Rețete de Paște

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită din: ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel, iar ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză sau pasca fără aluat.

Ciorba de miel este mâncarea care deschide meniul de Paște. Nimic nu se compară cu o ciorbă acrișoară, cu smântână și leuștean, din carne de miel.

Drobul de miel este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de Paște. Dacă rețeta originală se face din organe de miel, trebuie să știți că puteți face drob și din organe de pui, curcan sau chiar drob de porc.

Stufatul de miel este una dintre cele mai populare rețete cu carne de miel. Este gustos, sățios și potrivit pentru masa de Paște. Pentru cei cărora le place carnea de miel, această rețetă este nelipsită în perioada Paștelui.

Cu o friptură de miel la cuptor nu aveți cum să dați greș pentru masa de Paște. Condimentată cu usturoi și ierburi aromate, vă va garanta cea mai bună friptură de miel de fiecare dată.

Pască cu brânză și stafide este genul de preparat care nu are voie să vă lipsească de pe masa de Paște. Pasca se prepară în ajunul Învierii, se taie în bucățele mici și este dusă la biserică pentru a fi sfințită.

Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului.

Vezi mai mult

Ce gătim de Paște

Ciorbă de miel pentru masa de Paște

Ciorba de miel, acrișoară, cu smântână și leuștean, Cu o savoare aparte, ciorba de miel este foarte bună dacă la final o acriți puțin, cu borș, lămâie sau cu zeamă de varză.

Drob de miel tradițional - rețeta originală

Drob de miel tradițional - rețeta originală, cu organe de miel și cu prapur, dacă vreți să urmați rețeta ca la carte. Puteți să îl omiteți dacă nu vă place sau dacă nu aveți.

Friptură de miel la cuptor, cu usturoi și ierburi aromate

O friptură de miel la cuptor cu usturoi și ierburi aromate cu care nu aveți cum să dați greș. Condimentată în stil mediteranean, vă va garanta cea mai bună friptură de miel de fiecare dată.

Stufat de miel la cuptor

Stufatul de miel este una dintre cele mai populare rețete cu carne de miel. Este gustos, sățios și potrivit pentru masa de Paște. Pentru cei cărora le place carnea de miel, această rețetă este nelipsită în perioada Paștelui.

Cozonac pufos fără frământare

Cozonacul fără frământare este la fel de gustos ca și cel clasic, iar secretul constă în maia. Dacă drojdia și făină sunt de calitate și maiaua crește, atunci va crește și cozonacul, fără să fie nevoie de ore întregi de frământare.

Pască tradițională cu brânză și stafide

Puține lucruri se compară cu preparatele tradiționale românești, mai ales cu pasca cu brânză și stafide de pe masa de Paște. Există mai multe feluri de a prepara pască, cu sau fără aluat.

Mai multe idei de rețete pentru Paște

Baiț pentru miel - 6 rețete de marinată pentru cea mai bună friptură de miel

Cel mai bun baiț pentru carnea de miel la cuptor și de ce este el important atunci cănd faci o friptură. Rețete de marinată pentru miel foarte simplu de făcut.

Drob de porc - rețeta simplă

Drob de porc pentru cei care pur și simplu nu suportă mirosul sau carnea de miel. Rețeta de drob folosește carne de porc și, garantat, drobul va ieși la fel de gustos.

Drob de miel şi pasăre

O rețetă de drob și carne de pasăre cu organe de miel, ficat de pui, ceapă verde, usturoi, pătrunjel, mărar, ștevie, lobodă, ouă, unt și prapur de porc.

Drob de pui cu măsline verzi - o variantă de drob mai slabă și mai ușor de digerat

Drobul de pui cu măsline verzi este o rețetă tradițională pentru cei care nu agreează gustul și mirosul cărnii de miel. În plus, este o variantă mai slabă și mai ușor de digerat.

Drob de pui în crustă de aluat

Drob de pui în crustă de aluat - un aperitiv original, atipic și gustos, undeva la granița dintre drob și plăcintă cu carne tocată.

Pască cu cremă de brânză și smântână

O rețetă de pască cu cremă de brânză și smântână, cu aluat de cozonac, o alternativă la pasca clasică cu brânză de vaci.

Drob de pește (somon și ton)

Drobul de pește cu somon și ton este o alternativă light, sănătoasă și sofisticată, pentru drobul clasic de Paște. Are mai puține calorii și este plin de Omega 3 și Omega 6.

Pască cu ciocolată - cea mai bună rețetă

Pasca, unul dintre preparatele tradiționale de Paște, se poate prepara într-o mulțime de forme. De la rețeta clasică, cu brânză și aluat de cozonac, până la rețete deosebite, cum ar fi pasca cu ciocolată.

Pască fără aluat - cea mai simplă rețetă de pască

Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului.

Drob de pui - rețeta simplă

Drob de pui - o rețetă simplă, delicioasă, se face ușor și este potrivită pentru masa de Paște, dar și în altă perioadă a anului, oricând aveți poftă de drob.

Drob de ciuperci - rețetă vegană

Drob de ciuperci, foarte gustos și sănătos și care poate fi consumat și de către vegetarieni.Puteți folosi ciuperci Champignon, dar le puteți combina și cu Pleurotus sau cu hribi.

Pulpa de miel cu verdeturi la cuptor

pulpa de miel ceapa verde 2-3 leg usturoi verde 2-3leg ardei gras1 buc fasole verde mazare verde porumb sare piper cimbru ulei

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

1 pulpa superioara de curcan (aproximativ 1 kg) 2 cepe 2 morcovi 1 pastarnac 5-6 cartofi mai mari 5-6 catei de usturoi 1 legatura patrunjel verde 7-8 rosii mici 2 ardei peperoni unt cat o nuca 50 ml ulei 2 lingurite zahar 100 ml lapte sare piper cimbru paprika

Tocanita de miel

800 g carne de miel(coaste) 1 ceapa uscata(de asta toamna) 1 legatura ceapa verde 1 legatura patrunjel verde 50 ml ulei de palmier(nu folosesc de prea multa vreme acest ulei dar sunt foarte multumita desigur se poate folosi si ulei obisnuit) 2 lingurite boia piper sare crengute de marar pt decor.

Rulada de piept de curcan

-1 piept de curcan filetat fin,subtire -10 linguri (Lg) de ulei -4 lingurite(lg) boia -4 lg chimen seminte -3 lg coaja rasa de lamaie -300g varza acra taiata subtire -1 ardei rosu taiat fasii -1 ardei verde taiat fasii -6 inguri de bulion -600 ml supa de carne -bacon felii -sare,piper -4 linguri de faina,optional,eu nu am ingrosat sosul rezultat cu faina

Perisoare de curcan in sos de rosii cu tarhon

Pentru perisoare: 350 g carne curcan tocata 1 ceapa mare 1 cescuta orez fiert 1 ou 2 felii paine 2-3 fire patrunjel sare piper 3 linguri faina Pentru sos: 400 g pulpa de rosii decojite 2 linguri ulei masline 1 lingura faina 1 lingurita zahar 1 catel usturoi 1 legatura tarhon 1 praf de sare

Tocana de miel cu smantana si mamaliguta

800 g carne miel 3 fire ceapa verde 4-5 linguri ulei cateva feliute ardei gras rosu 150 ml smantana frunze patrunjel verde 300 g faina malai o lingura faina alba sare piper mozaic 2 linguri pasta de ardei

Oua vopsite cu hartie creponata

1o oua hartie creponata diverse culori (eu am folosit galben, rosu, verde, mov, albastru) otet (jumatate de cana) ulei pentru a le da luciu

Pulpa de miel impanata

o pulpa de miel100 g bacon feliat subtirecondimente pentru miel2-3 catei de usturoiulei pentru tavaun pahar vin albo foaie de dafincateva boabe piper

Cotlet de oaie cu piure de mazare si cimbru

3 cotlete de oaie400 g mazaresarepipercimbruulei

Friptura de miel cu condimente si legume

o pulpa de mielusturoisarepiperzeama de lamaie de la 2 lamaicimbru verderozmarin verde2 linguri mieremorcovfasole verdecartoficiupercivin albsusanfelii de bacon (costita)

Mancare de miel cu vin si oregano

1 kg carne macra de miel50 ml ulei de masline1 ceapa mare rosie1 pahar vin alb1 salata verde2 oua1 legatura ceapa verde1 legatura mararsarepiperoregano

Cozonac cu nuca si rahat

1 kg faina 500 ml lapte 4 oua 200 g zahar 50 g unt 50 ml ulei 50 gr de drojdie proaspata rahat, cacao esenta de rom, coaja de lamaie un praf de sare

Miel cu rozmarin si cimbru

1 miel intreg (fara cap si copite)1 kg unturasarepipercimbrurozmarinfoi de dafin

Bors de ied cu verdeturi

morcovi (cu tot cu cozi),telina, pastarnac,salata verde,loboda,leustean,bors,ceapa verde,sare, piper,niste ardei grasicativa cartofi noi,cateva coaste de ied

Coronita de miel

 coaste de la jumatate de miel3 cartofi2 morcoviun dovlecel2 rosiicateva buchetele de brocoliceapa verde4 catei de usturoi + inca 4 pt marinat2 pahare vinulei de maslinesare, piper, busuioc, rozmarin4 linguri sos de soia4 linguri otet balsamic

Cozonac pufos cu stafide

1 kg de faina,1 1/2 pahare de lapte,6 oua,300 g unt sau margarina,1 1/2 - 2 pahare zahar,40 -50 g drojdie,3/4 lingurita sare,150 g stafide,jumatate praf de vanilie

Ciorba de miel cu macris

un cap de mielcoada de miel2 morcovi2 radacini de patrunjelo ceapa mijlocie5-6 gramajoare de macris sau de podbal2 linguri fainaun ou400-500 ml smantanao legatura marar verdeo legatura patrunjel verdezeama de lamaie dupa gust

Miel cu rozmarin la cuptor

800 gr pulpa de miel,5 fire rozmarin,4 fire menta,patrunjel verde,5 catei usturoi,ulei de masline,2 lamai feliate,800 gr rosii,2 frunze dafin,sare, piper

Turta “Mielusel”

400g unt,400g zahar,8 oua,400g faina,2 lingurite vanilie,2 lingurite esenta de migdale,75ml bourbon,50g arahide macinate.

Cozonac pufos traditional

Ingrediente:1 kg de faina,1 1/2 pahare de lapte,6 oua,300 g unt sau margarina,1 1/2 - 2 pahare zahar,40 -50 g drojdie,3/4 lingurita sare,150 g stafide,jumatate praf de vanilie

Oua colorate

Oua hartie creponata diverse culori otet

Bors de miel cu leustean si ceapa verde

¾ kg cap de miel si spata, 4 legaturi de ceapa verde, 1 legatura patrunjel, 1/2 legatura leustean, 1 lingura orez, sare, 1/2 litru bors, 1 galbenus

Cozonac de post pufos si gustos

toate ingredientele la temperatura bucatariei:500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid;40 de grame de drojdie de bere proaspata;250-270 ml. de suc carbogazos, de culoare galbena;80 de ml. de ulei;60 de grame de zahar (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult);1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat);coaja rasa de lamaie;1 praf de sare;umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Cotlete de miel la gratar cu sos vinaigrette de menta si coriandru

Ingrediente pentru marinatao ceasca de sos de soiao ceasca de mirin ( in dulce, preparat din orez. Il poti inlocui cu vin indulcit.)o lingura de ghimbir maruntit2 linguri de ulei de susan2 cesti de ceapa verde tocatao lingura de ardei usurat uscat (chili)2-3 catei de usturoi maruntiti2 cotlete de carne de mielsare si piperSosul (vinegreta) de coriandru si mentao lingura de miere1/2 de lingura de ghimbir maruntit1/4 ceasca coriandru, menta si patrunjel, toate tocateo ceasca de ulei de arahideo jumatate de ceasca de otet ( din vin de orez )1 galbenus de ouun strop de ulei de chili

Miel la cuptor

1 kg carne de miel 400g cartofi 200g ceapa 2 lingurite oregano sare, piper 4 lg ulei de masline

Cozonac cu nuca

aluat de cozonac, 300 g nuci date prin masina, 1 pahar lapte, rom, vanilie.

Mincare de vinete cu carne de miel(specific arab)

-1250 g carne de miel,cu os -cca 2,5 kg vinete -2 cepe -10 catei de usturoi(batut),sau dupa gust -cca 7 rosii -cca 2 lingurite pasta de rosii -sare -condimente nemacinate,pt fierberea carnii(10 boabe ienibahar,10 cardamom,15,piper-boabe,3 foi dafin,1 bat de scortisoara,10 cuisoare,2 bucati lumilumi e ca o lamiie micase foloseste intreaga si uscatauscata o cumpar).Condimentele se pot pune dupa gust,sau nu se pun toatedepinde de preferinte. -cca 1 l ulei(preferabil de floarea soarelui),pt prajit vinetele. -3-4 linguri ulei de masline,pt.prajit usturoiul batut

Fiptura de miel

8 bucati de carne de miel 1/2 lamaie ulei de masline 3 catei de usturoi otet sau vin boabe de piper foi de dafin sare 1/2 morcov patrunjel verde

Miel cu legume

costitele de la un miel 1/2 kg cartofi - taiati pe lung in jumate 3 morcovi - taiati oblig cam la 2 cm 2 linguri mazare 1 lingura pastai 3 cepe - taiate in 4 1/4 telina - taiata cuburi de 2 cm 1/4 sfecla rosie - taia cuburi mari de 2 cm 1/2 praz - taiat rondele mari 1 ardei gras rosu - taiat cuburi mari 1 ardei gras verde - taiat cuburi mari 2 rosii taiate cuburi mari sare piper alte condimente toate se amesteca bine cu ulei de masline si se pregatesc pentru cuptor. patrunjel - la final.

Pastrama de miel la cuptor cu vatra

1 kg pastrama de miel 1 pahar de vin rosu jumate de pahar ulei condimente pentru miel piper,sare usturoi granulat

Ied cu ierburi aromate, la cuptor

3 kg carne ied 2 lgt menta uscata 1 lgt cimbru uscat 1/4 lgt piper cayenne 1/2 lgt boia de ardei dulce 1/2 lgt verdeturi de Provence 2 lg otet balsamic 2 lg zahar brun pudra 1 lgt cu varf sare 250 ml vin alb demisec 150 ml apa

Pulpa de ied la cuptor

1 pulpa de ied si 1 picior din fata 3 bucati ceapa verde 4 bucati usturoi verde 1 lingurita boia de ardei dulce 1 lingurita cimbru uscat 1 lingurita oregano uscat sare piper 3 foi de dafin 4 catei de usturoi 2 linguri ulei 2 linguri zeama de lamaie 1 lingura morcov tocat marunt 600 ml vin rosu 1 canita otet

Piept de curcan pe varza

o o varza proaspata o un piept de curcan sau ce aveti prin casa o c^arnati afumati o o legatura de ceapa verde o un ardei o 2 rosii o boia bulion o o lingura de ulei o supa de carne o cimbru proaspat si marar o sare piper

Stufat de curcan

Ingrediente: (6 portii) 1 kg carne de curcan-noi am folosit pulpa dezosata 12-13 fire de ceapa verde 12-13 fire de usturoi verde 250 ml suc de rosii sare piper 5 linguri de ulei

Curcan Bolognese

2 pulpe de curcan 1 ceapa 1 morcov 1 felie de telina 1 ardei gras 200 ml suc de rosii sare cimbru 2 catei de usturoi 2 linguri ulei

Rulada cu carne de curcan

1 bucata de carne de curcan cascaval ierburi italiene sare cascaval ras un albus carnati

Tocanita de miel cu cartofi

* 500-700 g carne de miel frageda * 10 cartofi * 3 cepe mari * sare * piper * 1 lingurita boia dulce

Friptura inabusita de miel cu stafide

2 pulpe de miel 100 g stafide brune sau aurii 3 linguri ketchup 4 linguri ulei de masline 1 pahar de vin alb 1/2 morcov 3 foi de dafin 1 lingurita boia 1 lingurita cimbru 1 lingurita condimente pentru drob 1/2 lingurita piper cateva fire de patrunjel telina sare