de mâncăruri pe care le puteți face pornind de la un banal piept de pui.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de inspirație indiană. Butter Chicken sau Chicken Makhani, cum se mai numește, este un preparat cu carne de pui, sos de roșii, smântână lichidă și multe condimente. Este gata în mai puțin de o oră și poate fi servit cu garnitură de orez, simplu. 

Spanakopita - plăcintă grecească cu spanac și brânză Feta

Plăcintele sărate sunt o variantă excelentă de aperitiv, gustare sau, de ce nu, masă în sine. Le puteți face din orice combinații de alimente și gusturi, cu carne sau fără, cu brânză, cu legume sau spanac și nici nu trebuie să le dedicați foarte mult timp sau energie. Puteți folosi foi de plăcintă sau aluat foietaj cumpărat, așa că ați scăpat de jumătate din efort.  O astfel de rețetă de plăcintă vă propunem și noi astăzi. Spanakopita este o plăcintă tradițional grecească, cu spanac și brânză feta, ușor de făcut și foarte gustoasă. Puteți renunța la brânza feta și la oul din compoziție, dacă doriți să preparați o variantă de post, sau puteți înlocui brânza feta cu tofu. 

Cartofi Boulangère

Cartoful este leguma preferată a românilor. Este accesibil ca preț, se găsește peste tot și este cea mai comună garnitură pentru o carne din bucătăria românească. Unde mai pui că este și foarte versatil. Dincolo de clasicii cartofi prăjiți sau piure, există o mulțime de alte feluri de a prepara cartofii. Astăzi vă propunem o rețetă de inspirație franțuzească, așa cum îi spune și numele, care, pe cât de pompos sună, pe atât de simplu este de făcut. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente banale și la îndemână și veți obține o garnitură delicioasă, care se potrivește cu orice fel de carne.

Tocăniță irlandeză de porc

Ce faci când ai la dispoziție o bucată de carne de porc și nu ai poftă de o banală friptură? Faci o tocăniță irlandeză de porc, cu legume și bere brună.  Tocănița irlandeză este o mâncare care nu lipsește de pe mesele irlandezilor atunci când sărbătoresc St. Patrick's Day. Tocănița cu carne de porc a ajuns să fie populară și în alte bucătării din lume, datorită faptului că se face ușor și este extrem de gustoasă. Carnea de porc fiartă în bere, cu sos și cu legume, alături de o porție de piure de cartofi, este o idee perfectă pentru cină sau prânz, atunci când aveți poftă de o mâncare cu carne de porc. 

Saramură de pui cu mămăliguță

Saramura de pui este una dintre acele mâncăruri care ne aduc aminte de copilărie. Rețeta aceasta provine de la saramura de pește și păstrează același principiu și cam același mod de preparare: legumele coapte și carnea friptă pe grătar. Secretul unei saramuri perfecte constă în legumele coapte. Dacă nu aveți la dispoziție un grătar, puteți prăji carnea pe o tigaie tip grill și să coaceți legumele în cuptor. De asemenea, gustul final depinde mult de calitatea ingredientelor. Cu cât folosiți legume mai naturale, din grădină sau din piață, cu atât saramura va fi mai gustoasă.  În ceea ce privește carnea de pui, este ideal să folosiți pui de țară. Dar dacă nu aveți, puteți opta pentru pui din supermarket, cât mai natural. 

Ardei umpluți cu 4 tipuri de brânză

Atunci când te gândești la ardei umpluți, îți vin în minte ardeii umpluți cu carne de porc sau de vită, cu sos de roșii, pe care îi savurezi cu smântână și pâine proaspătă. Dar ce spuneți de o rețetă de ardei umpluți cu brânzeturi? O rețetă fără carne, dar extrem de gustoasă și sănătoasă, care poate fi savurată pe post de fel principal sau garnitură.  Astăzi vă propunem o rețetă de ardei umpluți cu patru feluri de brânză, pe care îi puteți face în cuptor sau pe grătar. Puteți alege orice tipuri de brânză vă plac sau de care aveți prin frigider. Important este să nu fie numai brânzeturi tari sau cremoase, pentru ca amestecul să fie omogen. De asemenea, asigurați-vă că nu toate brânzeturile sunt foarte sărate, pentru că gustul final va fi și el foarte sărat. Pentru această rețetă, noi am folosit mozzarella, parmezan, brânză de capră și ricotta și proporțiile au fost perfecte. 

Ciorbă de varză - ideală pentru curele de slăbire

Ciorba de varză este cel mai cunoscut aliment recomandat în diete. Regimul de slăbit pe bază de ciorbă de varză este unul foarte eficient, datorită numărului mic de calorii pe care îl are această ciorbă. Dar o puteți prepara oricând, fără să țineți dietă. Dacă vreți să vă bucurați de o ciorbă gustoasă de varză, o puteți ”înnobila” cu afumătură sau costiță, dar evident că numărul de calorii va crește. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă, de ciorbă de varză cu legume, pe care o puteți adapta. Pornind de la rețeta light, de dietă, puteți să o transformați într-o ciorbă mai sățioasă, călind legumele sau adăugând carne de porc. 

Vinete parmigiana

Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase și versatile legume. Le poți prepara și savura în multe feluri și sunt extrem de gustoase ca fel de mâncare în sine, fără să fie nevoie să le combinați cu o carne. Salată de vinete, vinete pane, vinete umplute, vinete cu legume la cuptor și lista poate continua. Astăzi însă vă propunem o rețetă de vinere cu sos de roșii, parmezan și mozarella, vinete parmigiana adică, foarte gustoase și sățioase. Vinetele parmigiana sunt un fel de lasagna fără carne, dacă vreți. O rețetă de inspirație italiană, care vă duce cu gândul la bucătăria mediteraneană. Combinația de arome de vânătă coaptă și brânzeturi se potrivește perfect alături de busuioc proaspăt și un pahar de iaurt rece. 

Chifteluțe de curcan cu sos de ciuperci

Ce spuneți de o porție de chifteluțe delicioase, într-un sos la fel de gustos? Astăzi vă propunem o rețetă extrem de gustoasă, de chifteluțe în sos de ciuperci, pe care o puteți servi alături de o porție de piure de cartofi. Dacă vreți să reinterpretați puțin ideea de chiftele în sos și să încercați altceva, această rețetă vă va cuceri iremediabil. Le puteți face din orice fel de carne vă place, dar noi am ales varianta din curcan, pentru că sunt mai light și au mai puține calorii. Combinația cu sos de ciuperci este oricum sățioasă, așa că puteți folosi o carne slabă pentru chifteluțe.  Vă recomandăm să le serviți alături de piure, deși sunt foarte bune și simple.

Mâncare de spanac cu sos bechamel

Piețele sunt pline de verdețuri și parcă e și păcat să nu profităm la maximum de ele. Dintre toate, spanacul este o idee excelentă și poate fi inclus într-o mulțime de rețete, de la salate, până la ciorbă, mâncare de spanac sau plăcinte.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, o mâncărică de spanac cu sos bechamel și usturoi, ușor de făcut și foarte gustoasă. O puteți savura ca garnitură, alături de o bucată de carne, sau simplă, ca fel de mâncare în sine. Puteți adăuga un ou ochi și câteva linguri de mămăligă și aveți o cină delicioasă și sănătoasă.   

Chifteluțe marinate în sos de roșii

Chifteluțele marinate fac parte din categoria mâncărurilor care ne aduc aminte de copilărie și de gustul mâncării preparate de mama sau bunica. Sunt un fel de mâncare care nu lipsește din nicio bucătărie românească și pe care oricine îl cunoaște.  Chifteluțele marinate sunt excelente alături de piure de cartofi, dar pot fi servite la fel de bine și simple, doar cu sos și pâine, sau alături de o porție de spaghete.  Totuși, combinația de sos de roșii cu piure rămâne cea mai populară și cea mai iubită. Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de carne tocată aveți: de vită, de porc sau de curcan, dacă nu vreți să fie foarte grase. Puteți face de la început sosul sau puteți savura chifteluțele ca atare și abia a doua zi să faceți sosul. Aveți două feluri de mâncare diferite, pornind de la același preparat de bază. 

Gulaș de vită - rețeta originală ungurească

Dintre toate mâncărurile din bucătăria maghiară, gulașul a câștigat cel mai mult teren în bucătăria românească. Foarte popular în Ardeal, dar cunoscut în toată țara, gulașuș sau guyașul sau gulyașul, cum mai este numit, se poate prepara în mai multe feluri. De la bucătărie la bucătărie și de la gospodină la gospodină.  Rețeta de gulaș originală este una singură, iar astăzi îl vom prepara așa cum îl fac ardelenii. Atunci când spui gulaș, spui: carne de vită, cartofi și găluște. Sunt ingredientele principale și nu poți să faci un gulaș adevărat fără unul dintre ele. 

Mâncare de mazăre cu morcovi - de post

Mâncarea de mazăre, la fel ca și cea de linte, este o garnitură foarte gustoasă, ușor dulce, hrănitoare și aromată, dar poate fi și un fel de mâncare în sine, pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post. Puteți folosi mazăre proaspătă sau mazăre congelată pentru această mâncare, iar combinația cu morcovi îi va da o savoare și o dulceață aparte.  De asemenea, o puteți combina cu carne, sau servi ca atare, cu pâine proaspătă și murături.

Tocăniță de ciuperci - de post

Ciupercile sunt una dintre cele mai sănătoase și hrănitoare legume pe care le puteți consuma în perioada postului. Sunt pline de nutrienți și proteine vegetale, sunt versatile și au avantajul că se pot găti într-o mulțime de feluri. Ciupercile se găsesc pe piață tot timpul anului, sunt accesibile ca preț și vă puteți îndrepta spre orice tip de ciuperci vă place, de la banalele champignon, până la gălbiori, pleurotus etc. Tocănița de ciuperci pe care v-o propunem astăzi este delicioasă, se face ușor și poate fi un prânz sau o cină excelentă, fie că țineți sau nu post. Se potrivește de minune cu mămăliguță, piure sau orez și, pentru un gust optim, vă sugerăm să folosiți ciuperci proaspete, nu din conservă.

Pui mănăstiresc cu afumătură și smântână

Rețeta de pui mănăstiresc este una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți face cu carne de pui. Combinația de pui cu smântână, la cuptor, aromat cu usturoi și afumătură este extrem de gustoasă și sățioasă.  Puiul mănăstiresc se potrivește foarte bine cu mămăliguță sau cartofi, dar poate fi servit și simplu. Se face ușor, iar la final se rumenește puțin la cuptor, cât să se îngroașe sosul și carnea să capete crustă crocantă.  Pentru această rețetă puteți folosi pui cumpărat sau pui de țară și puteți adapta cantitățile în funcție de cât de mult vreți să vă iasă. Puteți pune tot puiul sau jumătate, caz în care veți înjumătăți cantitățile și pentru celelalte ingrediente.

Tochitură de porc cu cârnați afumați

Tochitura de porc este una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți face din carne de porc. Este foarte bună cu mămăliguță și ou ochi și sunt atâtea feluri de a o pregăti, încât o puteți adapta foarte ușor la gusturile și preferințele voastre.  Tochitura poate fi făcută în mai multe feluri, poate conține și organe de porc (ficat), iar cârnații pot să lipsească dacă nu vă plac. Varianta pe care v-o prezentăm astăzi este una simplă, doar cu carne macră și cârnați afumați, care dau un gust aparte tochiturii. Aceștia sunt ingredientul cheie, iar aroma de fum va face diferența. 

Sarmale de post cu ciuperci și sâmburi de dovleac

Sarmalele de post sunt una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți pregăti în această perioadă. Există șanse să vă placă atât de mult, încât să le faceți și în afara postului. Există mai multe rețete de sarmale de post și fiecare gospodină le adaptează la propriile gusturi. Dar această rețetă cu sâmburi de dovleac este una foarte gustoasă, datorită uleiului din sâmburi. Ceea ce dă aroma deosebită a sarmalelor, în general, este grăsimea din carne. Cum suntem în post și aceasta este o rețetă de post, este evident că lipsește grăsimea, așa că trebuie să suplinim cu ceva gustul și textura de ”grăsime”. Sâmburii de dovleac au acest rol, iar uleiul pe care îl elimină în timpul gătirii va da sarmalelor de post un gust deosebit. 

Chifteluțe din dovlecei - de post

În perioada postului, legumele sunt cele mai bune prietene ale noastre. Multe rețete pe care le facem în varianta cu carne pot fi adaptate, astfel încât să ne bucurăm de ele și în post, fără să încălcăm regulile acestuia. Chifteluțele din dovlecei sunt cele mai gustoase chifteluțe de post pe care le puteți încerca și vă asigurăm că o să vă placă atât de mult, încât veți vrea să le faceți și când nu veți mai ține post. Chifteluțele de post din dovlecei se fac foarte simplu și rapid și vor fi pe placul întregii familii. Dacă vreți să evitați prăjitul, le puteți face în cuptor, pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Sunt excelente alături de un sos de usturoi!

Ardei umpluți de post, cu sos de roșii și ciuperci

Ardeii umpluți sunt o mâncare foarte spornică, practică și ușor de făcut. În perioada postului, puteți face ardei umpluți fără carne, adaptați la gusturile și preferințele voastre. Ardeii umpluți de post sunt la fel de gustoși ca aceia umpluți cu carne, sunt foarte sănătoși și hrănitori și pot fi consumați și de cei care țin post, dar și de vegetarieni. Ardeii umpluți cu ciuperci se fac ușor, sunt gustoși și sunt o mâncare de care vă puteți bucura în această perioadă. 

Papricaș de pui după rețeta ungurească

Bucătăria ungurească a fost o reală inspirație pentru cea românească, de-a lungul timpului. Multe rețete au fost preluate și păstrate în alimentație, mai ales în Ardeal și Transilvania. Să ne gândim numai la papricaș sau gulaș și e suficient pentru a spune că mâncarea ungurească are un gust aparte. Papricașul de pui este unul dintre preparatele cele mai populare din bucătăria maghiară. Rețeta de papricaș a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului și, în unele variante, au dispărut acele găluște specifice din mâncare, fiind servit cu mămăliguță. Dar rețeta originală, tradițională de papricaș de pui rămâne cea mai gustoasă. Este o mâncare ușor picantă, asta datorită faptului că se pune boia, condiment care a dat și numele mâncării (paprika - paprikaș). Dacă nu vă place picant sau gătiți pentru copii, puteți folosi boia dulce în loc de boia iute. 

Zucchini Cu Parmezan In Folie De Aluminiu

Te vei indragosti de aceasta reteta si va deveni una dintre garniturile tale preferate, cu siguranta.

Varza De Bruxelles Cu Parmezan

Este cel mai gustos mod in care poti gati varza de Bruxelles. Cu aceasta reteta sigur vei folosi aceasta garnitura din ce in ce mai des.

Tocana De Curcan Cu Carnati

Aceasta reteta reprezinta o buna modalitate de a folosi mancarea ramasa de la petreceri sau intalniri cu prietenii.

Pui Cu Sos Pesto, Mozarella Si Cascaval

1-2 bucati piept de pui 4 lingurite sos pesto de busuioc 1 rosie taiata felii 4 felii de mozzarella 100 grame cascaval 30 ml ulei de masline sare si piper dupa gust

Tocata De Vita, La Foc Mic

Un preparat consistent, savuros cu cartofi, morcovi, telina, bulion, ierburi si condimente.

Pui Cu Caise

25g unt 20ml ulei de masline 2 cepe, decojite, taiate in felii subtiri 500g piept de pui, taiat in bucati de 2cm 1 lingurita turmeric 1 lingurita chimen macinat 1 baton de scortisoara 1/2 lingurita ghimbir 300ml supa de pui 125ml vin alb sec 12 jumatati de caise proaspete 1/2 lamaie, stoarsa 3 linguri de coriandru tocat proaspat

Medalion De Porc Cu Chilli, Lamaie Si Smantana

Un preparat perfect pentru un pranz in familie.

Porc Cu Tarhon

E gata in 20 de minute si nu contine foarte multe calorii.

Coada De Vita Inabusita

Daca nu ai preparat niciodata coada de vita, noi te sfatuim sa incerci aceasta reteta. Este ieftina si foarte gustoasa.

Vita Picanta Cu Lapte De Cocos

2 linguri de curry 1 lingura enibahar 1 lingurita nucsoara 1.2 kg carne de vita, taiata in bucati mari ulei vegetal pentru prajit 2 cepe mari, tocate marunt 1-2 ardei iute, fara seminte si tocat fin 6 catei de usturoi, zdrobiti 3cm ghimbir proaspat, ras 2 x 400g cutii de lapte de nuca de cocos 400g rosii tocate in bulion 12 crengute de cimbru proaspat 300g cartofi, taiati in bucati

Pui Cu Cocos Si Curry - Reteta Braziliana

Puiul si bamele sunt gatite intr-un sos cremos, cu lapte de cocos si unt de arahide, in aceasta reteta braziliana de curry.

Pui Cacciatore

1 lingurita de ulei de masline 4 pulpe de pui 1 ceapa, tocata 2 catei de usturoi, zdrobiti 2 lingurite runze de rozmarin tocat 1 ardei gras rosu, taiat in fasii 120g masline verzi, fara samburi 250 ml vin rosu 400g rosii tocate in bulion 1 lingurita patrunjel tocat 170g mamaliga

Pui Cu Ciuperci Si Tarhon

Sosul cremos, de tarhon, se potriveste perfect cu carnea de pui.

Rata Condimentata Cu Sos De Coacaze Negre

Un preparat rapid si elegant pentru o cina in doi.

Pui La Cuptor Cu Chips-uri De Telina

1 telina mare (aproximativ 750g) 3 linguri miere 4 linguri de ulei de masline 2 linguri gris 2 pulpe de pui tarhon proaspat 1 lingurita otet 1 lamaie - coaja si sucul un varf de cutit de zahar pudra salata verde, pentru servire

Dovleac Si Curry De Arahide

2 linguri de unt de arahide 1 lingurita pasta de tomate 1 lime - coaja si sucul 1 lingura sos de soia 1 lingurita zahar coriandru proaspat 2 ardei iuti 4 catei de usturoi 1cm ghimbir proaspat 2 linguri ulei vegetal 2 cepe rosii, taiate in felii subtiri 800g dovleac, fara seminte, taiat cubulete 400ml lapte de cocos

Dovlecei Pane Cu Prosciuto Si Mozzarella

Un fel principal demn de cele mai sofisticate restaurante.

Cotlete De Porc Cu Mere Si Fenicul

1 bulb de fenicul, taiat in felii groase pe lungime 1 mar, taiat felii 1 ceapa rosie, taiata felii 1 lamaie, taiata felii 4 catei de usturoi 60 ml ulei de masline 4 x 200g cotlete de porc 125 ml cidru de mere 1 lingura mustar patrunjel

Pui Panzanella

Uita de friptura clasica de pui! Incearca acest preparat, plin de arome!

Pui Cacciatore, O Mancare Simpla Si Plina De Arome

Puiul cacciatore este o reteta simpla, rapida si plina de arome.

Stroganoff De Pui

1 lingurita boia 1 lingura ulei de masline 8 pulpe de pui, dezosate 200g ciuperci 4 crengute oregano 2 catei de usturoi, felii 125 ml vin alb 125 ml smantana 1 lingura mustar 2 legaturi broccoli

Lasagna Cu Ciuperci

Poti fi sigur ca tocmai ai descoperit o noua reteta preferata a familiei.

Pui Parmigiana

Extraordinar de gustos si sanatos!

Orecchiette Cu Creveti Si Rosii

400g orecchiette 2 linguri de ulei de masline 1 ceapa, tocata fin 800g creveti 2 catei de usturoi, zdrobiti Sos de rosii: 1 lingurita seminte de coriandru 4 rosii 1 lamaie - coaja si sucul 80 ml de ulei de masline 1/2 legatura busuioc 1/2 legatura ceapa verde

Mamaliga Cremoasa, Cu Ciuperci Si Cimbru

Un preparat de inspiratie italiana, cu continut mare de proteine.