O tocăniță sau o mâncare de legume este oricând o alegere delicioasă și sănătoasă, fie că sunteți vegetarieni, țineți post sau pur și simplu vreți ceva fără carne. Există o mulțime de rețete pe bază de legume, delicioase și rapide. De la o banală tocăniță de cartofi, până la preparate mai elaborate. 

Astăzi vă propunem o mâncare de legume inspirată din bucătăria grecească. Se face la cuptor, extrem de simplu, și este foarte potrivită și pentru perioada postului. Puteți adăuga orice alte legume vă plac, cum ar fi ardei, broccoli sau ciuperci. 

Briam - mâncare grecească de legume (de post)
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 150 ml ulei de măsline
  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 700 g cartofi
  • 5-6 roșii
  • 1 dovlecel
  • 250 ml pastă de tomate
  • oregano
  • pătrunjel
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.

Spălați și tăiați felii vânăta și dovlecelul. Curățați cartofii și tăiați-i și pe ei rondele. Tăiați ceapa julien și tocați usturoiul mărunt. Tăiați roșiile felii de grosimea unui deget.

Puneți o tigaie cu ulei pe foc și căliți ceapa și usturoiul timp de 5 minute. Dați la o parte, mai adăugați ulei dacă mai este nevoie și sotați vânăta, apoi procedați la fel și cu dovlecelul.

Cartoful și roșiile nu le veți căli, pentru că ele se vor găti oricum la cuptor. Puneți toate legumele într-un vas încăpător, asezonați cu sare și piper, turnați sucul de roșii și o jumătate de cană de apă, astfel încât sosul să acopere integral legumele.

Transferați totul într-o tavă, presărați oregano și pătrunjel, stropiți cu ulei de măsline deasupra și dați la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când legumele s-au rumenit și sosul a scăzut. Reduceți focul după primele 15 minute.

Serviți pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine.

Poftă bună!