Cozonacul fără frământare este la fel de gustos ca și cel clasic, iar secretul constă în maia. Dacă drojdia și făină sunt de calitate și maiaua crește, atunci va crește și cozonacul, fără să fie nevoie de ore întregi de frământare.

Cozonac pufos fără frământare

Se apropie Paștele, iar dacă sunteți în căutarea unei rețete de cozonac simplă și delicioasă, atunci ați ajuns unde trebuie.

Cozonacul fără frământare este soluția perfectă pentru cei care nu sunt așa pricepuți în bucătărie sau nu au timp și răbdare să piardă o oră numai frământând cozonacul.

Trebuie doar să amestecați ingredientele (care trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe) și să omogenizați, după care lăsați aluatul să crească, fără să fie nevoie nici măcar să vă murdăriți pe mâini.

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte cald
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • un plic drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • coaja de la jumătate de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 100 g rahat
  • 2 linguri cacao
  • 3 albușuri
  • 80 g zahăr

Mod de preparare

Cerneți făina într-un bol încăpător. Amestecați laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr și lăsați 5 minute să crească. Când maiaua a crescut, amestecați-o cu gălbenușurile, untul topit și coaja de lămâie. Puneți și restul de zahăr și un praf de sare și amestecați bine, până se omogenizează.

Turnați amestecul peste făină și amestecați cu o spatulă, până când toată făina s-a încorporat. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul.

După ce s-a dospit, puneți aluatul la frigider pentru câteva ore, ideal peste noapte.

Pentru umplutură, bateți albușurile cu zahărul, cu ajutorul unui mixer. Adăugați nuca și cacaoa și amestecați bine.

Împărțiți aluatul în două părți egale. Întindeți fiecare parte cu un sucitor, sub formă de dreptunghi. Puneți jumătate din umplutură și întindeți pe toată suprafața. Adăugați rahatul tăiat cubulețe. Rulați aluatul strâns și procedați la fel și cu cealaltă jumătate.

Împletiți cele două rulouri de aluat și puneți într-o tavă cu hârtie de copt, unde îl mai lăsați la crescut 30 de minute.

Ungeți cu ou bătut și puneți cozonacul la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 50 de minute. Reduceți temperatura la 150 de grade după primele 15 minute.

Lăsați cozonacul să se răcească, după care puteți tăia.

Poftă bună!